PİRHA- Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Xızır aylarına dair mesaj paylaştı. FEDA, “Başta her sürekten Aleviler olmak üzere, Mezopotamya ve Anadolu’nun kadim halkları ve inançları Şubat ayına Xızır ayı derler. Xızır ayında Pirler taliplerini ziyaret eder, Cem yürütürler. Bu Cem’de taliplerin siyasal, sosyal, kültürel, inançsal ve maddi ve manevi sorunlarını sistemin polisine, askerine ve yargısına muhtaç kalmadan paylaşır, dayanışır, ortaklaşır ve çözüme kavuştururlar” dedi.
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), ‘Ya Heq/Haq, Ya Xızır’ başlığıyla bir mesaj paylaştı.
Başta her sürekten Aleviler olmak üzere, Mezopotamya ve Anadolu’nun kadim halkları ve inançları Şubat ayına Xızır ayı derler” denilen mesajda Xızır ayında Pirler taliplerini ziyaret eder, Cem yürütürler. Bu Cem’de taliplerin siyasal, sosyal, kültürel, inançsal ve maddi ve manevi sorunlarını sistemin polisine, askerine ve yargısına muhtaç kalmadan paylaşır, dayanışır, ortaklaşır ve çözüme kavuştururlar denildi.
Mesajda Xızır ayları için ayrıca, “Raya(Rêya)Heq- Alevi inancı; cümlesinde Heq/Haq’ı gördükleri için tüm varlıklara kutsallıkla yaklaşır, cümle canla ikrarlıdırlar. İnancın evliya, enbiya ve ziyaretleri arasında en önde gelen kutsalı Xızır’dır. Xızır, her durumda ve koşulda aranan, yardıma çağrılan ve sonsuz derecede güven duyulan, barışın, paylaşmanın, ortaklaşmanın kutsalıdır. Raya Heqî-Alevi inancında; “Ya Xızırê /Xızıro Kal diye yardıma çağrılan Xızır, insan ve doğadaki her şey ile Tanrı arasında bir yerde durduğuna inanıldığından sadece insan için değil, tüm doğa ve eko-sistem için kutsal kabul edilir” denildi.
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), ‘Ya Heq/Haq, Ya Xızır’ başlığıyla yayınlandığı mesaj şöyle:
“XIZIR’IN TEMİZ KALPLİ İNSANLARA GÖRÜNDÜĞÜNE İNANILIR”
Îniyi (Kaniya) Xızır’ı, Kalê Sipê, Gola Xızır’ı diye ziyaret edilen birçok su kaynağı, Xızır’ın aynı zaman da doğayı koruduğuna olan inancın sonucudur. Aleviler; “Her an ve her yerde hazır ve nazır”, “cantêzik” olduğuna inandıkları için karda, tipide, denizde ve doğal afetlerde; “Ya Xızır’i kelek û gemîyan” diye çağırırlar. Raya Heqî-Alevilerin yaşadığı Toros-Zagros dağ silsilesinde, kış mevsiminde tipi ve fırtına hiç eksik olmaz. Bu aylarda yardıma çağrılan Xızır için hem oruç tutulur, hem Xızır günü kutlanır. Bu üç günlük oruç ve Xeylas’ ta, Xızır’ın temiz kalpli insanlara göründüğüne inanılır. Bu nedenle mümkün olduğunca kötülüklerden uzak, ahlaklı ve temiz kalpli olmayı esas alırlar Aleviler.
Alevi inancında tüm canlıları gözeten bir toplumsallık söz konusudur
Aleviler, Xızır Orucu’nun lokmasını dağıtmadan önce, varsa kedi ve köpeklerini doyururlar. Evin pencere önlerine kuşlar için, evin uygun köşesine ya da odalardan birine evliyalar için lokma indirirler. Önce komşularına, sonra hane halkının lokmasını pay ederler. Raya Heqi Alevi inancında tüm canlıları gözeten, onları pay ve hak sahibi gören ortaklaşmacı bir toplumsallık söz konusudur. Dua eden kendisinden ve ailesinden önce, cümle alemde darda ve yolda olanlara, çaresiz ve kimsesizlere, kapı komşuları ile tanıdıklarına dua eder, sonra ailesi ve kendisi için dileklerde bulunur. Xızır Orucunun üçüncü günü akşamı, herkes kendi misayiv (misahib)’nin evine gider. Yanlarına niyazını alırlar. Misayivlerine ve birinci derecede yakınlarına hediye götürürler. Ziyarete gittikleri misayiv onlara kurban keser, çeşitli hediyeler sunar. Bütün bunlar Xızır’ın, korku ve cezanın değil, barışın, paylaşmanın ve ortaklaşmanın kutsalı olduğunu göstermektedir. Xızır’dan korktukları için değil, onun sırrına ermek istedikleri için üç gün oruç tutar, Cem yürütür ve bayram yaparlar. Xızır sadece dar günün dostu da değildir. O aynı zamanda bolluğun ve bereketin de kutsalıdır. Bir Alevi, misafir olduğu evin ikramı sonrasında, teşekkürle birlikte, “Xane Xızır bo” (Hızır’ın hanesi olsun) dileğinde bulunur.
“SÜNNİ MEZHEBİNİN DAYATILDIĞI BU SÜREÇTE BİRBİRİMİZİN XIZIR’I OLALIM”
İnancımızda Xızır, zalime karşı mazlumun can yoldaşıdır. Alevilerin fişlendiği, köyleri ve evlerinin işaretlendiği, şeriat bildirilerinin dağıtıldığı, zorunlu din dersleri ile Sünni Hanefi Mezhebinin dayatıldığı bu süreçte gelin birbirimizin Xızır’ı olalım. Başta her sürekten Aleviler olmak üzere, vicdan sahibi herkesin gururla; ”Hepimiz Aleviyiz” demenin zamanıdır. Gün; “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” demenin günüdür.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.