PİRHA – 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle Demokratik Alevi Derneği Genel Merkezi yaptığı yazılı açıklamada, “Anadil bir toplumun varlığını, birliğini, dirliğini inşa eder, kimlik kazandırır. Anadil tarihsel hafızdır” denildi.
21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle Demokratik Alevi Derneği Genel Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada anadilin önemine dikkat çekti: “Dil kavramı, kültür kavramı ile birebir ilişkili olup dar anlamda kültür alanının başat unsurudur. Dili dar anlamında kültür kavramı ile özdeş tutabiliriz” denilen açıklamada, dilin toplumun hangi kültürel ve zihinsel ortamdan geldiğinin göstergesi olduğu kaydedildi.
“ANADİL TOPLUMSAL BİR HAFIZADIR”
DAD yaptığı açıklamada şunlara değindi:
“Dil bir toplumun kazandığı zihniyet, estetik, ahlak, duygu, düşünce, zaman ve mekanın ruhuna uygun oluşturduğu tüm anlamlılıkların bütünüdür. İnsan beyninin gelişimi ile öğrenme arasında birebir ilişki mevcuttur. İnsan beynindeki gelişmelerin sonucunda doğal olarak insan dil öğrenmeye elverişli hale gelir, bunun sonucunda öğrenilenler, kültürel birikim bir sonraki kuşaklara aktarılır. Bu hakikatten hareketle Anadil bir toplumun kök hücredir. Anadilini sadece annenin konuştuğu bir iletişim aracı olarak düşünmek anadilinin tarihsel kimliğini daraltır. Anadil doğduğumuz andan itibaren, geçmişi anda birleştirir, toplumsal hafızamızı, inanç, itikat ve kültürümüzü yeni kuşaklara aktarır, ezeli ve ebedi anda birleştirir. Anadil bir toplumun varlığını, birliğini,dirliğini inşa eder, kimlik kazandırır. Anadil tarihsel hafızdır.”
“Her teyr zonê hode waneno,her vaş Koko ho seri roeno”( Her kuş kendi dilinde, her ot kendi kökü üzerinde biter) sözünün de hatırlatıldığı açıklamada, Rêya Heq Alevi inancına göre “Zimanê me zimane xızırê”(dilimiz Xızır’ın dilidir) denilerek inançtaki önemi vurgulandı.
“BÜTÜN ANADİLLER HAKTIR”
Son yıllarda anadilin yok edilmeye çalışıldığı vurgulanan açıklamada şunlar belirtildi:
“Xızır’ın dili olmak hem kadim olmaktır hem de Anakadının bütün kemaletini, dilde görünür kılmaktır. Anadil bir tarihsel hafızadır. Bu tarihsel hafıza dengbejler, zakirler, heq aşıklarının dilinde, sazın telinden, dilden dile gönülden gönüle bugüne kadar gelmiştir.Bizler biliyoruz ki günümüzde en fazla anadilimiz yok edilmeye çalışılıyor. Kelimelerimiz, kavramlarımız, toplumsal hafızamız, varlığımız, birliğimiz, dirliğimiz nahak zihniyetler tarafında çarmıha gerilmiş durumdadır. Bütün anadiller haktır, biri birinden üstün değildir.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.