PİRHA- Demokrasi Konferansı Alevi Bileşenleri, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifine ilişkin açıklama yaparak, geçmiş yıllarda olduğu gibi toplumsal çıkarları gözetmeyen bu bütçenin antidemokratik nitelikte olduğunu belirtti. Alevi Bileşenler, demokratik ve katılımcı bir bütçe oluşturulması çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, 15 Ekim 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden Bütçe Teklifi, Aralık ayında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanacak.
Demokrasi Konferansı Alevi Bileşenleri devam eden bütçe görüşmelerine dair ‘Bütçe Hakkı Eşit Yurttaşlık Hakkıdır’ başlıklı bir açıklama yayınladı.
Açıklamada, bu bütçeden militarizme ve sermayeye kaynak aktarılmasına, yalnızca bir dinin ve onun mezhebinin çıkarlarını kollayan siyasal iktidarın da payandası haline gelmiş olan Diyanet İşleri Başkanlığı’na 16 Milyar TL ayrılmasına ve siyasal islamcı-otoriter-emek düşmanı bütçeye karşı çıkıldığı belirtilerek, demokratik ve emekten yana katılımcı bir bütçe oluşturulması çağrısında bulunuldu.
“EMEKTEN, KADINDAN VE İNANÇLARDAN YANA DEMOKRATİK BİR BÜTÇE İSTİYORUZ!”
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kadim zamanlardan gelen ve kökleri bu coğrafyaya aşk ile bağlı olan biz Aleviler bu ülkenin eşit tutulması gereken yurttaşlarıyız. Biz fabrika da işçiyiz, tarla da emekçiyiz, okul da öğretmeniz, üniversitede akademisyeniz, mecliste vekiliz ve yaşama dair her yerde emek veren, değer üreten kadınlarız. Onurla bir kez daha haykırıyoruz: Evet, bizler bu ülkenin yönetimine aktif olarak katılmaya talip olan Alevileriz! Devlet bütçesinin görüşülmekte olduğu bugünlerde, “Bütçe Hakkı, Eşit Yurttaşlık Hakkıdır” diyerek, yüzde 40’ı aşan yüksek enflasyona ve hayat pahalılığına karşı asgari ücretin önümüzdeki yıl en az net 5.200 TL olmasını talep ediyoruz. Bu yönde bütçede emekçiler lehine düzenleme yapılmasını istiyoruz. Yüzlerce yıldır demokrasi ve barışın da en önemli unsuru olan Bütçe Hakkımızı kullanarak; bu bütçeden militarizme ve sermayeye kaynak aktarılmasına, yalnızca bir dinin ve onun mezhebinin çıkarlarını kollayan, siyasal iktidarın da payandası haline gelmiş olan Diyanet İşleri Başkanlığı’na 16 Milyar TL gibi çok sayıda bakanlık ve üniversiteye ayrılan ödenekten daha fazla kaynak ayıran siyasal islamcı-otoriter-emek düşmanı bu bütçeye karşı çıkıyoruz. Ayrıca bu bütçe için alınacak vergilerin ağırlıklı olarak halktan, emekçilerden alınmasına da karşı çıkıyor, ÖTV, KDV gibi vergilerin kaldırılmasını ve yerlerine servet vergisi ve rant vergisinin konulmasını talep ediyoruz. Bu bütçenin alternatifi, emekten, halktan, doğadan, kadından, başta Kürtler ve Aleviler olmak üzere tüm ezilen kimliklerden ve inançlardan, LGBT+’lardan ve engellilerden yana yerinden demokratik, katılımcı bir halk bütçesidir.”
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.