Alevi Haber Ajansi

Demirtaş’ın davası 17 Mayıs’a ertelendi

“Erdoğan’a hakaretten” yargılandığı dava kapsamında beyanlarda bulunan HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a adresi sorulunca, “Türkiye Büyük Millet Meclisi” diye cevapladı. Duruşma 17 Mayıs’a ertelendi.  

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret” gerekçesiyle hakkında İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasında konuşuyor. Duruşmaya, Demirtaş’ın ailesi, çok sayıda avukat ve milletvekili izliyor.
“ADRESİM MECLİS”
Kimlik tespitinin ardında adresi sorulan Demirtaş, hakime “Türkiye Büyük Millet Meclisi” cevabı verdi. Ev adresine ise, “Eşim burada o bilir” dedi. Cep telefonu numarası sorulan Demirtaş bu soruya ise, “Dışarıda kaldı” cevabını verdi. İddianame okunmadan önce Demirtaş, usule ilişkin söz alarak “Hem dokunulmazlık, hem sorumsuzlukla ilgili ciddi usulsüzlük iddialarımız var. Buna dair ara karar verilmeli önce” dedi. İddianamenin okunmasına itiraz eden Demirtaş, ses deşifresi beklenmeden beyanlarının tutanağa girmesini istedi.
“İLK DEFA BURADAYIM”
Ardından beyanda bulunan Demirtaş, “Duruşma da sanık sıfatıyla tutuksuz olarak yargılanıyor olmama rağmen, tutuklu olarak savunma yapıyorum. 14 aydır ilk defa duruşma salonuna getirildim. Bunun hak ihlali olduğunu belirteyim. 20 den fazla dosyayla yargılanıyorum, ilk defa hâkim karşısına çıkartılıyorum. Toplam 97 duruşma yapıldı benim yokluğumda. 20 defa SEGBİS dayatması uygulandı” dedi.
USUL İHLAL EDİLDİ
Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının usulüne göre kaldırılması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Bizim dokunulmazlığımız Meclis kararıyla kaldırılabilirdi. Oysa dokunulmazlıklarımız anayasa değişikliğiyle kaldırıldı. Usul ihlal edildi. Hakkımızda açılan hiçbir soruşturmada mahkeme görevi olan denetimi yapmadı. Başvuru taleplerimiz reddedildi. Dokunulmazlıkların düzenini içeren madde denetime tabii tutulmamıştır. Vekil dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecinde vekillerin kendilerini savunma hakkı vardır. Amaç, ilgili vekili kamuoyu önünde şeffaf bir savunma hakkı verilmesidir. Bir vekilin savunma hakkı mahkeme salonunda değil Meclis’te başlar. Bu haklarımız elimizden alındı. Benim şuan dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şuan dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var” dedi.
“DOSYAYI AYM’YE GÖNDERİN”
Referandumdan istedikleri sonucu çıkartabilmek için alelacele, aykırı, uyduruk bir durum yarattıklarını aktaran Demirtaş, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üç adaydan biriyim. Muhatapların hepsi aday. Bu derece siyasi bir konunun sorumluluğunun size verilmiş olması da ağır bir yüktür. Referandum sürecinde rezil bir karar çıkardılar. Dokunulmazlığın kaldırılmasın uyduruk bir şey değil. Anayasaya aykırı bir işlem yapılmışsa denetim yapılmalıdır. Sizin burada yapmanız gereken dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmeniz ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmanız gerekir. Bu tür davalarda sorumluluk ağır. Suç Ağır Ceza ve Asliye Ceza mahkemelerine yük atılmaz. MİT ve Genelkurmay Başkanları gibi yargılamalar yüksek mahkemede yapılmadı. Milletvekillerini de kapsayacak şekilde AYM’de yargılamanın yapılabileceği şekilde düzenleme yapılmalı. Yasanın düzeltilmesi amacıyla AYM’ye götürmenizi isteyeceğiz” diye belirtti.
“BAŞKANIMIN SEÇİMİ”
Demirtaş’ın ceketini çıkarması üzerine giydiği yeleğe izleyicilerden “Vay yakışmış başkana” esprileri yapılınca Demirtaş, gülerek eşini gösterip “Başkanımın seçimidir” dedi.
Demirtaş’ın beyanlarının ardından mahkeme avukatların talepleriyle devam ediyor.
SLOGANLAR DURUŞMA SALONUNDA 
Duruşma boyunca dışarıda bekleyen yüzlerce kişinin “Selo Başkan” sloganlarının duruşma salonundan eksik olmaması ise dikkat çekti.
Demirtaş’ın avukatlarının talebi ardından mahkeme duruşmayı 17 Mayıs’a erteledi.

İDDİANAME

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı’nda yaptığı konuşmada kullandığı ifadelerle eleştiri sınırlarını aştığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığı belirtiliyor.

Demirtaş’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor. HDP’ye yönelik operasyonda gözaltına alınan Selahattin Demirtaş çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak 4 Kasım 2016 tarihinde Edirne Cezaevi’ne konulmuştu.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak