PİRHA – Baba Mansur Ocağı mensubu Dede Ali Haydar Kurt, Alevi Bektaşi İnanç Kurulu’nun oluşumunun ardından yapılması gerekenlere dikkat çekerek “Niyaz ettiğimiz İmam Hüseyin’in dik ve onurlu duruşunu ilke edinip, birlik olmalıyız” dedi.
Ankara’da birincisi yapılan Alevi Bektaşi İnanç Kurulu sonrası gözler bir sonraki programa çevrildi. Kurul üyelerinden Dede Ali Haydar Kurt, Alevi bütünlüğünün kendisinde memnuniyet yarattığını dile getirerek yapılacaklar hakkında PİRHA’ya konuştu.
“BİRLİKTELİĞİN AMACI İNANCIMIZA DOĞRU HİZMET OLMALI”
“Böylesi bir bütünlüğün olması güzel bir adım” diyen Dede Ali Haydar Kurt, hoşgörü mesajı vererek “Yalnız bu birliktelik, özellikle inanç önderlerinin hoşgörü içinde, birbirlerini anlayarak, dinleyerek ortak bir metinde buluşup yola, erkana ve inanca, doğru bir şekilde hizmet edebilmek olmalı” dedi.
Alevi toplumunun birlik olabilmesi için İnanç Kurulu’nun 2017 Mart ayından günümüze yoğun emek harcadığını söyleyen Ali Haydar Kurt, “özellikle dedeler, rehberler, pirler, müşrikler, analar, baba erenler ile şu zamanda hiç olmadığı kadar daha kenetlenip, birlikte olmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜNLÜĞÜ YERELDEN GENELE BÜYÜTMELİYİZ”
İnanç Kurulu faaliyetlerini bir adım daha öteye götürmek gerektiğine işaret eden Ali Haydar Kurt, toplum bütünlüğünün sağlanabileceğini belirterek “Söz konusu bütünlük de yerelden genele doğru olur. Genelde bu birlik sağlanıp yaygınlaştığı zaman gerek dünya çapında gerek Avrupa’da hem de Türkiye Alevi kurumlarında, cemevlerinde hepsinde aynı bütünlük yola, erkana, inanca hizmet sağlanır” dedi.
Toplum birliğinin sağlanması için “İmam Hüseyin’in dik duruşu ve kararlılığı olmalıdır diyen Kurt, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz Hüdai Baba’nın dediği gibi ‘sevgi bizim dinimizdir başka dine inanmayız. Sevgiden, muhabbetten, hoşgörüden ırak olursak gönlümüz nice olur bizim halimiz’ birinci önceliğimiz bu olmalı. Ayrıca hep şiar olarak edinip, önümüzde kendimize ‘pirimiz eyvallah’ deyip niyaz ettiğimiz İmam Hüseyin’in dik ve onurlu duruşu olmalı. Öbür türlü birbirimizi daima eleştiririz. Tabi ki eleştiri yapmamız da lazım. İnsan eleştirilerle belki kendi doğru yolunu bulabilir. Kimse dört dörtlük değildir ama bu eleştiriler kişiye bazlı ve karalayıcı anlamda olursa gerçek manada bir bütünlüğün tam anlamıyla sağlandığı söylenemez” dedi.
“BÜTÜNLÜĞÜMÜZ HOŞGÖRÜ, SEVGİ, MUHABBET ÇATISI İÇİNDEDİR”
İnanç Kurulu’nda gündeme gelen “Alevilik İslam kültürüne bağlı mıdır?” tartışmasına da değinen Dede Ali Haydar Kurt’un yorumu şöyle oldu:
‘4 kapı 40 makam’ diyoruz. İnancımız, yolumuz, erkanımız 4 kapı 40 makam üzerine kurulu. Şeriat, tarikat, marifet hususunda çağ olarak şu an marifet kapısındayız. Bugün ‘Alevilik İslam içi mi, İslam dışı mı?’ tartışması var. Millet uzaya çıkıyor biz hala kendi aramızda bunu tartışıyoruz. Yol, erkan, inanç ne ise yolun kuralları ne ise atamızdan, babamızdan hele hele kendi pirimizden, mürşidimizden, rehberimizden bize aktarılan odur. Canların arasına bir nifak sokmanın anlamı yok. Yok Ali’siz Alevilik, yok Alevilik İslam içi İslam dışı… ‘Ben beynin altındaki noktayım ara bul’ diyor. Arayıp bulan Ali’yi kendi özünde bulur. İnancımız kutsaldır, bütünlüğümüz bu kutsiyetin çerçevesi altında hoşgörü, sevgi, muhabbet çatısı içindedir. Evvel kendi kendimizi tanıyalım sonra elle nazar eyleyelim.”
Cebrail ARSLAN-Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.