Alevi Haber Ajansi

Damal’ın bağımsız Belediye Başkanı Çamlıyurt: İBB, verdiği sözü tutmadı!-VİDEO

PİRHA – Damal İlçesinin bağımsız Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt, Alevilerin yaşadığı tüm bölgelerde yoksulluğun hakim olduğunu söyledi. Çamlıyurt, bağımsız girdiği yerel seçimlerde kazanmasının ardından CHP’li belediyelerin dahi verilen sözleri tutmadığını belirtti. Kemal Çamlıyurt, “Kendimi sadece Damal Belediye Başkanı olarak değil, Ardahan’ın bütün köy ve mahallelerinde, Alevi toplumunun belediye başkanı olarak görüyorum” diye belirtti.

Nüfusu en az illerden biri olan Ardahan, aynı zamanda ülkenin en çok göç veren şehirleri arasında yer alıyor. 4.757 Nüfuslu Damal ilçesi de ülkenin en düşük nüfuslu ilçeleri arasında sayılıyor.

İklim şartları bir hayli çetin olan Ardahan’da en yaygın geçim kaynağı ise hayvancılık. Ancak Damal ilçesinde bu yönlü üretimin de her geçen yıl daha da kötüye gittiği ifade ediliyor. İl genelinde adeta büyük bir yoksulluğun yaşandığı gözlenebiliyor.

31 Mart Yerel Seçimlerin ardından Damal’daki köklü değişim, gözleri yeni belediye başkanına çevirdi. 29 yaşındaki Kemal Çamlıyurt, bağımsız belediye başkanı olarak ilçedeki CHP geleneğini adeta ortadan kaldırdı.

Neredeyse tüm ilçe nüfusunun Alevilerden oluştuğu Damal’da, nasıl bir yerel yönetim anlayışı hakim? Damal Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt ile konuştuk.

“DAMAL, BAZI AİLELERİN TEKELİNE DÜŞMÜŞTÜ”

“Ardahan’daki bütün Alevilerin başkanıyım” diyen Kemal Çamlıyurt ile Göle İlçesinin tarihi Kalecik köyünde bir araya geldik. Sık sık halkın içerisinde görülen Çamlıyurt, halkın talepleri doğrultusunda hizmet ürettiklerinin altını çizdi.

Hiçbir siyasi geçmişinin olmadığını belirten Kemal Çamlıyurt, inşaat mühendisliğinden yerel yöneticiliğe geçiş kararının nasıl oluştuğunu şu sözlerle anlattı:

“İlçede seçim havası yaklaştı ve ‘ben ne yapabilirim?’ diye düşündüm. Çünkü ilçede büyük bir siyasi boşluk vardı. Damal, Cumhuriyet yılları içerisinde daima Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermiş bir topluma sahip. Bundan kaynaklı olarak bu bazı ailelerin tekeline düşmüştü. Bu rahatsız edici durum benim de artık bu işe el atmam gerektiği düşüncesiyle gelişti. Evet bütün Damallılar gibi ailecek Cumhuriyet Halk Partiliyiz ama bir siyasi geçmişim olmadı. Böyle olunca da aday adaylığı sürecinde ilk aday adaylığımı Cumhuriyet Halk Partisi’nden yaptım. Partimiz bu adaylığımı uygun görmedi. Daha öncesinde il ve ilçe başkanlarının ortak kararı ile başka bir aday belirlenmişti. O aday da çok kıymetliydi. Bununla beraber İstanbul’dan Türkiye İşçi Partisi’nden bir aday geldi. Ayrıca iki bağımsız ve AK Parti’nin bir adayı da vardı. Toplamda 6 kişiyle seçimlere girdik.”

“SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLARIN KORUNMALARI İÇİN ÖZEL BARINAKLAR İNŞA ETTİK”

Kemal Çamlıyurt, belediye projelerine de değindi. Sokaklardaki hayvanlara yönelik belediye politikasının ne yönde olduğu sorumuza Çamlıyurt “Hayvanlar bizler için büyük önem arz ediyor. Soğuktan korunmaları için özel barınaklar inşa ettik. Ayrıca kısırlaştırma işlemini de özenle yapıyoruz” cevabını verdi.

“VATANDAŞA DOKUNAN BİR BELEDİYECİLİK AMAÇLIYORUZ”

Kemal Çamlıyurt, ilk göreve başladığında yol, su ve temizlik hizmetlerinin belediyenin zaruri işleri olduğunu, hatta uzun süre boyunca “unutulmuş mahallelere” denk geldiğini anlattı. Başkan Çamlıyurt, şu bilgileri paylaştı:

“Daha öncesinde göz ardı edilmiş, gerek nüfusundan gerekse ilçe merkezine olan uzaklığından kaynaklı olarak hizmetin az gittiği, hatta neredeyse hiç gitmediği İnönü ve Cumhuriyet Mahallemize rastladık. Buraların altyapıları, yol problemlerini çözmeye başladık. Bu arada kreş için bir kampanya başlattık. Projemizi %80 oranında tamamladık. Aynı zamanda halk ekmek fırını için daha öncesinde kullanılmayan bir binamızı restore ettik. Neredeyse bütün inşaatı bitti ve şu an makinelerini bekliyoruz. Halk ekmek fırını ile daha sosyal daha çok vatandaşa dokunan bir belediyecilik amaçlıyoruz. Çünkü Damal, Ardahan ilinin en yoksul ilçesi. Aynı zamanda Türkiye’nin en yoksul ilçelerinden de bir tanesi. Bu nedenle halk ekmek projesi ile vatandaşın olabildiğince cebine dokunmaya çalışıyorum. Bir aksilik olmazsa bahar aylarına gelmeden ekmeğimizi üretip halkımıza kaliteli, hijyenik ve ekonomik ekmeğimizi sunacağız.

Aynı zamanda birkaç gün öncesinde kaz dağıtımında bulunduk. Anaç kazları dağıtarak bu bölgenin eski geleneğinde olan kaz yetiştiriciliğini geliştirmeyi ve aynı zamanda hayvancılığın da artması için farklı kalemlerin olmasını; kaz, hindi, tavuk, küçükbaş ya da büyükbaş gibi türlerin çoğaltılarak tam anlamıyla bu coğrafyadaki geçimin hayvancılık ve tarım olmasından kaynaklı çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

TEK PARTİLİ DÖNEM SONA ERDİ!

Kemal Çamlıyurt, ülke genelindeki birçok yoksul bölgede Alevilerin yaşadığı konusunun da altını çizdi. Çamlıyurt, Damal ilçesine yönelik hizmetlerin arttırılması konusunda CHP’li yerel yöneticilerin kimi verilen sözleri yerine getirmediğini de söyledi. Çamlıyurt, şu açıklamayı yaptı:

“Ne yazık ki şu anki ülkenin durumunda herkesin de malum olduğu gibi iktidarda bir parti içerisinde yönetimde değilsek merkezi yönetimden destek almamız çok da gerçekçi değil. Tabii muhalif olduğumuz zaman muhalif partilerin de bize destek verdiği anlamına gelmiyor. Benden önceki dönemde ‘Cumhuriyet Halk Partisi’nin, sürekli oy aldığı Damal ilçesine ne yaptı?’ diye soru sorarsanız ‘bir şey yapmadı’ diyeceğim. Geçen bir fayton göndermişler! Bu anekdotu eklemek istiyorum.

İstanbul’da Bülent Akköse ile tanışıp bir sohbetimiz olmuştu. Kendisi Cumhuriyet Halk Partili, sözde demokrat bir siyasetçi. Umarım bu konuşmam da kendisine gidiyordur. ‘Biz, Damal’a fayton gönderdik’ dedi. O faytonu buldum, garajda çöp halindeydi. Şimdi faytonu bakıma soktuk. Atımız yok! Ama o faytonu süsleyip, inşallah belediyenin önüne koyup bir fotoğraf çekilme köşesi haline getireceğiz.

Şu ana kadar muhalefet partilerinden bir destek olmadı. Ama iktidar partisinden destek oldu. Damal uzun zamandır Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy veren bir toplumdu, benimle beraber tek partili sistemden çıktı. Bununla beraber apolitik olan yapımızı daha politik bir hale getirebilmek için kent konseyi kurduk. Kent konseyini kurarak vatandaşlarımızın yerel yönetime ya da merkezi yönetime olan eleştirilerini geliştirmeyi hedefliyorum. Şu an en büyük hedefim, Damal’ın daha politik, daha çok sivil toplum kuruluşlarına uygun, siyasi görüşlerini ileri sürebileceği, birlik duygusunda bulunabileceği bir toplum yaratmak.”

PALU’YA YARDIM VAR AMA DAMAL’A YOK!

Kemal Çamlıyurt, Damal Belediyesi’nin acil ihtiyaçlarını da aktardı. İş makineleri konusunda büyük eksiklerinin olduğunu söyleyen Çamlıyurt şöyle devam etti:

“Araç gereçlerimiz çok az. Ardahan içerisindeki en fakir ilçe Damal’dır. Belediyeler içerisinde baktığımızda en az araç gereci olan belediye gene Damal ilçesidir. Bugün bir tane çöp kamyonumuz var. Hatta ben, Ekrem İmamoğlu’ndan çöp kamyonu sözü aldım lakin geçen gün haberlerde Palu İlçesine 3 aracın gittiğini gördüm. Bunun üzerine Mahalli İdareler Daire Başkanı Kemal Aydın’ı aradım. ‘Hani sözünüz vardı, yeniden Refah Partili 5000 nüfuslu belediyeye gönderiyorsunuz, peki neden Damal’a henüz göndermediniz?’ diye sordum. Bunun üzerine verilen sözü inkar ettiler.”

“DAHA FAZLA CEM TUTMAK, BAĞLAMA KURSLARI OLUŞTURMAK EN BÜYÜK HEDEFLERİMİZDEN BİRİ”

Kemal Çamlıyurt, bir Alevi ilçesi olarak Damal toplumunun inanç temelli ihtiyaçlarına da değindi. Çamlıyurt, şunları söyledi:

“Şu an röportaj yaptığımız yer Göle İlçesinin Kalecik köyü. Ben sadece kendimi Damal Belediye Başkanı olarak değil, Ardahan’ın bütün köy ve mahallelerindeki Alevi toplumunun da belediye başkanı olarak görüyorum. Umuyorum ki Alevi toplumu da beni o şekilde görüyordur. Ne yazık ki cem birliğini oluşturmamız globalleşen dünya içerisinde kültür ve geleneklerimizi unutmamıza neden oldu. Daha fazla cem tutmak, daha fazla geleneklerimizi yaşatmak; bağlama kursları oluşturmak ve bunlarla beraber kültürümüzü yaşatmak en büyük hedeflerimizden bir tanesi.”

“EN AZINDAN BAĞIMSIZ KALAYIM!”

Kemal Çamlıyurt, bağımsız belediye olarak kalmayı düşündüğünün altını çizdi. Çamlıyurt, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin kalesi olan Damal, Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediyesi olduğu dönemdeyken bir destek ve yardım göremedi. Yine destek ve yardım göremesem de en azından bağımsız kalayım” diye konuştu.

Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt, son olarak kayyım politikaları hakkındaki sorumuza ise “Kayyum ataması konusunda iktidarın şu anki öngördüğü ya da araştırdığı durumlarla ilgili çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Burmadere köyündeki muhtarımız Şahismail Güyük, görevden alındı. Şu anda mahkeme süreci devam ediyor. Buna ‘Kayyum ataması oldu’ diyebilir miyiz bilemiyorum, çünkü birinci azası mührünü aldı. Hepimiz hakkında hayırlısı diyelim” yanıtını verdi.

Eren GÜVEN/ARDAHAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak