PİRHA- Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, dernek binasında Xızır muhabbeti gerçekleştirdi.
Aleviler için kutsal kabul edilen Xızır ayları devam ediyor. Alevi inancında önemli bir yeri olan Xızır ayında lokmalarını paylaşan DAD İzmir Şubesi, dernek binasında Xızır muhabbeti gerçekleştirdi.
Dernek binasında gerçekleşen muhabbete Babamansur Ocağı Anası Rukiye Hurustan, Babamansur Ocağı Piri Hakkı Hurustan, Kureyşan Ocağı Piri Hamza Takmaz, Sinemilli Ocağı Piri Süleyman Deprem ve çok sayıda kişi katıldı.
Hak yolunda Hakk’a yürüyenler için bir dakikalık saygı duruşundan sonra Ana Rukiye Hurustan çerağ uyandırdı.
Muhabbette ayrıca Kürtçe’nin Kurmanci ve Kırmancki lehçesinde deyiş ve beyitler seslendirildi.
“KIŞ AYI ALEVİLER İÇİN İBADET ZAMANI”
Gaxan ile başlayan ve Xızır, Howtemal, Newroz, Hıdırellez ile devam eden kış sürecinde Alevilerin ibadetlerini yaptığını ve zor kış koşullarında dayanışmayı daha da büyüttüklerini dile getiren Kureyşan Ocağı Piri Hamza Takmaz, “Gaxan ile başlayan süreç Xızır, Howtemal, Newroz ve Hıdırellez ile devam ediyordu. Yaz ayları Aleviler için üretim, çalışma zamanıdır. Bu aylar herkes işine, tarlaya, harmana gider. Kış ayı Aleviler için ibadet zamandır. İşte Gaxan, Xızır, Howtemal, Newroz, Hıdırellez gibi ibadetler ve bayramlar bu zamanlarda yapılır. Kış geldiğinde herkes birbirinin eksiğini giderirdi. Herkes birbirinin halini bilirdi. Diğeri açta, açıkta kalmazdı. Lokmalar ihtiyacı olana giderdi. Herkes birbirine Xızır olurdu, yardımına koşardı. Şimdilerde ise bu değerleri tükettik” dedi.
“BAYRAMLARIMIZ ÇOCUKLARA AKTARILMALI”
Alevi inancının doğa ile uyumlu olduğuna değinen Takmaz, kış aylarından sonra düşen cemreler ile doğanın tekrardan kendini var edebilmesi, yeşerebilmesi için eldeki tüm kesici aletlerin kaldırıldığı söyledi.
Gaxan, Xızır, Howtemal, Newroz, Hıdırellez gibi bayramlara sahip çıkılması ve çocuklara aktarılması gerektiğini belirten Takmaz şöyle konuştu:
“Alevi inancı doğa ile ikrarlı bir inançtır. Merkezine doğayı alır. Börtü böcekten, ağaca, kuşa kadar hepsi ile ikrarlıdır. Dersim’de 9 Mart’tan itibaren bıçak, orak gibi kesici aletler kaldırılır, çatıların arasına saklanırdı. 9 Mart’tan itibaren doğa yeniden canlılık kazanmaya başlıyordu. Cemreler düşerek doğa yeşilleniyordu. İşte doğanın yeniden canlılık kazanması için saygı duyuluyor, ona kendisini yeşertebilmesi için şans tanınıyordu. Bizim çok güzel, paylaşımcı bir inancımız var. O yüzden derya deniz olan inancımız içerisinde olan Xızır’ı var etmek, onu çocuklarımıza anlatmak zorundayız.”
“ALEVİLERİN ÜZERİ GELEN BİR İMHA HAREKETİ VAR”
Sinemilli Ocağı Piri Süleyman Deprem ise, aşkın ve sevginin dışında bir Xızır arayışına girmenin fayda getirmeyeceğini ifade etti. Deprem, Aleviler ve diğer halkların üzerinden silindir gibi geçmeyi planlayan bir imha hareketinin planının hala kendisini güncelde hissettirdiğinin altını çizerek, “Aleviliği anlatmak vazgeçmeliyiz artık. Alevilik sevmektir, aşktır, direnmektir, sahiplenmektir, paylaşmaktır. Xızır’da itikattir, ikrardır, özgüvendir, umuttur. Yüreğinizin, aşkın, sevginin dışında bir Xızır arayışına girmeyin. Bir yudum suda Xızır’ı aramazsanız boşuna Xızır gayretine gitmeyin. Gönül saf değil ise dara düştüğünde gelecek bir Xızır yoktur. Aleviler birbirine Xızır olduğu İçin bu inanç bugüne kadar geldi. Bizim üstümüze silindir gibi gelen bir imha hareketi var. Artık ucundan, kenarından küçük hesaplarla, ticari hesaplarla uğraşmaktan vazgeçelim. İtikat, dayanışma yok ise ezilmeye mecburuz” ifadelerini kullandı.
“BOZATLI XIZIR YOLUN AŞKINI ÇOCUKLARIMIZA VERSİN”
Babamansur Ocağı’ndan Ana Rukiye Hurustan da, çocukluğundan bu yaşına kadar Xızır aşkı ile yolu sürdüklerini dile getirerek, “Çocuklarımızın inancını öğrenmesi çok daha iyidir. Bunları çocuklarımıza anlatmamız, öyle yetiştirmemiz gerekiyor. Xızır ayında lokmalarımızı yapar, üste üste koyardık. Cem yapar, semah dönerdik. Çocukluğumdan bugüne kadar cem gördük, semah döndük. Pirlerimiz, rayberlerimiz daima gelirdi. Annelerimiz bize, biz çocuklarımıza, çocuklarımız da bu inancı çocuklarına bırakacak. İnsanın gönlünde aşk varsa, Bozatlı Xızır yolun aşkını çocuklarımıza verir. Gemilerin, kayıkların üstündeki Xızır yolumuzun göstergesi, bizi dara düşürmesin” dedi.
Kürtçenin Kurmanci, Kırmancki lehçeleri ve Türkçe beyit ve deyişleri ardından verilen gülbenkler ardından lokmalar pay edildi.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.