PİRHA-Cumartesi Anneleri 892. hafta açıklamasında 30 yıl önce gözaltında kaybedilen Hüsamettin Yaman ile Soner Gül için adalet talebinde bulundu. Yaman’ın abisi Feyyaz Yaman konuşmasında “12 Eylül faşizmi ve 90’lardaki devlet terörü bu ülkedeki adalet ve hukukun üzerinde büyük bir boşluk yarattı. Bütün yüzleşme imkanlarını ortadan kaldırdı” ifadelerini kullandı.
Cumartesi Anneleri 892. hafta basın açıklamasında gözaltında kaybedilişlerinin 30. yılında Hüsamettin Yaman ile arkadaşı Soner Gül için adalet talebinde bulundu. Feyyaz Yaman kardeşi Hüsamettin Yaman için yaptığı konuşmada, “12 Eylül faşizmi ve 90’lardaki devlet terörü bu ülkedeki adalet ve hukukun üzerinde büyük bir boşluk yarattı. Bütün yüzleşme imkanlarını ortadan kaldırdı. Türkiye Cumhuriyeti ve bu coğrafya bu sorun ile yüzleşemediği sürece bugün de devam eden bütün hukuksuzlukların da gösterdiği gibi bu coğrafyadaki eksiklik hiçbir zaman telafi edilemeyecektir” dedi.
“DİZLERİNİN ÜZERİNDE İNFAZ EDİLDİLER”
Hüseyin Yaman ile arkadaşı Soner Gül 4 Mayıs 1992 tarihinde İstanbul’da gözaltında alındıktan sonra kaybedildiler. Kardeşinin kaybedilme sürecine ilişkin bilgi veren Feyyaz Yaman, şunları söyledi:
“Kardeşim Hüsamettin Yaman ve arkadaşı Soner Gül otobüs durağında beklerken gözaltına alındılar. Sonradan telefonla gelen bir ihbar üzerine kendilerinden haber alınamadığını, bununla ilgili olarak da hukuki yola başvurmamız gerektiği bilgisiyle hareket ederek, emniyet müdürlüğüne, Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne (DGM), Gayrettepe’ye avukatlar aracılığıyla başvurduk.
Ama o tarihten bu yana ikisinden de hiçbir haber alınamadı. Ayhan Çarkın yaptığı ifşaatlar ile gözaltına aldıklarını Hüsamettin Yaman ve Soner Gül’ü Silivri yolu üzerindeki boş bir arazide diz çöktürdükten sonra infaz ettiklerini söyledi. Bütün bu ihbarlara rağmen hukuki başvurularımızdan hiçbir sonuç alınamadı. Arka arkaya birkaç dava açıldı.”
“DEVLET TERÖRÜ, HUKUKUN ÜZERİNDE BÜYÜK BİR BOŞLUK YARATTI”
Kardeşinin gözaltında kaybedildiğinde yeni mezun olduğunu kaydeden Feyyaz Yaman, “Kardeşim 1992 senesinde devlet terörü tarafından yok edildiğinde İstanbul Üniversitesi mezunu olarak hayata yeni atılmış genç birisiydi. Okumayı, sinemayı çok severdi. Müzik ile de ilgiliydi. Grup Yorum’u çok severdi.
12 Eylül faşizmi ve 90’lardaki devlet terörü bu ülkedeki adalet ve hukukun üzerinde büyük bir boşluk yarattı. Bütün yüzleşme imkanlarını ortadan kaldırdı. Türkiye Cumhuriyeti ve bu coğrafya bu sorun ile yüzleşemediği sürece bugün de devam eden bütün hukuksuzlukların da gösterdiği gibi bu coğrafyadaki eksiklik hiçbir zaman telafi edilemeyecektir” ifadelerini kullandı.
“ZAMANAŞIMI, AF GİBİ UYGULAMALAR DEVREYE SOKULAMAZ”
892. hafta basın açıklamasını ise İHD Diyarbakır Şubesi Kayıplar Komisyonu’ndan Avukat Derya Yıldırım okudu. “30 yıldır soruyoruz: Hüsamettin Yaman ve Soner Gül nerede?” başlıklı açıklama şöyle:
“Uluslararası hukukun gereği olarak devletler, bir gözaltında kaybetme olayı karşısında, kayıp vakasının tam olarak nasıl gerçekleştiğine ilişkin maddi gerçeği açığa çıkarmak, kaybın bulunduğu yeri tespit etmek, failleri yargılamak ve cezalandırmak amacıyla etkili soruşturma yürütmek zorundadır. Kayıp kişi bulununcaya, akıbeti açığa çıkartılıncaya kadar devletin soruşturma yükümlülüğü devam eder. Bu nedenle soruşturmayı yürüten yetkililer, zamanaşımı, af gibi uygulamaları devreye sokamaz.
Ancak Türkiye’de gözaltında kayıp dosyaları etkin soruşturma yürütülmeden adliyelerin tozlu raflarında zamanaşımına terk edilmektedir. Ardından verilen zamanaşımı sebebiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar, fiilen cezasızlığa yol açmaktadır. Zamanaşımı kuralları, adeta adalete erişmeyi ve cezasızlıkla mücadeleyi engelleme aracı olarak kullanılmaktadır.
“İTİRAZIMIZ ADALETİN VE VİCDANIN DA KAYBINADIR”
892.haftamızda bu duruma örnek olarak Hüsamettin Yaman ve Soner Gül dosyasını bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyor ve tüm topluma hatırlatıyoruz; bizim itirazımız yalnızca sevdiklerimizin bedensel kaybına değil, ülkemizde hukuk devletinin, adaletin ve vicdanın da kaybına dairdir.
22 yaşındaki Hüsamettin Yaman İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisiydi. Paşabahçe’deki stajını yeni bitirmişti.21 yaşındaki Mehmet Soner Gül ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisiydi. Hüsamettin Yaman 2 Mayıs 1992 cumartesi günü evden çıktı. 4 Mayıs pazartesi günü Ağabeyi Feyyaz Yaman’ı işyeri telefonundan arayan bir kişi “Hüsamettin, Soner Gül ile birlikte gözaltına alındı. Hayatlarından endişe ediyoruz. Bir an önce emniyete başvurun” dedi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne başvuran Feyyaz Yaman dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Reşat Altay ile görüştü. Reşat Altay “Biz yapsak, köprünün altına bırakırız, haber de veririz ama bizimle ilgisi yok” dedi. Yaman ve Gül Aileleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve devletin ilgili tüm kurumlarına başvurdu. İnsan Hakları Derneği ve Uluslararası Af Örgütü girişimlerde bulundu. Ancak Hüsamettin ve Soner’in gözaltına alındığı kabul edilmedi.
“KAFALARINA BİRER KURŞUN SIKMAK SURETİYLE ÖLDÜRDÜK”
Başvurularını sürdüren Yaman Ailesi 2 yıl boyunca polis takibinde tutuldu. 19 Aralık 2011 tarihinde özel harekât polisi Ayhan Çarkın’ın infazlar ve kayıplarla ilgili itirafları basına yansıdı. Çarkın, yaptığı itirafların bir bölümünde Hüsamettin ve Soner için “Kafalarına birer kurşun sıkmak suretiyle öldürdük. Çerkezköy kırsalına gömdük. Ölürken son sözleri ‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecek’ oldu” dedi.
Bunun üzerine aile avukatları yeniden suç duyurusunda bulundu. Ayhan Çarkın’ın ifadelerine rağmen devlet, suçu etkin bir biçimde soruşturma ve faillere karşı dava açma yükümlülüğünü yerine getirmedi. Ankara-İstanbul arasında gidip gelen dosya zamanaşımına sürüklenerek kovuşturmaya yer olmadığına dair kararla kapatıldı. Uluslararası hukuka göre, gözaltında kaybetme suçuna yönelik soruşturmaların sadece zamanaşımı nedeniyle kapatılması etkili soruşturma yükümlülüğünün ve yaşam hakkının ihlali demektir. Etkili hukuk yollarının fiilen işlemediği koşullarda tüm gözaltında kaybetme dosyalarındaki zamanaşımı kararları kaldırılmalıdır.
“ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Hüsamettin Yaman ve Soner Gül dosyası yeniden açılmalı, evrensel hukukun gereğine uygun hüküm kuruluncaya kadar dosya açık tutulmalıdır. Kaç yıl geçerse geçsin Hüsamettin Yaman ve Soner Gül için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 193 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”
PİRHA / İSTANBUL
Yoruma kapalı.