PİRHA- Cumartesi Annelerinin 701’inci hafta etkinliği için yolu kesen polis, yürüyüşe izin vermedi. Polislerin yolu kestiği noktada açıklama yapan anneler, 20 Ağustos 1992’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Ertak’ın akıbetini sordu.
Polisler eylemin yasaklandığını belirterek, açıklama yapılacaksa İHD’de yapılmasını söyledi. Cumartesi İnsanları da yasak kararının kendilerine tebliğ edilmediğini ifade ettiler. Bunun üzerine polis eylemin idari makamlarca engellendiğini ileri sürerken, idari makamın neresi olduğu belirtilmedi.
ERTAK’IN AKIBETİ SORULDU
Bunun üzerine Cumartesi İnsanları, oturma eylemi başlattı. Galatasaray’a izin verilmediyse eylemelerini oldukları yerde yapacaklarını belirten Cumartesi Anneleri, 20 Ağustos 1992’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Ertak’ın akıbetini sordu. Açıklamayı Cumartesi İnsanı Maside Ocak yaptı.
701 haftadır gözaltında kaybedilen sevdiklerini aradıklarını ve kaybedenlerden hesap sorduklarına dikkat çeken Ocak, 701 haftadır neden Galatasaray Meydanı’nda olduklarını şu sözlerle açıkladı: “701 haftadır, kayıplarımızın akıbeti açıklanmadığı için, mezar yerleri gizlendiği için, suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaray’dayız. 701 haftadır, hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaray’dayız. 701 haftadır, eksilmeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudumuz, solmayan karanfilimizle Galatasaray’dayız.”
GÖZALTINA ALINDIĞI İNKAR EDİLDİ
Şırnak’a bağlı Rezuk Mezrasında yaşayan 32 yaşındaki 4 çocuk babası Mehmet Ertak’ın, bölgedeki bir kömür ocağında işçi olarak çalıştığını hatırlatan Ocak, “Mehmet Ertak daha önce 2 kez gözaltına alınarak ağır işkenceler gördükten sonra serbest bırakılmıştı. 20 Ağustos 1992 tarihinde, aynı iş yerinde çalıştıkları 3 akrabası ile birlikte işten eve dönmek üzere yola çıktı. Bindikleri araç kontrol noktasında resmi giyimli polislerce durduruldu. Kimlik kontrolü sonrasında Mehmet Ertak gözaltına alınarak Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Beraberinde bulunan 3 akrabası Mehmet Ertak’ın gözaltına alındığına, 6 kişi de gözaltında işkence edilirken gördüğüne tanıklık etti” dedi. Baba İsmail Ertak’ın savcılığa başvurduğunu ve tanıkların gördüklerini savcıya anlattığını dile getiren Ocak, olayın soru önergeleriyle Meclis’e taşındığını ancak ailenin yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldığını ve Ertak’ın gözaltına alındığının inkar edildiğini ifade etti.
TÜRKİYE MAHKUM EDİLDİ
Ocak, “Şırnak Emniyet Müdürlüğü emrinde ‘sorgu elemanı’ olarak çalışan JİTEM personeli Murat İpek, 1997 yılında yaptığı itiraflarında, ‘Mehmet Ertak’ı Şırnak Emniyet Müdürü Necati Altuntaş ve Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Mehmet Kaplan’ın emriyle öldürüp gömdük’ dedi. Yaptıkları tüm infazların dönemin OHAL Valisi Ünal Erkan’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyledi” diyerek iç hukukta sonuç alınamayan dosyanın Avukat Tahir Elçi tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdığını vurguladı. Ocak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Mehmet Ertak’ın gözaltında ölümünden ve bedeninin kaybedilmesinden Hükümetin sorumlu olduğu ve buna devlet yetkililerinin neden olduğu sonucuna vardığını ve Türkiye’yi oy birliği ile mahkûm ettiğini anımsattı.
“ERTAK İÇİN ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Mehmet Ertak’ın kaybedilmesinden sorumlu olanları sıralayan Ocak, “Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklanıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun olarak yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu davanın avukatı Tahir Elçi de Mehmet Ertak gibi katledildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Mehmet Ertak ve Tahir Elçi için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.
Açıklama yapıldığı esnada polisler sık sık “Dağılın yoksa müdahale ederiz” şeklinde anons yaptı. Açıklamanın ardından kitle tekrardan İHD’ye geçti. Eyleme destek için gelen çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve yurttaşlar İHD önünde bekleyişlerini sürdürerek destek mesajlarını iletti.
İSTİKLAL DE ‘BENİ BUL ANNE’ ŞARKISI
Öte yandan İstiklal Caddesi’nde bulunan CHP Beyoğlu ilçe binasından ise, Ahmet Kaya’nın Cumartesi Anneleri için seslendirdiği “Beni bul anne” şarkısını hoparlörle sokağa yansıtıldı. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.