PİRHA – Afet bölgesi ilan edilen Ovacık’a bağlı Gözeler köyünde yaşayan Aydın Sam, köye zaman zaman böyle yazıların geldiğini söylüyor. 2006 yılında köye çığ düştükten sonra çözüm bulmaları için yetkililere başvurduklarını belirten Sam, köylerinin afet bölgesi ilan edildiğini ancak köyden ayrılmak istemediklerini kaydediyor.
Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Arslandoğmuş, Gözeler, Yeşilyazı, Kuşluca, Yarımkaya, Yayla Günü, Molaaliler, Buzlutepe köy muhtarlıklarına yollanan tebligatta köylerin afet bölgesi ilan edilerek, var olan evlerin yıkılması ve afet bölgesi ilan edilen alanların boşaltılması gerektiği ifade edildi.
Affet bölgesi ilan edilen ve boşaltılmak isteten Gözeler Köyü, 1994’te boşaltılan köylerden biri. Gözeler Köyü, köyde bulunan ziyaretten dolayı yöre halkı arasında Elbaba olarak da geçiyor.
“KAYMAKAM ‘DÖNEMEZSİNİZ JANDARMA İZİN VERMİYOR’ DEDİ”
Gözeler Köyü’nde yaşayan Ovacık Belediyesi il genel meclis üyesi Aydın Sam, 1994 köy boşaltmalarıyla köyünden ayrılarak Ovacık merkezde yaşamını sürdürmüş. Geri dönüşlerin başladığı 2003 yılında kaymakamlığa bir dilekçe vererek köyüne dönmek istediğini belirten Sam’a kaymakam “dönemezsiniz, jandarma izin vermiyor” cevabını vermiş. Kaymakamın bu cevabı üzerine Sam, “Ben izin almak için gelmedim, köyüme döneceğim sadece bilginiz olsun diye bu dilekçeyi veriyorum. Çünkü ben artık gidip üretmek istiyorum. Ben burada aç kalıyorum gidip geçimimi sağlamam lazım ve bunu da ancak köyde yapabilirim.” dediğini belirtiyor.
ÇIĞ DÜŞTÜ YENİDEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
2003 yılında köyüne dönen Sam, burada kendine yeniden bir hayat kurarak üretim yapmaya ve hayatını idame etmeye başlamış. Köy muhtarı olduğu 2006 yılında ise köye çığ düşmesi üzerine çözüm bulmaları için yetkililere başvurmuş ancak çığ düşmesi nedeniyle Gözeler Köyü tekrar afet bölgesi ilan edilmiş.
ZAMAN ZAMAN BOŞALTILMASI YÖNÜNDE YAZILAR GELİYORMUŞ
2006 yılından bu yana köye zaman zaman köyün afet bölgesi ilan edildiği ve boşaltılması gerektiği yönünde yazılar geldiğini belirten Sam, yetkililere köylerinin boşaltılması için değil bir çözüm üretmeleri için başvurduklarını ve artık köylerini boşaltmak istemediklerini söylüyor.
DEVLETİN KENDİLERİNE YAPTIĞI EVLERE PARA ÖDEMİŞLER
2006 yılında köyün boşaltılması için köyde bulunan 4 haneye Dersim merkezde ev yapıldığını ifade eden Sam, “Tabi ev yaptılar derken bize bedava yapmadılar. O dönemin parasıyla hesapladığımızda belki fazlasıyla aldılar. 30 bin lira borçlanma yaptılar, 20 bin lira da müteahhit bizden aldı. İçine hiçbir şey yapılmamıştı 20 bin lira da masraf ettim. Bu evler bize 60 bin liraya mal oldu. Ama şimdi söylediğinizde derler ‘biz ev yaptık siz çıkmak zorundasınız’. Ama biz evleri kendimiz satın almışız.” diyerek özetliyor durumu.
Sam, köyün altında bulunan 25-30 dönümlük arazinin köylülere tahsisi için talepte bulunacaklarını belirterek, köye geri dönmek isteyenlerin orada ev yapması için çalışacaklarını söylüyor.
“KÖYLERİMİZİN BOŞALTILMASINI İSTEMİYORUZ”
Köyler boşaltılmadan önce burada bulunan Elbaba ziyaretine yüzlerce kişinin geldiğini ancak boşaltmalardan sonra ziyaretçilerin azaldığını dile getiren Sam, köylerinin tekrar boşaltılması tebligatının gelmesiyle birlikte eğer köyler boşaltılırsa ziyaretlerinin tek başına kalacağını üzülerek ekliyor. Sam, köylerinin tekrar boşaltılmasını istemediklerini söyleyerek sonlandırıyor sözlerini.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.