PİRHA – Büyükkeşlik Köyü Çorum’un Alaca ilçesine bağlı bir Alevi köyü. Büyükkeşlik Köyü de diğer Alevi köylerinin kaderini paylaşıyor. Yazın köye ziyaretler oldukça artarken kışın ise neredeyse kimse kalmıyor köyde. Ancak yaşanan göçlere rağmen köy halkı araziyi ekmekten vazgeçmemiş. Bu köyde doğup büyüyen yazar Mehmet Kabadayı’dan dinliyoruz Büyükkeşlik Köyü’nü.
Haberin Videosu
Büyükkeşlik Köyü’ndeyiz. Eski adıyla Nesimikeşlik Köyü Çorum’un Alaca ilçesine bağlı bir Alevi köyü. Büyükkeşlik Köyü yazar Mehmet Kabadayı’nın da köyü aynı zamanda. Mehmet Kabadayı, 35 yıl önce ayrılmış köyünden. Zaman zaman köye gelip giden Kabadayı son 10 yıldır çok sık gelip gitmeye başladığını, köyün ikrar ve inanç boyutuyla yakından ilgilendiğini söylüyor.
“ÇORUM COĞRAFYASI ALEVİLİĞİN KADİM YURDU”
Köyde Şıh Çoban Ocağı’nın bir dergahı olan Nesimikeşlik Türbesi yer alıyor. Kabadayı da bu dergah etrafında elinden geldiği kadar pir-talip buluşmasını yapmaya çalışıyor. Çorum’da Şıh Çoban Ocağı’nın 21 talip köyü olduğunu ve Çorum coğrafyasının Aleviliğin kadim yurdu olduğunu söyleyen Kabadayı, köyün yüksek tepelerinde bulunan ziyaretleri işaret ederek “Doğayı kutsayan kadim Alevilik inancının kadim inanç merkezleri var köyümüzde” diyor.
Köylerinin normalde nüfus olarak yoğun olduğunu ifade eden Kabadayı, göçlerin yaşanmasından sonra ıssızlaştığını belirtiyor. Çorum Katliamı’nın tanığı olan Kabadayı bu yaşanan katliamlardan tüm Alevi toplumunun etkilendiğini, bu katliamların köylerine de yansımaları olduğunu ekliyor.
“ARAZİ TERK EDİLMEDİ”
Köyden Avrupa’ya göçlerin 1970’lerde başladığını kaydeden Kabadayı, köy halkının büyük çoğunluğunun Çorum merkezde yaşadığını ancak arazinin terk edilmediğini köyde hala yoğun bir şekilde tarım yapıldığını belirtiyor. Kabadayı, köyün dernek merkezinin Çorum merkezde bir derneğin de Ankara’da olduğunu iki derneğin de koordineli bir şekilde çalışmalarını yürüttüğünü söylüyor ve köye tekrar dönüşlerin başladığını da ekliyor.
Suay ABAK/ÇORUM
Yoruma kapalı.