PİRHA- 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne savaşların, sömürünün, ölümün gölgesinde girildi ve geçildi. Çocukları haklarıyla korumak ve farkındalık yaratmak adına ilan edilmiş bir günde yine çocuklar konuşturulmadı.
1989 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle birlikle çocuk haklarının yasalarca tanınmasının kutlandığı bir güne dönüşmesinden bu yana çocuklar haklarını ne kadar kullanabiliyor veya ne kadar haklarından haberdar ediliyor?
Bu günü kutlanmanın amaçlarında yer alan çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık ne kadar oluşturuluyor?
PİRHA olarak, 20 Kasım günü bu soruların cevabını ülke ölçeğinde gözlemlemeye çalıştık.
Devletin en tepesindeki kurum olan Cumhurbaşkanlığında gün dolayısıyla bir açıklama yapılmadı. Aynı durum Başbakanlık başta olmak üzere bakanlıklar için de geçerli.
Gün dolayısıyla yapılan açıklamalar ise çocuksuz ya da sadece büyüklerin konuştuğu, çocukların seyirci kaldığı bir noktada kaldı.
Adana’da kent konseyi tarafından 1. Uluslararası Çocuk Hakları zirvesi” yapıldı. Çocuk Hakları zirvesinde çocuklar yerine yine büyükler konuştu. Zirvenin tamamında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Burak İnceoğlu, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odalar birliği Başkanı Nihat Sözütek, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu sosyal politika uzmanı Melih Akın söz aldı.
Ülkenin birçok yerinde yapılan etkinliklerde de benzer tabloyu görmek mümkün.
Çocukları haklarıyla korumak ve farkındalık yaratmak adına ilan edilmiş bir günde neden çocuklar konuşturulmaz?
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.