Alevi Haber Ajansi

ÇMO’dan çağrı: Ömerli Havzasını OSB Vadisi yapma hayalinden vazgeçin! – VİDEO

PİRHA – Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Ömerli Barajı Havzası’na yapılması planlanan Tuzla Biyoteknoloji Organize Sanayi Bölgesi Projesine tepki gösterdi. ÇMO, “Bakanlıkların desteği ile planlanan Ömerli Havzasını OSB Vadisi yapma hayalinden vazgeçilmelidir. Biyoteknoloji İhtisas OSB Projesi ve planlamasına destek veren tüm kurumları, yetkilileri uyarıyoruz. Bu suça ortak olmayın!” dedi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Ömerli Barajı Havzası’na yapılması planlanan Tuzla Biyoteknoloji Organize Sanayi Bölgesi Projesine ilişkin basın toplantısı yaptı.

Basın açıklaması öncesi projeye ve projenin yaratacağı olumsuzluklara dair TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Karamanlı, kısa bir bilgilendirme yaptı.

Basın açıklamasını ise Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şube Sekreteri Utku Fırat okudu.

Fırat, İstanbul’a verilen suyun yarısının Ömerli Barajı’ndan sağlandığını ifade ederek Ömerli Barajı Havzası sınırları içinde yapılaşmanın kısıtlanması ve havzanın kirlilikten korunması için tüm önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Fırat, ayrıca Ömerli Barajı’nın Taslak Havza Koruma Planı’nın onay beklerken havza sınırları içinde yer alan çeşitli projelerle ilgili çalışmaların devam ettiğini de kaydetti.

“UZUN MESAFELİ KORUMA ALANINDA KALMASINA RAĞMEN ÇED OLUMLU KARARI VERİLDİ”

Ömerli Barajı’nın Uzun Mesafeli Koruma Alanında kalmasına rağmen 20.01.2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ÇED Olumlu kararı verildiğini, Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 28.12.2022 tarihinde onaylanarak ilan edildiğini de söyleyen Fırat, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bahse konu üretim prosesleri sonucunda atıksu, katı atık, tehlikeli ve özel atıklar ile baca gazı emisyonları ortaya çıkacaktır. ÇED Raporunda öngörülen atıksu arıtma tesisi ve atık yönetimine ilişkin önlemler alınsa dahi, bahse konu üretim süreçleri kompleks, ekosistem için kalıcı ve toksik kirleticileri üreteceği için ileri ve nitelikli arıtma prosesleri gerektirmektedir.

“GERİ DÖNÜŞSÜZ BİR YIKIMIN ÖNÜ AÇILACAKTIR”

Üretim, depolama, nakliye faaliyeti yapılmasa dahi, havza sınırları içinde bu yoğunluktaki bir yapılaşmanın havzanın su toplama kapasitesini azaltacağı, kısa sürede havzanın ekosistemine zarar vereceği ve bu zararın onarılamayacağı aşikardır. Planlanan OSB projesinin hayata geçmesi halinde su ihtiyacının büyük kısmı yaklaşık 180 km. uzaklıktaki Melen Çayından sağlanan İstanbul’un kendi su varlıklarından biri daha yara alacak, bu proje emsal gösterilerek başka benzer projelerin ve geri dönüşsüz bir yıkımın önü açılacaktır.

“UYARIYORUZ, BU SUÇA ORTAK OLMAYIN!”

İstanbul’un su varlıklarının yapılaşma ve kirlilik baskısından korunması için;

-Tüm havza koruma planları en kısa sürede tamamlanmalı, başta Ömerli Havzası olmak üzere hazırlanan planlar Tarım ve Orman Bakanlığında vakit geçirilmeden onaylanmalı, istisnasız olarak ve ivedilikle uygulamaya geçirilmelidir.

-Ömerli Havzası uzun mesafeli koruma alanı içinde, yapılaşma yoğunluğunu, trafiği ve kirlilik yükünü artıracak hiçbir faaliyete izin verilmemelidir. Havza mutlak olarak korunmalıdır.

-Çalışmaları devam eden Tuzla Biyoteknoloji İhtisas OSB ve benzeri projelere derhal son verilmelidir.

Bakanlıkların desteği ile planlanan Ömerli Havzasını OSB Vadisi yapma hayalinden  vazgeçilmelidir. Ömerli Havzasını ekolojik kimliğinden koparacak, Havzayı yok etmeye yönelik yapılmaya çalışılan Biyoteknoloji İhtisas OSB Projesi ve planlamasına destek veren tüm kurumları, tüm yetkilileri uyarıyoruz. Bu suça ortak olmayın!

İstanbul’u ve yaşamın gerekliliği su varlıklarını tehdit eden her türlü projeye karşı doğadan, yaşamdan, İstanbul’dan yana mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyor ve duyuruyoruz. Tüm meslek odalarını, emek, ekoloji ve kent hakkı mücadelesi veren örgütleri, siyasi partileri bizimle birlikte tutum almaya ve mücadelemize destek vermeye davet ediyoruz.”

Basın toplantısı, katılımcıların konuşmalarıyla son buldu.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak