Alevi Haber Ajansi

Cingöz: Bizim cemlerimizde12 hizmette görev alan canın ikrar vermiş olması şart!-VİDEO

PİRHA- Denizli Pamukkale Güzelköy Alevi Bektaşi Cemevi Derneği Başkanı Ali Cingöz,  Yol’un gereği ikrar musahiplik aşinalık, peşinelik gibi ritüelleri yerine getirdiklerini belirten Cingöz, “Köyümüzün tamamı Tahtacı Alevi’sidir” diye belirtti.

Denizli Pamukkale Güzelköy Alevi Bektaşi Cemevi Derneği üyeleri Abdal Musa Türbesine hayır adağı için ziyarette bulundular.

Dernek Başkanı Ali Cingöz, cemevi faaliyetlerine dair PİRHA’ya konuştu. Denizli’de 20-25 bin civarında Alevi nüfusun yaşadığını belirten Cingöz, “Denizli merkeze bağlı 2 tane mahalle var. Birisi benim köyüm olan Güzelköy bir diğeri ise merkeze bağlı Deliktaş mahallesi var. Malesef asimilasyona uğramış ve inancını unutmuş köyler var” dedi.

Ali Cingöz, şöyle devam etti:

“Cemevlerinde her Perşembe 15-20 kişi bir araya gelip toplanıyoruz. Her yıl ‘Yıl Kurbanı’ yapıyoruz. Yıl kurbanımızda cuma günleri hariç her gün cem yapılır. Ayrıca bayram akşamları dedemiz gelir muhakkak toplanılır. Genelde cemler yaz dönemi oluyor. Yaz döneminde en az 80-100 aile yaylalara gidiyorlar. Köyde genç nüfus kalıyor. Gençler yoğun çalışmaktan dolayı cemlere çok gelemiyorlar. Cemevimize gelen geliyor ama kimseyi de zorlayamıyoruz ama elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Köylerinde toplam nüfusun 5.500 olduğunu, bunların 2.500’ünün Alevi olduğunu aktaran Cingöz, “Köyümüzde kanaat önderi olarak bir mürebbi var. Alevi vatandaşlarımız genelde bu cemlere katılabiliyor. Yaptığımız görgü cemlerimize köyümüzde bulunan öğrenciler yılda birkaç sefer cem törenlerine toplu davet ediliyor. Yürütülen cemlerde 12 hizmette görev alan canların muhakkak ikrar vermiş olması lazım” diye konuştu.

Yollarının gereği olarak ikrar, musahiplik, aşinalık ve peşinelik diye tabir edilen ibadetlerinin mevcut olduğunun bilgisini de paylaşan Cingöz, “Bizim köyümüz %100 olarak Tahtacı Alevi’sidir. Bir kişi ikrar verirken eline, beline, diline hâkim olsun kelimeleriyle başlar ve  bunun için bir tören yapılır. Musahiplikte de musahip olan kişilerin genelde yaşlarının birbirine yakın olur. Neden? Birbirini anlayabilsin, taşıyabilirsin, sırdaş olsun, kardeş olsun diye. Bu törende bir kurbanla bir koçla yerine getirilir ve  koç muhakkak güneş battıktan sonra kesilir. Cem töreninde lokma misafirlere ikram edilir. İkramlar yenildikten sonra gecenin ilerleyen saatlerinde tören biter” şeklinde ifade etti.

Aşinalığın yol gereği olarak öncelikle canın musahibi olması gerektiğini belirten Güzelköy Alevi Bektaşi Cemevi Derneği Başkanı Ali Cingöz sözlerinin devamında şunları belirtti:

“Bunlar kademe kademedir. İkrar, musahiplik, aşinalık ve peşinelik.  Aşinalık 2 aday yol kardeşliğinin devamı açısından bir horozla başlar yoluna. Horozu misafirlerine ikram ederler. 12 hizmet yerine getirildikten sonra musahip aşinalığı tamamlamış olur. Peşinelik ise, bir elmayla olur. Bir elma dörde bölünür misafirlerin gözü önünde elmalar musahip olan canlara ikram edilir. Aşina töreninde elma ile peşine olunur ama yanında muhakkak bir horozun da kurban edilmiş olması gerekir.”

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.