PİRHA-Dersim’de cicim eğitimi veren Havva Tacay, “İşimi severek yaptığım için terapi görüyorum hissi oluşuyor. Amacım sadece cicim dokuyup birilerine satmak değil, öğrenci yetiştirip ileriki nesillere bu zanaatı aktarmaktır” dedi.
Cicim, atkı ve çözgülerin birbirini gizlemeden eşit aralıklarla kesiştiği bez veya kilim iplikleri arasına renkli desen iplikleri sıkıştırarak, dokumanın yüzeyinde kabartma desenler oluşturma tekniğidir.
Dersim’de Halk Eğitim’de cicim kursu veren Havva Tacay, “4 yıl boyunca bu uğraşın kursunu aldım. 3 yıldır da bu işi yapıyorum. Kurs süremiz bir buçuk ay. Hastalıktan dolayı 2 öğrencim sabah, 2 öğrencim de öğleden sonra geliyor. Bu güne kadar 3 öğrenci yetiştirdim. Hatta bir öğrencim yanımda dokuma yapıyor” dedi.
“MOTİFLERİ DOĞAYA BAKARAK ÇIKARMIŞLAR”
Cicim yapmayı küçük yaşlarda annesinden öğrendiğini söyleyen Tacay, “Bölge insanları yüzyıllardır bu üretimi yapıyor. Hayvancılık yapan herkes yapıyordu. Heybe, çanta, yastık, keçi kılından palas yapıyorlardı. Koyun yününden cicim motif koyuyorlardı” dedi.
Havva Tacay yapılan motiflerin anlamını ise, “Cicimde ‘koçbaşı’ güç ve kuvveti simgeliyor. Eli belinde kız motifinin ise ‘çeyizimi hazırladım, evliliğe hazırım’ anlamı var. Güneş motifi, güzelliği ve parlaklığı simgeliyor. İnsanlar, motifleri doğaya bakarak çıkarmışlar” sözleriyle açıkladı.
“AMACIM CİCİMİ İLERİ NESİLLERE AKTARMAK”
Tacay, günümüz üretimlerinin doğallığını yitirdiğini de sözlerine ekleyerek şöyle devam etti:
“Eskiden kullanılan ipler büyüklerimiz tarafından koyunlardan kırpılırdı. Ardından o ipleri tarayıp giyindikten sonra boyarlarmış. Ama şimdi hepsi fabrikasyon. Şimdilerde o işi yapan kimse yok. Bu bizim yöresel dokumamızdır. Annelerimiz buna ‘cecim’ derdi ama bizim zamanımızda’ cicim’ diye geçiyor. Benim amacım öğrenci yetiştirip ileriki nesillere cicimi aktarmaktır. Sadece burada dokuyup birilerine vermek değil amacım. Severek yaptığım için terapi gibi oluyor. Motif içinde motif çıkarmak o kadar güzel ki”
CİHAN BERK/PİRHA
Yoruma kapalı.