Alevi Haber Ajansi

Çiçek: Okullarda Kürtçe yerine din derslerinin seçilmesi için baskı uygulanıyor

PİRHA – DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, okullardaki Kürtçe seçmeli derslerin ötelenmesini Meclis gündemine getirdi. Çiçek “Haftada yalnızca 2 saat verilmesine müsaade edilen Kürtçe seçmeli dersinin öğrenciler ve veliler tarafından seçilmemesi ve Kürtçe yerine din derslerinin seçilmesi için okul idarecileri ve öğretmenler tarafından baskı uygulanmakta ve ders engellenmektedir” diye belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Kürtçe seçmeli derste yaşanan sorunları gündeme getirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na önerge sunan Çiçek, ana dilinde eğitim hakkına vurgu yaparak, devletin bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlü olduğunu ifade etti.

“İKTİDAR, SORUNU ÖTELEMEKTEDİR”

Milletvekili Cengiz Çiçek, dünyanın birçok ülkesinde ana dilinde eğitim ve öğretimin çok dilli yapıldığının altını çizerek şu açıklamayı yaptı:

“Ancak Türkiye’de tek dilli bir anlayış ile öğrencilerin bu hakkı gasp edilmektedir. Anadilinde eğitimin önündeki engeller ve Türkiye tarafından Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerdeki ilgili maddelere konulan şerhler bugün hala devam etmektedir.

Okullarda Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî), Lazca, Çerkezce, Boşnakça gibi diller seçmeli ders olarak verilmektedir. Halkların ana dilinde eğitim talebini karşılamayan bu uygulama ile iktidar, milyonlarca öğrenci üzerinden çocukların ana dilinde eğitim hakkını ihlal etmektedir. Kürtçe, Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olmasına rağmen kamusal alanda kullanımına izin verilmemekte ve okullarda Kürtçe eğitim seçmeli dersten öteye gidilmemektedir. Haftada yalnızca 2 saat verilen seçmeli derslerle Kürtçe açılımı yaptığını söyleyen iktidar, Türkiye’de 25 milyonu aşkın bir nüfusa sahip Kürt halkının ana dilinde eğitim talebini bu şekilde geçiştirmekte ve sorunu ötelemektedir. Kaldı ki haftada yalnızca 2 saat verilmesine müsaade edilen Kürtçe seçmeli dersinin öğrenciler ve veliler tarafından seçilmemesi ve Kürtçe yerine din derslerinin seçilmesi için okul idarecileri ve öğretmenler tarafından baskı uygulanmakta ve ders fiili olarak engellenmektedir. Kürtçe öğretmenlerinin atamaları her atama döneminde sembolik rakamlarda bırakılmakta, ataması yapılan Kürtçe öğretmenleri de okullarda başka derslere girmeye zorlanmaktadır.

“ANA DİLLERİN KORUNMASI İÇİN PLANLADIĞINIZ ÇALIŞMALAR NELERDİR?”

İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

“-Ana dilinde eğitim hakkının anayasal güvence altına alınmasına ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

-Seçmeli Kürtçe derslerinin verilmeye başlandığı yıldan bugüne kadar okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî) dersi kaç öğrenci tarafından seçilmiş ve kaç tane Kürtçe sınıfı açılmıştır? Eğitim öğretim dönemlerine göre dağılımı nedir?

-Öğrencilerin Kürtçe seçmeli derslerini seçmeleri konusunda engellemeler uygulayan ve öğrencilerin başka dersleri seçmelerini dayatan okul idareleri hakkında şimdiye kadar herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

-Şimdiye kadar Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş kişi sayısı kaçtır? Kaç Kürtçe öğretmeninin ataması yapılmıştır?

-Türkiye’de yok olma ve kaybolma tehlikesi altında bulunan diller hangileridir? Bakanlığınızın Türkçe dışında diğer anadiller ile ilgili bugüne kadar yaptığı çalışmalar nelerdir? Bundan sonra anadillerin korunması için yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir?

-Türkiye’nin ana dilinde eğitim konusunda Uluslararası sözleşmelere koyduğu çekinceleri kaldırması için bir çalışma yapacak mısınız?”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak