Alevi Haber Ajansi

CHP’li Ali Şeker: Güvenlik soruşturması kadrolaşmanın aracıdır!

PİRHA- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’nin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ardından muhalefetten tepkiler gelmeye devam ediyor. CHP’li Ali Şeker, “Kişi, sınavı kazanıp hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı olmasa dahi arşiv araştırması dedikleri husus ile mağduriyet yaşayabilecek. Bu çalışma hakkına da eşitlik ilkesine de Anayasanın birçok maddesine de aykırıdır” dedi.

 

Geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu’na gelen ve muhalefet partilerinin oylarıyla reddedilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi yeniden Meclis’e getirilerek tüm tepkilere karşın kabul edildi.

AKP ve MHP’nin isteği ile arşiv araştırması ilk defa veya yeniden memuriyete veyahut kamu görevine atanacaklara yapılacak. Ancak toplumun muhalif kesimi, teklifin anti-demokratik olduğu görüşünde.

“MAĞDURİYET YAŞATACAKLAR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, çıkartılan kanunla “suçun şahsiliği ilkesini çiğneyecekler” diyerek, çıkan kanunla çalışma hakkına da eşitlik ilkesine de Anayasanın birçok maddesine de aykırı olduğunu belirtti.

Kamu dairelerine alınacak kişiler için ‘Güvenlik soruşturması’ diye bir sürecin başlayacağını aktaran Şeker, “Güvenlik soruşturması, kritik görevler için zaten kanunda öngörülen ve yapılan bir şey. MİT Dışişleri, Emniyet, Silahlı Kuvvetler gibi alanlarda zaten özel bir araştırma yapılıyor. Ama bu bütün devletin herhangi bir görevine alınacaklar için; en basit memurundan teknik elemana kadar hepsini bu sürecin içine dahil edip sınavı kazansa dahi ve haklarında kesinleşmiş mahkeme kararları olmasa dahi arşiv araştırması dedikleri husus ile mağduriyet yaşatacaklar” dedi.

“KADROLAŞMANIN BİR ARACI”

Kanunla suçun şahsiliği ilkesinin çiğnenerek kişileri devlet görevine başlatmama durumunun yaşanacağına dikkat çeken Şeker, benzer bir kanunun 15 Temmuz OHAL süreci sonrasında gündeme geldiğini hatırlatarak yapılmak istenen yasanın Anayasanın birçok maddesine aykırı olması sebebiyle Anayasa Mahkemesi’nden geri döndüğünü de belirtti.

“ANAYASANIN BİRÇOK MADDESİNE DE AYKIRIDIR”

Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün yine ısrarla kelime oyunları ile Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını arkadan dolaşacak şekilde teker getirdiler. Bu da sınavları kazansa dahi muhaliflerin genel olarak FETÖ’yü gerekçe gösteriyorlar ama genel olarak tüm muhaliflerin; her kim ki istenmiyorsa ‘şununla, bununla bağı var’ diyerekten doğrudan elenmiş oluyor. Bu çalışma hakkına da eşitlik ilkesine de Anayasanın birçok maddesine de aykırıdır. Kesinleşmemiş bir mahkeme kararı olmadıktan sonra, savcılık kaydı temiz olduktan sonra bu kişiye farklı bir uygulama üzerinden engel çıkarılamaz. Kadrolaşmanın bir aracı olarak bu kanun çıkartılmak isteniyor.”

MECLİSTE KABUL EDİLEN KANUN NELERİ İÇERİYOR?

Güvenlik soruşturması, kişinin birincil derece yakınlarını kapsam dışı bırakacak. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla Değerlendirme Komisyonu kurulacak. Değerlendirme Komisyonu, Cumhurbaşkanlığında İdari İşler Başkanı’nın görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin, TBMM Başkanlığı’nda genel sekreter yardımcısının, bakanlıklarda bakan yardımcısının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst yöneticinin görevlendireceği bir üst kademe yöneticisini olabilecek ve komisyon beş kişiden oluşacak.

Kişisel verilerin işlenme amacının ortadan kalkması halinde veya her durumda iki yılın sonunda Değerlendirme Komisyonunca silinecek. Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurluğu ve konsolosluk ile yurtdışında istihdam edilecek personel için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak