PİRHA- CHP’nin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi milletvekilleri, açlık grevlerinin 246. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın Komisyon tarafından ziyaret edilmesi için başvuruda bulundu.
CHP’nin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi milletvekilleri Veli Ağbaba, Zeynep Altıok, Şenal Sarıhan, Fikri Sağlar, Mahmut Tanal ve Gamze Akkuş İlgezdi, açlık grevlerinin 246. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın Komisyon tarafından ziyaret edilmesi için başvuruda bulundu.
Başvuru metninde, Ankara Numune Hastanesi’nde tutulan Gülmen ve son duruşmada elektronik kelepçe ile tahliye edilen Özakça’nın yaşadıkları hak ihlallerinin tespiti için, içinde bulundukları durum ve sağlık durumları da dikkate alınarak ivedilikle ziyaret edilmeleri istendi.
“FETÖ İLE ALAKASI OLMAYAN BİNLERCE İNSAN MAĞDUR EDİLDİ”
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na yazılan metin şöyle:
“15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal ile yüz binin üzerinde insan görevlerinden ihraç edilmiş, on binlerce insan tutuklanmıştır. Ancak FETÖ ile mücadele diye başlayan süreç, tüm muhalif kesimlere uzanmış, FETÖ ile alakası olmayan binlerce insan mağdur edilmiştir. Bu mağduriyetlerin yaşandığını, gerek Başbakan gerekse Bakanlar defalarca dile getirerek kabul etmişlerdir.
“GÜLMEN VE ÖZAKÇA’NIN SAĞLIKLARI HER GEÇEN GÜN BOZULMAKTADIR”
OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile işlerinden atılan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça da işlerini geri isteyerek önce oturma eylemine, daha sonra da açlık grevine başlamış, ardından da tutuklanmışlardır. 20 Ekim’deki üçüncü duruşmada Semih Özakça elektronik kelepçe ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Nuriye Gülmen ise Ankara Numune Hastanesi tutuklu servisinde tutulmaya devam edilmektedir. Açlık grevlerinin 246. gününde olan Gülmen ve Özakça’nın sağlıkları ve vücut dirençleri her geçen gün daha da bozulmaktadır.
“101 BİN 243 BAŞVURU HAKKINDA TEK BİR KARAR VERİLMEDİ”
23 Ocak günü yayınlanan Resmi Gazete’de kurulduğu ilan edilen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu da, başvuru almaya ancak 17 Temmuz günü başlamış, başvuru süresinin dolduğu 14 Eylül’den bu yana iki aya yakın zaman geçmesine karşın yapılan 101 bin 243 başvuru hakkında tek bir karar dahi vermemiştir.
Bu nedenlerle, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın uğradıkları hak ihlallerinin tespiti amacıyla, içinde bulundukları koşullar ve sağlık durumları da gözönüne alındığında ivedilikle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından ziyaret edilmeleri hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ederim.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.