PİRHA-Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı Mahallesi’nde bulunan madenle ilgili yöre halkı ile birlikte incelemelerde bulunan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, neredeyse köyün ortasında bulunan madenin halkın sağlığını olumsuz etkilediğini ve madenin kapatılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı.
Son günlerde madene karşı yapılan eylemleri ile dikkat çeken Doğanşehir’e bağlı Dedeyazı Mahallesi’nde CHP İl Başkani Enver Kiraz ile Doğanşehir İlçe Başkanı Polat ve Dedeyazı Muhtarı, Reşadiyeli Mahmut Akbıyık, il ve ilçe yöneticileriyle birlikte incelemelerde bulundu.
“HALKIN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Yapılan incelemelerden sonra basın açıklaması yapan Enver Kiraz “Neredeyse köyün ortasında çalışan şirket halkın sağlığını tehdit etmektedir. Köyün mezarları tehlike altında. Her an yıkılabilir duruma gelmiştir. Köyün içme ve sulama suyu madenin çalışma alnındadır, burada yapılan kırma ve patlatma çalışmaları köyü susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya getirmiş, suyun yatak alanının dağılmasına sebebiyet vermiştir” dedi.
“RANT MERKEZİ HALİNE GETİRİLDİ”
Malatya genelinde yaşanan su sıkıntılarına dikkat çeken Kiraz, köyde bulunan maden ocağını işleten şirketin küçük bir kazanç uğruna Dedeyazı Mahallesi’ni susuzlukla baş başa bıraktığını belirterek şöyle devam etti: “Maden işletmesi köye ve tarım arazilerine yakınlığıyla bütün doğayı, köylünün üretim alanlarını tehdit ettiği gibi bütün bu insanların sağlığını da tehdit ediyor. Son zamanlarda bütün köylere artık taş ve maden ocağı kurularak buralar bir rant merkezi haline getirilmiştir. Para uğruna, rant uğuruna buradaki insan sağlığını hiçe sayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bunu asla kabul edemeyiz. Bunu ne Dedeyazilılar ne de başka köylerdeki insanlar kabul edemez.”
“KÖYLÜLERİN YANINDAYIZ”
Köylülerin maden ocağına karşı yaptığı eylemi önemli bulduğunu ifade eden Kiraz, maden ocağının bir an önce kapatılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. Konuyu CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba aracılığıyla meclis gündemine taşıyacaklarını söyleyen Kiraz, hem hukuki boyutta hem de eylemsellik boyutunda köylülerin yanında yer alacaklarını dile getirdi.
KÖYLÜLER FİRMA TARAFINDAN TEHDİT EDİLDİKLERİNİ SÖYLEDİ
Köylülerle yaptıkları sohbetlerde köylülerin kendilerine madenci firma tarafından tehdit edildiklerini söylediklerini ifade eden Kiraz, bu konuyla ilgili yasal işlem başlattıklarını kaydetti. Geçtiğimiz gün yapılan basın açıklamasından dolayı beş kişi hakkında maden yetkilileri tarafından suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Kiraz, şirket tarafından köydeki bazı kişilere para verilerek şirket için halkı yönlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.
KÖYÜN YAŞANACAK BİR HALİ KALMADI
Yeni gelen şirketin eskiden faaliyet yürüten şirketin belge izinleriyle çalıştığını ve bundan dolayı 72 bin tl para cezası ödediklerini kaydeden Kiraz, yeni ÇED evraklarının da olmadığını gerekli her kuruma baş vurduklarını söylediler. Köylülerin kendilerine köylerinin yaşanacak bir halinin kalmadığını, sağlıklarının tehlike altında olduğunu, nefes alamadıklarını, içme ve sulama sularını kaybettiklerini dile getirdiğini belirten Kiraz, köylülerin madende şimdi toz olmadığını ancak yazın toz olursa ne yapacaklarını bilmediklerini söylediklerini kaydetti.
Ayrıca şirket yetkililerinin yazın toz çıkmasın diye köylülere “Gerekirse maden ocağının yolunu asfaltlarız” dediğini aktaran Kiraz, köylülerin şunları söylediklerini belirtti: “Bizim köyümüzün yolları 20 yıldır delik deşik. Hiç kimse köylü için bir taş koymadı. Maden şirketi için bize gelmeyen hizmetler hemen getirilebiliyor.”
Mehmet YALMAN/MALATYA
Yoruma kapalı.