PİRHA- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sansüre karşı AYM önünde buluşan gazeteciler ve meslek örgütlerinin eylemine destek vererek, AYM’ye, yasalara uyma çağrısında bulundu.
Anayasa Mahkemesi (AYM), “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvurusunu bugün değerlendirmeye alacak.
Basın mensupları da “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için AYM önünde eyleme başladı. Sansüre ve keyfi tutuklamalara karşı nöbet tutan gazetecilere, siyasetçiler, meslek örgütü temsilcileri de destek verdi. “Gazetecilik yapıyoruz. Sansür yasasına hayır. Biz gazeteciyiz” dövizleri açan gazeteciler, basın özgürlüğü olmadan toplumda adaletin olamayacağına da dikkat çekti.
Sansüre karşı AYM önünde buluşan gazeteciler ve meslek örgütlerinin eylemine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de destek verdi.
“ANAYASA MAHKEMESİ’Nİ ANAYASAYA UYMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Özel, yasanın bugün AYM’den olumlu yönde sonuçlanacağını dönük görüşlerini belirterek şu konuşmayı yaptı:
“Tolga Şardan’ın bırakılması hukuken bir itirazın değerlendirilmesinden, birilerinin vicdana gelmesinden değildir. Şardan’ın serbest bırakılması, bu yasa görüşülürken bu yasadan bir gazetecinin tutuklu olmasının iptalinin en önemli kanıtı olmasındandır. Eğer bugün Anayasa Mahkemesi iptal yönünde bir adım atmayacak olursa yarından itibaren ülkeyi kötü günler bekliyor demektir. Türkiye şu anda zaten gazetecilerin en fazla engellendiği ülkeler arasında. Bundan sonra Anayasa Mahkemesinin alacağı kararla ilgili bir şey söylemeye gerek yok. Anayasa Mahkemesinin anayasaya uymasına ve anayasanın en temel gözetilmesi gereken bilgi alma, basın özgürlüğü ve vatandaşın bilgi alma özgürlüğünü koruyacak adımı atacağına inanıyoruz. Bu tarihi sorumlulukları kendilerine hatırlatıyoruz. Bunu yerine getirmezlerse çok çok suistimal edilecek durumlar söz konusu.
“UMUDUM BURADAN HUKUKA UYGUN BİR KARAR ÇIKMASIDIR”
Bir yasal düzenleme ihtiyacı varsa biz bu konuyu Anayasa mahkemesinin yöneticilerinden dinlemeye, bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması noktasında destek vermeye de hazırız. Ben en iyi kararın verileceğine inanıyorum. İptal etmeme kararını şu aşamada konuşmanın yanlış olacağını düşünüyorum. Eğer böyle bir şey olmazsa Türkiye’yi büyük soruna sokarlar. Ekonomik kriz dahi büyür. Türkiye’de gazetecilik mesleğinin bitmesine sebep olurlar. Basın özgürlüğünün olmadığı, gazetecilerin hapiste kaldığı bir ülkeye ne yabancı sermaye gelir ne de Türkiye’nin güven endeksi yükselir. Bu nedenle verilecek karar son derece kritiktir. Aksi bir karar düşünmüyoruz. Umudum buradan hukuka uygun bir karar çıkmasıdır.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.