Kadın gazetecilere dönük baskılara karşı açıklama yapan CFWIJ, 2021 yılında Türkiye’de kadın gazetecilere açılmış 55 dosyayı takip ettiklerini ve 85 kadın gazetecinin de yaptıkları haberlerden kaynaklı yargılandığını belirtti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonı (CFWIJ) Dünya’da ve Türkiye’de kadın gazetecilerin yaşadığı hak ihlalleri, karşı karşıya kaldıkları tehditler ve saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, CFWIJ’nin gazetecilerin haklarını savunmaya devam edeceği belirtildi.
“85 KADIN GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI”
Türkiye’de son dönemlerde gazetecilerin dijital medya platformu paylaşımları ya da yazdıkları haberlerden kaynaklı haklarında soruşturma açıldığı ve bu soruşturmaların yargılamaya dönüştüğü belirtilen açıklamada, “2021’in başından itibaren Türkiye’de en az kadın gazetecilere açılmış 55 ayrı dava dosyasını takip ettik. 85 kadın gazeteci terör veya çeşitli suçlamalar gerekçe gösterilerek hakim karşısına çıktı. Eylül ayı başında biten adli tatilin ardından üç kadın gazetecinin devam eden davalarını takip ettik. Bu vakalara verilecek son örnekler arasında ise Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün davası yer alıyor” denildi.
“PASAPORTU İADE EDİLMEDİ”
Buse Söğütlü’nün 14 Eylül’de Twitter hesabından yaptığı paylaşımdan kaynaklı yargılandığı davanın dördüncü duruşmasına yer verilen açıklamada, “Buse Söğütlü hakkında ayrıca daha önce görülen duruşmalarda yurtdışı yasağı kaldırılmasına rağmen Emniyet gazetecinin pasaportunu iade etmedi. Gazeteci bu yüzden 2 Ağustos’ta ECPMF’in Leipzig’teki JiR burs programına kabul edilmesine rağmen pasaportunun iade talebi reddedildiği için programa katılma hakkını kaybetti” diye belirtildi.
Söğütlü’ye yönelik asılsız suçlamalara ilişkin savcılık talebinin kınandığı açıklamada, Türkiye yargısının Buse Söğütlü’ye dönük iddia edilen tüm suçlamaların reddedilmesini ve el konulan pasaportun derhal iade edilmesi istendi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.