Alevi Haber Ajansi

‘Çevreyi, halkın mücadelesi ve direnci kurtaracaktır’-VİDEO

PİRHA-22’nci Evvel Temmuz Festivali kapsamında, Arsuz’un Höyük Köyü’nde Prof. Dr. Mehmet Zencir ve Av. Mehmet Horuş’un katılımıyla “Çevresel Etkiler Açısından Madencilik” paneli düzenlendi.

Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Geleneksel Samandağ Evvel Temmuz Festivali programında toplumsal mücadelelerin farklı farklı yanları ele alınıyor.

Evvel Temmuz Festivali kapsamında, Hatay’ın Arsuz İlçesi’nin Höyük Köyü’nde Prof. Dr. Mehmet Zencir ve Av. Mehmet Horuş’un katılımıyla Mutlu Parlar’ın moderatörlüğünde “Çevresel Etkiler Açısından Madencilik” paneli gerçekleştirildi.

Hatay’ın Arsuz ilçesinin Höyük Köyü’nde “Çevresel Etkiler Açısından Madencilik” panelinin gerçekleştiriliyor olması ise ayrı bir öneme sahip. Yaklaşık iki yıldır yapılmak istenilen maden ocağı, hem köy halkının hem de ekoloji örgütlerinin ve yaşam savunucularının direnişiyle durdurulmuştu.

“KADINLAR EKOLOJİ MÜCADELESİNİN EN ÖNÜNDE YER ALIYOR”

Panelde Av. Mehmet Horuş, yapılmak istenilen krom maden ocağına ilişkin hukuksal olarak değerlendirmelerde bulunarak, “Bu iki saha ile ilgili yürütülmüş ve iptal edilmiş ÇED süreci var. Bu iptal edildikten sonra yeni bir ÇED süreci başladı. Bu süreç hala devam ediyor. ÇED süreci devam ediyor. Dikkatli olmak gerekiyor. Türkiye verilen çevre koruma mücadelesinin bir parçası ve bu mücadele diğer yerlerde devam eden mücadeleleri etkileyecek. Bu doğanın korunması gereken bir alan. Dolayısıyla burada ÇED başvurusunun bile yapılmaması gerekiyor. Bakanlık bunu yapmalıydı. Şirketler küçük ölçekli çalışmalarla alanın tamamını süreç içerisinde çalışma sahasına dönüşüyor. Her iki ruhsat sahasında da benzer bir işlem yapılmak isteniyor. Böyle işleterek eko sisteme olan etkisini küçük gösteriyorlar. Tıpkı İkizdere’de olduğu gibi yapmak istiyorlar. Bakanlığın ÇED olumlu kararını beklemeden itiraz dilekçelerini bakanlığa sunulmalıdır. Kadınlar ekoloji mücadelesinin en önünde yer alıyor ve kazanımlarla sonuçlanıyor” şeklinde konuştu.

“HALKIN MÜCADELESİ VE DİRENCİ OLUMSUZ SÜRECİ DEĞİŞTİREBİLİR”

Prof. Dr. Mehmet Zencir ise, madenin insan hayatını açısından zararlarına ilişkin sunum yaptı. Zencir, sunumunda şunları dile getirdi.

“Maden arama ve çıkartma süreçlerin tamamında sıkıntılar yaşanıyor. Kullanılan kimyasallar nedeniyle toprakta ağır metaller oluşuyor ve halk sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar ortaya çıkıyor. En son Erzincan İliç’te bunun en acı örneğini gördük. Madenler ile ilgili olumsuz tahribatı yetkililer göstermiyor veya incelemiyor. Ekosistemdeki tahribat geçim sıkıntısına da yol açıyor. İnsanlar kendi mekanını terk ettiği zaman yoksullaşıyor. İkincisi de afetlerin artmasına yol açıyor. Bir üçüncüsü de hastalıklar artıyor. Yeni pandemilere alan açıyor. Bu kararlar merkezden alınıyor. Ve Höyük halkının haberi olmadan yapılıyor her şey. Dayatılan bir durum var ve bunun önünü kesmemiz lazım. Akademi gerçeği söylemekte korkuyor. Halkın mücadelesi ve direnci süreci değiştirecek tek faktördür. Ekoloji mücadelesi verenler partilerden, ekolojik kırıma karşı beyannamelerinde yer vermelerini istemeliyiz.”

PİRHA/HATAY

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak