PİRHA- Mersin’de 3 bin dekarlık alana sahip Alata Sahili’nin sadece 83 dekarlık alanının “kesin korunacak hassas alan” ilan edilmesine tepki gösteren çevreciler, ‘Alata ranta kurban edilmesin’ dedi.
Mersin’de Alata Sahili “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 3 bin dekarlık alana sahip Alata Sahili’nin sadece 83 dekarlık alanının “kesin korunacak hassas alan” ilan edilmesi, ‘geri kalan kısmın ne olacağı ve acaba ranta açılacak mı?’ sorularının sorulmasına yol açtı.
Mersin’deki çevreci dernek ve Sivil Toplum Örgüt üyeleri bir araya gelerek Alata’nın ranta kurban edilmemesi için basın açıklaması yaptı.
Mersin Kent Konseyi’nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Mersin Çevre Ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün yerinin tamamının koruma alanı iken, son zamanlarda alanın koruma bütünlüğü bozularak sadece 83 dekarlık alanının koruma altına alınmasının nedeninin madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım hayvancılık ve imar rantının olmamasını diliyoruz” dedi.
“İKLİM KRİZİNE KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ”
“Gezegenimiz küresel ısınma ve iklim krizi ile karşı karşıyadır. Ülkemiz İklim krizi yüzünden kuraklık tehdidi yaşıyor” diyen Aslan, “Su biterse hayat biter bilinciyle bundan sonra bilimsel metotlarla yaşam alanlarımızı korumamız ve iklim krizine karşı mücadele etmemiz gerekirken ülkemizde genel olarak ne yazık ki sürdürülebilir gelişme adı altında kültür varlıkları, tabiat varlıkları, sit ve koruma alanları ranta kurban edilmektedir. Rant politikaları ile kentimizde yaşam alanlarımız vahşi madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım ve hayvancılık yüzünden talan edilerek kirletilmiştir” diye konuştu.
“MERSİN HALKININ ALATA DEĞERİNE SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”
Aslan, bölgenin akciğerleri, ülke ve kent için çok önemli araştırmalar yapan ve bir laboratuvar niteliğini taşıyan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün yeri birinci derece doğal sit alanı olduğuna dikkat çekerek, şunları dile getirdi:
“Ana görev başlıkları ise meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, toprak su kaynakları ve arıcılık olarak belirlenmiştir. Yerinin tamamının koruma alanı iken, son zamanlarda alanın koruma bütünlüğü bozularak sadece 83 dekarlık alanının koruma altına alınmasının nedeninin madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım hayvancılık ve imar rantının olmamasını diliyor, yetkililerden Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün yerinin koruma bütünlüğünü bozacak olan ve sadece 83 dekarlık alanının koruma altına alınmasının nedenlerinin açıklanmasını bekliyoruz. Alata hepimizin ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Alata’nın korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal mücadele etmeye devam edecektir. Mersin halkının Alata değerine sahip çıkmasını bekliyoruz.”
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.