PİRHA- Tunceli Katı Atık Yönetim Birliği’nden Çevre Yüksek Mühendisi Nilgün Tayhan, Sütlüce’de yapılmak istenen katı atık tesisi projesini PİRHA’ya değerlendirdi. Katı atık ve arıtma tesisinin Dersim bölgesinin vazgeçilmez projesi olduğunu savunan Tayhan, “Çünkü doğal kaynaklarımızın korunması için proje bizim için çok önemli, bu yüzden bizim bölgenin böyle bir tesise fazlasıyla ihtiyacı var” dedi.
Dersim’de son zamanlarda en çok tartışılan konulardan biri merkeze bağlı Sütlüce bölgesinde yapılmak istenen katı atık tesisi projesi. Köylüler projenin yaşam alanlarını yok edeceği endişesiyle Sütlüce’de yapılmasını istemezken, diğer bir görüş ise katı atık projesinin Dersim’in en önemli ihtiyaçlarından biri olduğu yönünde.
Tunceli Katı Atık Yönetim Birliği’nden Çevre Yüksek Mühendisi Nilgün Tayhan, Sütlüce’de yapılmak istenen katı atık tesisi projesinde tartışılan konuları PİRHA’ya değerlendirdi.
“TARIM VE HAYVANCILIĞI TEHDİT ETMİYOR”
PİRHA: Köylüler katı atık tesisi projesinin yapılmasıyla birlikte geçimlerini sağladıkları tarım ve hayvancılığı artık yapamayacaklarını söylüyorlar. Köylülerin şikâyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
NİLGÜN TAYHAN: Biz bunun değerlendirmesini yaparken, bir yerde yaşamı verimli hale getirirken diğer yerde hayatı sonlandırmak istemiyoruz. Belirlediğimiz alan tarım ve hayvancılık alanı içerisinde değil. Tesis için belirlediğimiz saha ormanlık alan olduğu içinde, tarım ve hayvancılık sahasında değil o yüzden tarım ve hayvancılığı tehdit etmiyor.
“KATI ATIK TESİSİ İÇİN TÜM ALANLAR DEĞERLENDİRİLDİ”
Köylüler projenin yapılması halinde yaşam alanlarını tehdit edeceği için başka bir yere yapılmasını istiyor. Neden Sütlüce seçildi?
Yer seçimi yanlış yapılmış gibi ortada iddialar var. Bölgede katı atık tesisi için tüm alanlar değerlendirildi. Bu tesisi nerede yapabiliriz diye geniş çaplı bir değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirme sonucunda çevre kurulunun ve üniversitenin böyle bir saha yapmak için en uygun dört bölge üzerinden hareket edildi. Bu dört bölgedeki avantajlar ve dezavantajlar sıralandı ve en uygun yer olarak sütlüce belirlendi. Sütlüce’yi en uygun yer olarak belirlenmesindeki etkenler nelerdir diye sorduğumuzda burada hâkim rüzgârların olmaması bir avantaj bizim için, yer altı suyunun olmaması, zemininin doğal kil olması, merkeze yakın olması, çukurda olması, yerleşim yerine uzak olması ve çanak gibi ortada olmasını bir avantaj olarak belirledik.
“KOMİSYON KURULU SÜTLÜCE’DE YAPILMASINA KARAR VERDİ”
Sütlüce dışındaki diğer yerler neden seçilmedi?
Belirlediğimiz diğer alanlar Kiltaşı, Kalkundur, çiçekli ve Sütlüce’ydi projemiz için belirlediğimiz saha. Kiltaşı 20 yıldır belediyemizin vahşi depolama sahası, belediyenin çöp sahası. Kiltaşı için çevre kurulu olumlu bir karar vermedi. Çünkü 20 yıllık çöp olduğu için buranın çöp kapasitesi dolmuş durumdaydı. Burayı farklı bir şekilde kaldıracak ve 4 ilçenin olduğu bir çalışmamız olduğu için bu projeye uygun bir alan mevcut değildi Kiltaşı’nda. Saha küçüktü ve 20 yıllık çöp orada biriktirildiği için oranın derhal boşaltılması gerektiği kararına varıldığı için burası seçilmedi aynı zamanda orada hakim rüzgar var. Oranın yüzeysel ve yer altı sularına karışma riski çok yüksek ve mevsimsel olarak birçok şikayet var ve vatandaşların dikkatini çeken bir durum olduğu da gözler önünde. Pülümür çayının sızıntı sularıyla tehlike altında olduğunu herkes biliyor. Çiçekli’de ise belirlenen alan yerleşim yerlerine yakın ve yüksek olduğu için hakim rüzgar var o yüzden burayı çevre kurulu onaylamadı. Olumsuz bir karar alındığı için biz de orada bir çalışma yapmadık. Kalkundur için izin alınmıştı ancak Kalkundur’a gittiğimizde çevre kurulunun yaptığı değerlendirmede hakim rüzgarın etkin olduğu, buranın yeraltı yapısının uygun olmadığı, zeminin güçsüz olduğu ve bununla alakalı dört ilçeden gelecek atıkları depolayacak kapasitesinin olmadığından dolayı bu üç bölge elendi ve Sütlüce üzerine komisyon kurulu karar verdi. Mali Çevre Kurulu’ndan izin alınarak çalışma başlatıldı.
“DOĞAL KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI İÇİN PROJE ÇOK ÖNEMLİ”
Sizce Dersim’in böyle bir projeye ihtiyacı var mı?
Katı atık ve arıtma tesisi Dersim bölgesinin vazgeçilmez projesi. Çünkü doğal kaynaklarımızın korunması için proje çok önemli. Katı atık tesisinin memleket sorunu olduğu için fazlasıyla ihtiyacı olduğu görüşündeyim. Biz katı atık düzenleme tesisi ile birlikte vatandaşların az atık üretmesi, atıkların geri kazanılması ve atıkların çevreye vereceği zararı en aza indirgenmesi ile birlikte yaşam kalitemiz daha iyi olacaktır. Bu yüzden bizim bölgenin böyle bir tesise fazlasıyla ihtiyacı var.
Cihan BERK/DERSİM
Yoruma kapalı.