Alevi Haber Ajansi

Celal Fırat geçtiğimiz yıl Haziran ayı itibarıyla son verilen ‘kira yardımı’na ilişkin soru önergesi verdi

PİRHA-Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat geçtiğimiz yıl Haziran ayı itibarıyla son verilen ‘kira yardımı’na ilişkin İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

(DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat geçtiğimiz yıl Haziran ayı itibarıyla son verilen ‘kira yardımı’na ilişkin soru önergesi verdi.

“649 BİN 632 KİŞİNİN HALEN KONTEYNER KENTLERDE YAŞADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR”

6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden geçen 731 güne karşın deprem kentlerinde devam eden barınma sorunun AFAD’ın, “Bütünleşik Afet Yönetimi” raporu ile en net şekilde ortaya konulduğunu belirten Celal Fırat, şunları söyledi:

“Buna göre Şubat 2025 itibarıyla toplam 649 bin 632 kişinin halen konteyner kentlerde yaşadığı ortaya çıkmıştır. Hatay’da 218 bin, Malatya’da 112 bin, Adıyaman’da 118 bin ve Maraş’ta ise 107 bin kişinin konteyner kentlerde yaşam mücadelesi verdiği belirtilmiştir. Diğer taraftan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), geçen yıl Haziran ayında kiracı depremzedelere gönderdiği telefon mesajıyla, kira yardımının haziran itibariyle sona erdirildiğini duyurmuştur. AFAD tarafından gönderilen mesajda, ‘Orta hasar ve üzerinde hasarlı olduğu tespit edilen konutlarda ikamet eden kiracı ailelerimizin kira destek ödemelerine Nisan 2023 tarihinde başlamıştık. 12 ay ödemesi planlanan kiracılara destek ödemelerinin 15’inci ve sonuncusunu haziran ayında yaparak tamamlayacağız’ denilmiştir.”

“DEPREMZEDELER İÇİN İKİNCİ BİR YIKIM, AÇLIKLA, YOKSULLUKLA TERBİYE EDİLMEK DEMEKTİR”

Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde evleri yıkılan ya da ağır-orta hasar alan kiracılara kira yardımı ödemesinin sona erdirildiğini aynı durumdaki ev sahiplerine ise 2025 yılı için 7500 TL. kira yardımının devam edeceğinin açıklandığını hatırlatan Fırat, “TÜİK’in resmi rakamlarında bile yıllık enflasyon % 44 olarak açıklanmışken, asgari ücretliye % 30, Emekliye % 15, Memura % 11 zam yapılmış, diğer taraftan, vergilerin yeniden değerleme oranı % 44, kira artış oranının üst sınırı ise % 58 olarak belirlenmiştir. Emekli maaşının 14 bin, asgari ücretin 22 bin, KESK’e bağlı (BES) Büro Emekçileri Sendikasının Araştırma rakamlarına göre (BES-AR) Yoksulluk Sınırının 80 bin, açlık sınırının 30 bin Tl’yi geçtiği bu enflasyonist ortamda ev sahibi depremzedelere yapılan kira yardımımın 7500 TL’de kalması, kiracı olan depremzedelere ise hiç kira yardımı yapılmaması tam anlamıyla depremzedeler için ikinci bir yıkım, açlıkla, yoksullukla terbiye edilmek demektir. Bunun kabul edilmesi hiçbir insan vicdanına sığmayacak kadar adaletsizliktir” dedi.

“DEPREMZEDELER ARASINDA KIRACI-EV SAHİBİ AYRIMI NEDEN YAPILMAKTADIR?”

Celal Fırat bu bağlamda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplanması istemiyle şu soruları yöneltti:

1. Enflasyonun % 44, kira artış oranının % 58, en düşük ev kirasının 20 bin TL civarında olduğu bir ortamda, 14500 TL alan emekli, 22 bin TL alan asgari ücretli ayrıca birde depremzede ise ve kira yardımı olmayacaksa nasıl kira ödeyecek, nasıl geçinecektir?

2. Deprem sonrası fahiş bir şekilde artan kiraları, 7500 TL kira yardımı alan ev sahibi ve hiç kira yardımı almayan depremzede nasıl ödeyecektir?

3. Ev sahiplerine yapılan 7500 TL kira yardımı ile bu enflasyonist ortamda % 58 zamlanan kiralar nasıl ödenecektir? Ev sahiplerine yapılan kira yardımının kira artış oranı kadar yükseltmeyi düşünüyor musunuz?

4. Kiracı iken evi yıkılan ya da ağır ve orta hasarlı olan kiracıların kira yardımı neden kesilmiştir?

5. Kiracı iken evi yıkılan ya da ağır ve orta hasarlı olan kiracılara tekrar kira yardımı yapılacak mıdır?

6. Depremzedeler arasında kiracı-ev sahibi ayrımı neden yapılmaktadır? Bu yanlış uygulamadan vazgeçilecek midir?

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.