Ankara’nın Çankaya ilçesinin temizlik işçileri, çöplerden topladıkları kitaplarla kütüphane kurdular. İşçilerin yeni projeleri ise köy okullarına kitap göndermek ve bir çöp kamyonunu gezici kütüphane olarak düzenlemek.
İmrahor Mahallesi’nde yer alan, 45 yıl önce inşa edilmiş ve harabeye dönmüş eski tuğla fabrikası restore edilerek Çankaya Belediyesi temizlik işçilerinin toplanma merkezi haline getirildi.
Günde 600 işçinin kullandığı ve içinde kuaför, dinlenme salonu bulunan, sinema salonu yapılması planlanan merkezde temizlik işçilerinin çöplerden toplayarak bakımını yaptığı kitaplardan oluşturulan bir de kütüphane bulunuyor.
İŞÇİLER ÇÖPLERDEN 4 BİN 20 KİTAP TOPLADI
Çankaya ilçesinin temizliğinden sorumlu işçiler çöplere atılmış kitapları toplamaya yedi ay önce başladı. Okunabilecek durumda olan kitapların bakımı yapılarak kitaplar konu başlıklarına göre tasnif edildi. İşçilerin mola zamanlarını değerlendirdikleri kütüphanede 4 bin 20 kitap bulunuyor. Depoda bekleyen kolilerdeki kitapların da bakımı yapıldıktan sonra kütüphaneye kazandırılması için çalışılıyor.
İşçiler için yeniden restore edilen tuğla fabrikasının eski görüntüsü.
“HEM ÇALIŞIP HEM OKUMAK İYİ HİSSETTİRİYOR”
Kütüphanede dünya klasikleri, korku gerilim, Türk edebiyatı, siyaset gibi 17 farklı kategoride kitap bulunuyor. Kitapları kayıt sistemi sayesinde evlerine de götürebilen işçilerden Orhan Aykutlu, “Dinlenme zamanlarını genelde kütüphanede geçiriyoruz. Aradığımız kitapların çoğunu burada bulabiliyoruz. Kültürümüzü geliştiriyoruz. Çalışmadığımız zamanlarda boş durmaktansa burada kitap okumak, arkadaşlarla satranç oynamak daha iyi geliyor” diye konuştu.
İki yıldır temizlik işçisi olarak çalışan Musa Kılıç ise, “Çoğu çalışma ortamında bulunamayacak imkânı el birliğiyle hazırladık. Hem çalışıp hem okumak iyi hissettiriyor” dedi.
“KÖY OKULLARINDA KÜTÜPHANELER OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Temizlik işçilerinin toplanma merkezi sorumlusu Emirali Urtekin projeye olan ilgiden çok memnun olduklarını söyledi. Çankaya halkının duyarlılığına dikkat çeken ve projenin desteklerle daha da büyüyeceğini söyleyen Urtekin,”Hedefimiz en az 5 bin kitap. Bu sayının üstüne çıktığımızda işçilerimizin kütüphanemize kazandıracağı yeni kitapların bakımını yaptıktan sonra kitapsız köy okullarında kütüphaneler oluşturmak istiyoruz. Kütüphanemizi duyup ‘biz de kitap bağışlamak istiyoruz’ diyen Çankaya sakinleri var. Verilen adreslere giderek kitapları teslim alıyoruz. Aynı zamanda merkezin imkânlarını çocuklar için de kullanmak istiyoruz. Çocukları burada ağırlayıp onları güzel mekânlarla buluşturarak geleceğe güzel bireyler hazırlamak amaçlarımız arasında” diye konuştu.
(Gazete Duvar)
Yoruma kapalı.