PİRHA- KESK Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaparak, “Önümüzde yeni bir TİS süreci bulunmaktadır. İktidar ve yandaş sendikalar, fiili olarak yıllardır uygulanan ve kazanılmış hak haline gelen “Giyim Yardımı”nı, tüm kamu çalışanlarını kapsayacak ve günümüz ekonomik şartlarına uygun biçimde TİS’e dahil etmek zorundadır” dedi.
Sayıştay’ın son kararında, başta DSİ olmak üzere birçok kurumda fiilen yapılan giyim yardımı ödemelerinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.
Bu kararla birlikte, geçmişte yapılan giyim yardımı ödemelerinin kamu emekçilerinden faiziyle birlikte geri alınmasının yolu açılmıştır. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), “Giyim yardımı hakkımız gasp edilemez” diyerek Çalışma Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
Eylemde, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve TARIM ORKAM SEN üyeleri de yer aldı. Açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz okudu.
“KORUYUCU GİYİM YARDIMI, ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE VERİLMEK ZORUNDADIR”
“TİS hükümlerinde yer alan Koruyucu Giyim Yardımı, Uluslararası Anlaşmalar ve İş Sağlığı Güvenliği Mevzuatı gereğince KİT’lerde çalışan teknik personele verilmek zorundadır” diyen Ahmet Karagöz, “Ancak Memur-Sen, bu hakkı sanki kendi kazanımıymış gibi lanse etmekte, daha da kötüsü bu yardımı kurum yöneticileri ile birlikte keyfi biçimde dağıtarak, adeta bir ‘rüşvet’ aracı haline getirmektedir’ dedi.
“MEHMET ŞİMŞEK’İN EKONOMİK PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE UYGULANAN POLİTİKALARIN İFLAS ETTİĞİ AÇIKTIR”
Önümüzde yeni bir TİS süreci bulunduğunu hatırlatan Ahmet Karagöz, şunları kaydetti:
“İktidar ve yandaş sendikalar, fiili olarak yıllardır uygulanan ve kazanılmış hak haline gelen “Giyim Yardımı”nı, tüm kamu çalışanlarını kapsayacak ve günümüz ekonomik şartlarına uygun biçimde TİS’e dahil etmek zorundadır. Ayrıca, mevcut TİS’te Koruyucu Giyim Yardımı hakkı bulunan Teknik Hizmetler Sınıfı personeline bu hakkın ödenmesini engelleyen yandaş konfederasyonların bu tutumdan derhal vazgeçmesini, kurum yöneticilerinin ise gecikmeden bu ödemeleri gerçekleştirmesini talep ediyoruz.
Koruyucu Giyim Yardımı sağlanmadan hiçbir personel, tehlikeli işlerde ve zorlu arazi koşullarında çalışmaya zorlanamaz. Aksi durumda yaşanacak tüm iş kazalarının sorumluluğu kurum idarelerine ait olacaktır.
Mehmet Şimşek’in ekonomik programı çerçevesinde uygulanan politikaların iflas ettiği açıktır. Giyim yardımı, servis hizmetlerinin kaldırılması, lojmanların satışı gibi bütçeye çok az yük getiren hakların hedef alınması; ekonomik krizin faturasının kamu emekçilerine kesildiğini göstermektedir. TÜİK’in sahte enflasyon verilerine rağmen artan bütçe açığı kapatılamamış; saray ise şatafat ve lüksten vazgeçmemiştir.”
KESK’İN TALEPLERİ
Karagöz, KESK’in taleplerini şöyle sıraladı:
• 4688 Sayılı Sendikalar Kanunu bir an önce değiştirilmelidir.
• Grev hakkı içeren gerçek bir Toplu Sözleşme süreci tesis edilmelidir.
• Yoksulluk sınırı üzerinde ücret, güvenceli istihdam ve demokratik bir çalışma yaşamı sağlanmalıdır.
• Kamu hizmetleri halktan yana olmalı, temel gelir güvencesi sağlanmalıdır.
• Vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
• Kamu çalışanların maaşını oluşturan ek ve yan ödemeler temel ücrete dahil edilmelidir.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.