PİRHA – HDP’li Kemal Bülbül, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Bakanlığınız pandemi sürecinde salgını en az kayıpla atlatabilmek için eğitimin bütün paydaşlarının sağlıklı ve düzenli olarak bildirilmesine yönelik ne tür çalışmalar yapmaktadır?” diye sordu.
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, koronavirüs salgınının kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerinden yola çıkarak UNESCO’nun bu salgının özellikle kız çocuklarını orantısız bir şekilde etkileyeceğini, eğitimdeki cinsiyet farklılıklarını daha da artıracağını ve cinsel istismar, erken hamilelik ve erken ve zorla evlilik vakalarının artabileceğine dair uyarılarından hareketle hazırladığı soru önergesiyle sorunu meclis gündemine taşıdı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bülbül, pandemi salgınının mevcut tüm eşitsizlikleri artırdığını, özellikle kadınlar üzerindeki etkilerinin daha yıkıcı olduğunu belirtti.
Koronavirüs salgını nedeniyle 193 ülkede okulların kapanmaya zorlandığını hatırlatan Bülbül, “UNESCO, bu salgının özellikle kız çocuklarını orantısız bir şekilde etkileyeceğini, eğitimdeki cinsiyet farklılıklarını daha da artıracağını ve cinsel istismar, erken hamilelik ve erken ve zorla evlilik vakalarının artabileceğini belirtmektedir” ifadelerini kullandı.
“SALGININ CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÜZERİNDE DERİN ETKİLERİ OLACAK”
Eğitim konusunda uzman kişi ve kurumlar Türkiye’de de salgının cinsiyet eşitliği üzerinde derin, uzun süreli etkilerinin olacağını ve gerekli tedbirler alınmazsa bunun özellikle eğitimdeki kız çocukları ve kadınlar üzerindeki yansımalarının oldukça tahripkâr bir nitelik taşıyacağını dile getirdiğini kaydeden Bülbül, verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:
“Covid-19 salgınının yarattığı etkilerin sebebiyle birçok aile okul kapanmaları, kesintili çalışma programları ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle stres ve kargaşa yaşamakta, gelecekleri hakkında endişe duymaktadır. Bu bağlamda toplumun ve bireylerin paniğe kapılmadan salgına karşı alınan tedbirleri uygulaması ve davranışlarını kontrol edebilmesi son derece önemlidir.
Bu nedenle de, şok etkilerini en aza indirgeyebilmek amacıyla bir dizi önlemin alınması gerekmektedir. Bakanlığınızın bu temelde kamuoyunu sağlıklı bir şekilde düzenli olarak bilgilendirmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Salgını en az kayıpla geride bırakmak ve bu süreçte edinilen tecrübelerle daha adil, eşit ve kapsayıcı bir eğitim anlayışını hayata geçirmek en öncelikli hedefler arasında olmalıdır. Siyasal görüş farklılıklarının, etnik, dinsel ve kültürel çeşitliliğin bir zenginlik olarak algılanması yerine egemenlerce tehdit olarak kabullenilmesi doğal olarak eğitim süreçlerinin de bu yaklaşımlar uyarınca tasarlanmasına, monokültürü esas alan eğitim politikalarının oluşturulmasına sebep olmaktadır. Toplumun dezavantajlı kesimlerinin giderek daha zayıf ve kırılgan bir hal almasına yol açan bu anlayış gelişmişlik düzeyi açısından farklı nitelikler taşıyan sınıflar ve gruplar bütüncül ve kapsayıcı bir nitelik taşımayan eğitim politikaları yüzünden fırsat eşitsizliğinin mağduru olarak eğitim süreçlerinin dışına düşmektedir.
“SÖZEL VE SAYISAL BECERİLER KRİTİK ÖNEME SAHİP”
Teknolojinin çeşitlendiği, yaygınlaştığı ve yoğunlaştığı ortamlarda sözel ve sayısal beceriler ile problem çözme becerileri kritik öneme sahip. Bu temel becerilerin güçlü olmadığı durumda, dijital araçlara erişim olsa dahi etkili kullanım olmayabilir; öğrenenler, bilgi alma ve iletişim kurmanın ötesine geçemeyip bilgiyi bulma, anlama, analiz etme, üretme ve paylaşabilme aşamalarına gelmeyebilir. Bu nedenle temel becerilerin, çocuğun iyi olma hali için kritik önemde olan erken çocukluk döneminden başlayarak geliştirilmesi ve ilerleyen kademelerde birbirinin üstüne inşa edilerek güçlendirilmesi, bununla eşzamanlı olarak da sosyal duygusal becerilerin desteklenmesi gerekiyor.”
Bülbül, bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:
- Unesco’nun pandemi sürecinde özellikle kız çocuklarını orantısız bir şekilde etkileyeceği, eğitimdeki cinsiyet farklılıklarını daha da artıracağı, cinsel istismar, erken hamilelik, erken ve zorla evlilik vakalarının artabileceğine dair açıklamalarından hareketle Bakanlığınız pandemi sürecinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine duyarlı bir eğitim modelinin geliştirilmesine dair herhangi bir çalışma yapmakta mıdır?
- Bakanlığınız pandemi sürecinde salgını en az kayıpla atlatabilmek için eğitimin bütün paydaşlarının sağlıklı ve düzenli olarak bildirilmesine yönelik ne tür çalışmalar yapmaktadır?
- Bakanlığınız uzaktan eğitim sürecinde ülkemizin etnik, dinsel ve kültürel çeşitliliğini yansıtan ve farlılığın bir tehdit değil de zenginliğe dönüştürülmesi için herhangi bir hazırlık yapmakta mıdır?
- Pandemi sürecinde açığa çıkan bir başka önemli sorun da temel becerilerin, çocuğun iyi olma hali için kritik önemde olan erken çocukluk döneminden başlayarak geliştirilmesi ve ilerleyen kademelerde birbirinin üstüne inşa edilerek güçlendirilmesi ihtiyacıdır. Bununla eşzamanlı olarak da sosyal duygusal becerilerin desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bakanlığınız uzaktan eğitim sürecinde erken çocukluk döneminde çocukların ve ailelerinin desteklenmesi amacıyla ne tür çalışmalar yapmaktadır? (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.