PİRHA- HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Terolar Köyü’nde 27 bin kişilik AFAD kampının yanına halkın rızalığı alınmadan 3 katlı okul yapılmak istenmesini ve halkın endişelerini İçişleri Bakanı Soylu’ya sordu.
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, AKP iktidarı tarafından Terolar Köyü’nde 27 bin kişilik AFAD kampının yanına halkın rızalığı alınmadan 3 katlı okul yapılmak istenmesi ve demografik yapının değişme tehlikesine karşısında halkın endişelerini bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Bülbül, önergesinin gerekçesini şöyle belirtti:
“PİRHA Ajansı’nın 9 Eylül 2021 tarihli sitesinde yer alan habere göre AKP iktidarı tarafından Terolar Köyü’nde 27 bin kişilik AFAD kampının yanına halkın rızalığı alınmadan inşasına başlayan 3 katlı okulun yapılmaya başlandığı, okulun yapılmasıyla birlikte kampın kalıcılaşacağı ve Terolar Köyü’nde demografik yapının değişeceğini belirten Maraş
Demokratik Dernekler Federasyonu ve Avrupa Çınarlı-Oruçlar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği’nin okul yapımının durdurulmasını istediği iddia edilmektedir.
Haberin detaylarında Maraş Pazarcık’a bağlı Terolar Köyü’nde, IŞİD militanlarının da bulunduğu iddia edilen 27 bin kişilik AFAD kampının ardından aynı yerde okul inşaatına başlanmasına, kampın yanı sıra kimyasal atık depolama tesisi ve maden ocakları gibi projelerinin hayat geçirilmesinin bölgede yaşayan Kürt ve Alevi halkı ile bir hesaplaşma
niteliği taşımasından dolayı halkın bu uygulamalara tepki gösterdiği dile getirilmektedir.
Yerel halk geleneklerin, kültürel birikimlerin, güven üstüne kurulu komşuluk ilişkilerinin, dilleri ve inançlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dair endişelerini ifade etmektedir.
Yapılan ve yapılması düşünülen bütün projelerde hiçbir iyi niyet amacı güdülmediği, esas amacın bölgenin demografik yapısını bozulması biçiminde tanımlandığı, bu tür uygulamalarla bölgede Türkleştirme ve Müslümanlaştırma stratejik izlendiği beyan edilmektedir.
Okul projesi ile ilgili yer seçimi uygun olmadığı, ayrıca bu süreçte köylünün görüşü alınmadığı, ÇED raporuna gerek duyulmadan oldu bittiye getirilerek inşaat çalışmasına başlandığı iddia edilmektedir. Terolar Köyü’ne yapılan AFAD kampına dair HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, 2018 yılında PİRHA’ya şunları ifade etmiştir:
“Bu bir cihadist kampıdır. Bu kampın yapıldığı yerin etrafı önce duvarla sonra duvarın üzerine çitle yükseltildi. İçeride ne olup bittiğini bilmiyoruz. Biz biliyoruz ki bu cihadistlerin en önemli kaynakları mülteci kampları. İçeride ne olduğunu bilmediğimiz bir mülteci kampına bu insanlar getirilip yerleştirildi. Öteden beri hedefledikleri ve düşman olarak
gördükleri kesimin Aleviler, Ezidiler ve Kürtler olduğu başından beri biliniyor. Dolayısıyla orada kalan Alevi nüfusu beş bin kişiyken, 27 bin kişilik bir kamp yapıldı. Sanayinin oraya yapılması ve okulun yapımına başlanması ister istemez on binlerce insanın Narlı, Pazarcık ve Maraş’a gitmesi demektir. Zaten beş bin civarında kalan Aleviler öteden beri yurtdışına göçü özendirildi, birçok yerde pasaportlar verilmezken o bölgede yaşayan Alevilerin yurtdışına
çıkışı kolaylaştırıldı. O toprakları terk etmesi amaçlanıyor. Aslında bu bir etnik temizliktir. Bu o bölgedeki demografik yapıyı bozmaya yönelik bir girişimdir.”
Milletvekili Kemal bülbül, bu bağlamda, İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltti:
1- Maraş Pazarcık’a bağlı Terolar Köyü’nde 27 bin kişilik AFAD kampının yanına halkın rızalığı alınmadan inşasına başlayan 3 katlı okul ile ilgili olarak yerel halkın demografinin değiştirilmesine yönelik endişelerinin giderilmesi ile ilgili Bakanlığınız ne tür bir girişimde bulunacaktır?
2- Devletin Pazarcık ovasına dönük organize sanayi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından mülteci kampı ve okulun yanı sıra yanı sıra kimyasal atık depolama tesisi ve maden ocakları gibi projelerinin bölgede yaşayan Kürt ve Alevi halkı ile bir hesaplaşma niteliği taşıdığına yönelik algının giderilmesine yönelik Bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır?
3- Bölgedeki Alevi nüfusu beş bin kişiyken, 27 bin kişilik bir kampın inşa edilmesi, sanayinin oraya yapılması ve okulun yapımına başlanması ister istemez on binlerce insanın göçe zorlanmasına sebep olacaktır. Yerel halkta bu tür uygulamaların etnik temizliğe dönük olduğuna dair algının giderilmesine yönelik Bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır?
PİRHA/ ANKARA
Yoruma kapalı.