PİRHA- İstanbul Alibeyköy’de bulunan Karadolap Spor Kulübü sadece futbol ile kendini sınırlayan bir kulüp değil, toplumsal duyarlılıkla çok sayıda sosyal projeyi de hayata geçirmiş. Bu projeler içerisinde gençleri uyuşturucudan kurtarma mücadelesi de var, doğu illerindeki ihtiyaç sahipleri olan çocuklara mont, bot gönderme kampanyaları da, kentsel dönüşüme karşı mücadele de.
HABERİN VİDEOSU
İstanbul Alibeyköy’de bulunan Karadolap Spor Kulübü, sadece futbol ile kendini sınırlayan bir kulüp değil çok sayıda sosyal projeye de imza atmış.
Bu projeler içerisinde yozlaşmaya karşı uyuşturucu ile mücadele de var, doğu illerindeki ihtiyaç sahipleri olan çocuklara mont, bot kampanyaları da, mahalledeki kentsel dönüşüm projelerine karşı halkla dayanışma da.
MAHALLENİ SÖYLE SPOR KULÜBÜNÜ SÖYLEYEYİM
Kulübün Başkanı Çayan Dursun, Karadolap Mahallesi’nin öteden beri dayanışmacı, yardımlaşmacı bir mahalle olduğunu, sistem her ne kadar bu yanlarını mahalleyi kentsel dönüşüm planlarıyla yok etmek istese de kendilerinin, hem mahalleli olarak hem de bir spor kulübü olarak bu özelliklerini koruduğunu ve yaşatmaya çalışıldığını vurguladı.
Dursun şunları dile getirdi:
“Yerelde de aynı tutumu izliyor, hem de ülkedeki gelişmeler karşısında söyleyecek sözü olan bir kulüp. Biraz sistem bizi bazı alanlara hapsetmek istiyor. Onların bize belirlediği sınırların dışına çıkarak toplumsal dayanışmayı da öne çıkarmak istiyoruz. Bu tür işler de buna vesile oluyor. İhtiyaç sahibi olan yerlerin bir şekilde bizimle kontak kurmasıyla yapıyoruz bu kampanyaları. Bizim hedefimiz her yıl bu tür kampanyalar düzenlemek.”
Mahallenin esnafları, yöneticileri ve üyelerden destek aldıklarını söyleyen Dursun, “Bu mahallenin dayanışmacı bir geleneği var. Duyduklarında kampanyaya hemen hemen herkes katkı sunmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
DAYANIŞMA HER YERDE OLMALI
Bu kampanyalarla doğudaki sorunların çözülmeyeceğinin farkında olduklarını da söyleyen Dursun şöyle devam ediyor:
“Bir yıl bir mont yollamakla oradaki sorunu çözmeyeceğimizin farkındayız ama toplumda yıpranmaya yüz tutmuş dayanışmacı yönleri öne çıkarmak önemli. Bizim gibi kurumların veya bu cenahta yer alan kurumlarda bir duyarlılık ortaya çıksın istiyoruz. Burada da köy dernekleri, yöre dernekleri var ama derneklerin kendilerine düşeni yaptığını düşünmüyoruz. Yani lokaller kahve gibi işliyor. Toplumsal dayanışmayı bırak kendi köylerindeki dayanışmayı sağlayamaz duruma gelmişler. Yani bu çok hoş bir durum değil. Sonra da dönüp bu ülkedeki yönetimden rahatsız olmanın hiçbir anlamı yok. Çünkü bu rahatsızlık var ama bu rahatsızlığa uygun iş yapma konusunda hepsi çok ketum tutum içinde. Bu durumun değişmesi gerekiyor. Yani insanların hayatına dokunacak işler yapmak gerekiyor bunu yapamazsak böyle devam edecek. Diğer kurumlara da çağrımız bu tür dayanışmaya dönük işlerin en azından ortaklaşması ve birlikte yapılmasıyla ilgili çağrımız var.”
“BURASI EMEKÇİ BİR MAHALLE”
Dursun, öte yandan mahallede başka sorunlarla da mücadelelerini de şöyle sıraladı:
“Geçen yıl sadece 52 tane genci tedavi ettik. Bunlardan yüzde yüz sonuçlar alamadık ama hedefimizin çok üstünde gençten sonuç aldık. İnsanlar hayata karıştılar, yaşamlarını kurdular, uyuşturucu belasından kurtuldular. Biz geçen yıl Fransız Lap Hastanesi’nde gençleri tedavi etmiştik, yaklaşık 180 bin liraya yakın bir maliyeti oldu. Ama insanların hayata tutunması, tekrar hayatlarını kurması bizim için önemli. Mahallelinin yüz yüze olduğu başka sorunlarla ilgili de uğraşıyoruz. Yani bu dönem kentsel dönüşüm kapsamında yerler var. Onunla ilgili de yine çağrıları biz yapıyoruz. Yani en azından kentsel dönüşümün mağduru olacak insanları bir araya gelme. Örgütlü davranmalarını sağlama. Bununla ilgilide hem bürokrasi hem yasal işlemler onun dışında da toplumsal yönünü örgütlemekle ilgili bir çabamız var. Emekçi semti burası ve emekçi semtinin sorunları bitmiyor ama bizim gibi kurumlar bu sorunlarla ilgili kendilerine vazife çıkarıyor ve bir şey yapmaya çalışıyor. Mahallede de karşılığını buluyor. Yani Karadolap farklı bir mahalle, burası eski semt kültürünü barındıran, koruyan bir yer. Eski dayanışmacı, yan yana gelen tutumu koruyan bir yer. Burada ciddi bir betonlaşma var, ciddi bir göç aldı ama o göç bile o dokuyu bozmadı. Son iki yılda Karadolap’taki örgütlülüğün daha iyi olduğunu düşünüyorum. Burası nadir mahallelerden biri kalmamış böyle bir mahalle.”
Semra ACAR/Sevim KAHRAMAN
İSTANBUL
Yoruma kapalı.