PİRHA- Çankaya Çiğdem Mahallesi’nde bulunan Çiğdem Eğitim, Çevre ve Dayanışma Derneği, 25 yıldır mahalle dayanışmasını örgütlüyor. Yurttaşlar, her türlü geri dönüştürülebilecek atığı, evlerinde ayrıştırıp derneğe ulaştırıyor. Elde edilen parayla ise üniversite öğrencilerine burs yardımı yapılıyor.
Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Çiğdem Mahallesi’nde tam 25 yıldır sıkı bir dayanışma örneği sergileniyor. Çiğdem Eğitim, Çevre ve Dayanışma Derneği altında bir araya gelen yurttaşlar, kolektif çalışmalarla daha yaşanılabilir bir semt örneği sunuyor.
MAHALLELİ İÇİN ÖNCELİK, ÇEVRE DUYARLILIĞI!
Derneğin başkanlığını yürüten Fatih Fetih Aksoy, “Hem eğitim, hem çevre, hem de dayanışma var” diyerek nasıl başarı sağladıklarını anlatıyor. Aksoy, dernek olarak öncelikle mahallelinin yaşam kalitesini arttırmayı amaçladıklarına işaret ediyor. Fatih Fetih Aksoy, Çiğdem Mahallesi’nde komşuluğu ve dayanışmayı büyütmek için çaba sarf ettiklerini de belirterek çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Çevre başlığı bu çalışmalar içerisinde önemli bir yer tutuyor. Tabii çevre deyince de geri dönüşüm, sıfır atık, çevre kirliliği önemli bir yer tutuyor. Biz 25 yıldır her türlü geri dönüştürülebilecek atığı derneğimizde topluyoruz. Komşularımız, evlerinde ayrıştırıp bize getiriyor. Kağıt, plastik, alüminyum, cam dışında para etmeyen ama çevreyi kirlettiği için ayrı toplanması gereken tehlikeli atıkları da burada topluyoruz. Mesela elektronik atıklar, piller, bitkisel yağlar, atık ilaçlar, röntgen filmleri, ampuller gibi bütün tehlikeli atıkları da burada topluyoruz. Ve bunların hepsini lisanslı firmalara teslim ediyoruz. Bunun dışında paraya dönüştürülebilecek kağıt, plastik gibi ürünleri de gene lisanslı firmalara ücreti karşılığında vererek oradan gelen parayı da eğitim desteği burs fonumuza aktarıyoruz.”
BELEDİYELERİN YAPAMADIĞINI SEMT DERNEĞİ BAŞARDI!
Fatih Fetih Aksoy, geri dönüşüm ağı ile her yıl onlarca öğrenciye burs sağlayabildiklerini belirterek “Üniversite öğrencilerine destek vermeye çalışıyoruz. Komşularımızın bu iş için bağışladıkları paralar haricinde burs fonunun bir kalemi de geri dönüşümden gelen gelirler oluyor. Bu sene 35 öğrenciye aylık 250 lira 9 ay boyunca burs veriyoruz” ifadelerini kullandı. Aksoy, geri dönüşümün insan yaşamına nasıl fayda sağlayabileceğine ise şu sözlerle dikkat çekti:
“Aslında geri dönüşüm, atıklarla ilgili piramidin en son halkası. Aslında atık tüketmemek, tükettiğimiz atığı azaltmak, sonrasında yeniden kullanmak, en son geri dönüştürmek… Bu konuda da komşularımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
Asıl burada önemli olan, komşularımızın evde ayrıştırıp buraya kendilerinin getiriyor olması. Bu işi belediyeler kendileri topladıkları halde yürütemiyorlar ancak biz bunu komşularımızın duyarlılığını geliştirerek ve dayanışmayı örgütleyerek bu kadar yüksek geri dönüşüm yapabiliyoruz. Çiğdem Mahallesi’ne bu bilince kazandırdık ve 25 yıllık süreçte hiç durmadık, pes etmedik, sürekli kendimizi de yenileyerek ‘sadece para eden plastiği ve kağıdı getirin diğerlerini ne yaparsanız yapın’ demeden her konuda mahalleliye yol gösterici olmaya çalıştık. Bunların içerisinde en önemli konulardan birisi de atık ilaçlar konusu. Atık ilaçları toplayan bir yer yok. Bunların aslında direk imha edilmesi gerekiyor. Bu konuda oldukça yoğun bir çalışma içerisine girdik. Belediyeler bile bununla ilgilenmezken şu anda Ankara’da 200 eczane atık ilaç kumbarasıyla bu ilaçları toplamaya başladı. Yasada bunun yerinin olmasına ve kimsenin yapmamasına rağmen biz yetkilileri zorlayarak bu işe başlamalarını sağladık. Yani yasayı uygulamalarını sağladık diyebilirim.
ÖĞRENCİLERE EV EŞYASI DESTEĞİ DE SAĞLANIYOR !
Çiğdem Mahallesi’ndeki dayanışma, özellikle öğrencilerin barınmalarına da büyük katkı sağlıyor. Mahalleli, sağlam olan ev eşyalarını derneğe bırakıyor ve her yıl onlarca üniversite öğrencisi, burada toplanan eşyalar ile ev kurabiliyor.
Mehmet Fatih Aksoy, yurttaşların, öğrencilerin barınmaları konusunda büyük duyarlılık gösterdiklerini ifade ederek şunları söyledi:
“Bir araştırma sonucunda Türkiye’deki derneklerin ortalama ömrünün 10 yıl olduğu tespit edilmiş. Biz bu sene 25. yılımızı kutladık. Bunun sebeplerinden bir tanesi yerel bir dernek olmamız ve mahalle ile sınırlı kalmamız. Tabii ki en önemlisi de komşuların duyduğu güven. Her şeyimizde şeffaf ve açık olup güven sağladığımız için 25 yıldır bu işi götürebiliyoruz.
Gençleri de işin içerisine katmaya çalışıyoruz. Öğrenciler de bu işlemin içerisinde önemli yer tutuyor. Üniversite öğrencileri için burs imkanımız burada önemli bir etken. Onun haricinde üniversite öğrencilerine yıllardır burada eşya desteği de sağlıyoruz. Ev kurmayı düşünen, özellikle de ODTÜ’lü öğrenciler, bize mutlaka uğruyor. Burada üniversiteliler ve halk, bir araya gelip bir şeyler yapabiliriz, diye düşünüyoruz.”
“BELEDİYELERE RAKİP DEĞİL KOLAYLAŞTIRICIYIZ”
Çiğdem Eğitim, Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Fetih Aksoy, son olarak belediyelere destek çağrısı yaparak şunları aktardı:
“Belediyeler, bizim gibi semt derneklerini, kendileri için en büyük yardımcı olarak görmeleri gerekirken bunu anlamıyorlar ve bir şekli ile bu tür oluşumları kendilerine rakip gibi görüyorlar. Halbuki biz rakip değil kolaylaştırıcıyız. Mahalleliyle daha güvenilir ilişkilerimiz olduğu için biz, belediyelerle birlikte çalışmaya ve onların bize destek olmalarına çalışıyoruz. Aslında bu tür derneklerin sayısının az olmasının nedenleri de bu. Belediyeler yeterince destek olmuyorlar. Bizim böyle bir mekanda çalışma şansımız olmasaydı belki biz de bu kadar uzun vadeli olmayabilirdik. Onun için bütün belediyelere destek olmaları yönünde çağrıda bulunabilirim.”
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.