Alevi Haber Ajansi

Bornova Cemevi’nde söyleşi: Yolumuz ne diyorsa öyle Hakk’a uğurlama yürütmeliyiz-VİDEO

PİRHA- PSAKD Bornova Cemevi’nde gerçekleşen Hakk’a uğurlamaya ilişkin söyleşide tüm süreklerin kendi ritüelleri ve dilleri ile erkan yürütmesinin yolun değerleri olduğu vurgulanırken, erkanlarda yolun ortak dilinin yakalanmasının elzem olduğu ifade edildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Şubesi, Hakk’a yürüme ve uğurlama erkanına dair söyleşi gerçekleştirdi.
Bornova Cemevi’nde gerçekleşen söyleşiye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, Kureyşan Ocağı Pirlerinden İsmail Alkan ve Niyazi Çelik, Cemal Abdal Ocağı Pirlerinden İsmail Doğan, Sarı Saltuk Ocağından Kudret Değerli, Yağmur Oğlu Ocağı’ndan Yüksel Erdem ve çok sayıda kişi katıldı.

“UTANGAÇ BİR PSİKOLOJİMİZ VE MAHALLE BASKISI VAR”

Açılış konuşmasını yapan Cemal Abdal Ocağı Pirlerinden İsmail Doğan, Hakk’a yürüme erkanının utangaç halinden kurtularak kendi özgününde ve dilinde yapılmasını ifade ederek, “Bizim dilimizde ikrar vardır. Renkler, diller bizim için bir harmandır. İnancımız resmi ideolojilere, saldırılara karşı sosyal sivil halk kurumsallığıdır. Doğuş ne kadar güzel ise Hakk’a yürümekte o kadar güzeldir. Hakk’a yürüme erkanı değerlidir ve hakkıyla yapmalıyız. Alevilik eleştirilmeyeni de eleştirir. Mahalle baskısı ile utangaç bir psikolojimiz var. Bundan kurtulmalı ve kendi dilimizde Türkçe veya Kürtçe erkan yapmalıyız. Bunu yaparken de kimseyi kırmadan yapmalıyız” dedi

“Şİİ BİR EKOL VAR VE BASKIDAN ETKİLENİYORUZ”

Şii bir ekolün Alevi erkanlarına yansıması olduğunu söyleyen Kureyşan Ocağı Pirlerinden İsmail Alkan, “Her şeyden önce kendimiz olmalıyız. Edep erkanı, Yolu bilirsek o zaman özümüzü bulabiliriz. Yeni bir Şii ekol var ve bu baskıdan etkileniyor. Alevilik doğa inancıdır. Devir daim zaman ve mekan içerisindedir. Kendi erkanımızı kendi ibadet şeklimize göre yapmalıyız. Yaşarken Alevice yaşıyoruz, ölürken ise Sünni olarak Hakk’a uğurlanıyoruz. Dernekler, pirler ve toplum birleşip yeni bir yol bulmamız lazım. Alevi olmayanlar bugüne kadar bizi yazdı. Bu kabul edilemez. Bizler Yolumuz ne diyor ise öyle erkan yürütmeliyiz” diye konuştu.

“DEVRİYE İNANCINA İNANIYORUZ”

Sarı Saltuk Ocağından Kudret Değerli ise “Bu Yol bizim erkanımızda iyi insan olmaya götüren yerdedir. Alevi inancında Hakk’a yürüme Hakk’ın huzuruna çıkmadır. Diğer inançlar gibi bir bedende yok olmanın acısını çekmiyoruz. Biz devri daim olsun deriz ve onun devriye ile tekrar döneceğine inanırız” ifadelerini kullandı.

“ANLADIĞIMIZ DİLDE ERKAN”

Yağmur Oğlu Ocağından Yüksel Erdem şunlara değindi:

“Alevi isek yolumuza, ikrarımıza bağlı kalacağız. Hakk’a Hak olmak için yüzümüzün ak, gönlümüzün pak olması gerekir. Sırlama ile ilgili kurumlarımız kitapçıklar dağıttı, eğitimler verdi. Biz anladığımız dilde erkan yaparız yine dilimizde Kur’an okuruz.”

“KÖY VE KENTTEKİ ERKANLAR BİR DEĞİL”

Kureyşan Ocağı’ndan yine Niyazi Çelik de köy ve kentlerdeki erkanların birbirinden farklı hal aldığını belirterek şöyle konuştu:
“Elbette şimdi ki erkanlarımız ile köydeki erkanlarımız bir değil. Elbette kuran bizler için bir değerdir ve okunabilir. Bir cemdeymiş gibi cemal cemale Hakk’a yürüme erkanlarımızı yapıyoruz. Fatiha suresi okunmuyor diye eleştiri alıyoruz. Neden 12 İmam’ı, Hz Ali’yi, Fatıma’yı görmüyorsunuz? Cenaze erkanımız Türkçedir ve Arapçayı kimse anlamıyor.”

“YOLUN DİLİ ORTAK OLMALI”

Son olarak söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, Hakk’a yürüme erkanındaki dil tartışmalarını eleştirdi. Erçe, tüm süreklerin kendi ritüelleri ve dilleri ile erkan yürütmesinin yolun değerleri olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:

“Biz bütün semavi dinlerden ayrı bir inancız. Alevilik sorgusudur, eleştiridir. Semavi dinlerin içerisindeki kaidelerin hiçbiri bizde yoktur. Bizde en esaslı olan şey ise rızalaşmaktır. Hakk’a yürüme erkanında da bu rızalık aranır. En çok karşılaşıltigimiz tehlike ‘elalem ne der’ sorusudur. Bu inancımıza büyük bir zulümdür. Hakk’a yürüme ekranındaki dil tartışması farklı bir hal aldı. Arap Aleviler kendi dilinde erkân istemesini kabul etmeyecek miyiz? Arap Alevilerde Hakk’a yürüyen genç biri ise davuk çalınır. Bu davul oldukça huzunludur. Tahtacikarda kişi en sevdiği eşyaları ile gömülür. Dersim’de Hakk’a yürüyen kişinin üzerine beyaz bir çarşaf açılır ve herkes lokmasını bırakır. Kimse bunlara neden böyledir dememeli.Mesele hangi dilde olduğu meselesi değil yolun ortak dilinin olması meselesidir. Farklılıklarımıza saygı duyacağız. Her yerin farklı uygulamaları olabilir ama yeter ki öz değişmesin.”
Söyleşi soru cevap kısmı ile son buldu.

PİRHA/İZMİR

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak