Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği-Cemevi Başkanı Cem Yalçın, Muharrem ayında gerçekleşen Matem Oruçlarını toplu halde değil, evde açma kararı aldıklarını söyleyerek “pandemi salgınının daha fazla yayılmasını engellemek amacıyla içimiz buruk olarak orucumuzu evlerimizde açıyoruz…” dedi.
Alevi toplumu Muharrem (Yası Kerbela) Orucunun 4. gününde. Pandemi koşullarında tutulan oruçlar önceki yıllardan farklı olarak evlerde yakılan çerağlar ve gulbaglarla açılıyor.
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği-Cemevi Başkanı Cem Yalçın da, Muharrem ayında salgın nedeniyle oruçlarını evlerinde açacaklarını söyleyerek, şunları ifade etti:
“İmam Hüseyin, yaşadığı dönemin insanlık mücadelesini sürdürenidir. Şah Hüseyin, Muaviye ve devamında oğlu Yezit’in insana yaşama hakkını tanımayan zulmüne karşı mücadelenin ve zorba iktidara karşı çıkışın simgesidir. Bu simge, Alevi-Bektaşi-Kızılbaş inancı açısından sadece o dönemin mücadelesi olarak değerlendirilmez. Yaşanan zulüm ve acılar karşısında Şah Hüseyin aşkına onun gibi olabilmek, mazlumun yanında zalimin karşısında durabilmektir. Şah Hüseyin ve Kerbela’ da şehit edilen canlarımız aşkına, yas içinde ve belli kurallara daha fazla uyarak orucumuzu tutarız. Onları anlayarak nefsimizle, adaletsizliklerle, kötülükle mücadeleyi amaç ediniriz. Bu nefs mücadelesi, insanın insana, insanın diğer canlılara ve doğaya saygısı kadar, bunları korumak sorumluluğunun da nasıl olabileceğini bizlere gösterir. Oruç tutup Muharrem Yas’ına bürünürken sadece İmam Hüseyin’in tarihsel mücadelesine ortak olmak amacı taşımayız. Bu mücadeleyi günümüze taşımayı, o mücadele arayışını ve azmini diri tutmayı amaçlarız. İmam Hüseyin, yaşadığı bu katliam anında, sayıları kendinden kat be kat fazla olan Yezit ordusuna bir an bile teslim olmayı düşünmemiştir. Şah İmam Hüseyin bu yönüyle yoksulların, çaresizlerin, adaletsizlik içinde yaşayan toplumların ışığı, umudu olmayı başarmış bir kişiliktir…”
“SALGIN NEDENİYLE EVDE ORUÇ AÇIYORUZ”
Yalçın, açıklamasının son bölümünde de şunları söyledi:
“Aleviler olarak, bu yıl da Şah Hüseyin’in direnişinin unutulmaması, insanlığı aydınlatacak o umudun taze tutulması için Yas-ı Matem olarak adlandıran “yasların yası” ya da “yüce yas”ı bir kez daha onurla, umutla yerine getireceğiz. Her sene Cemevimizde verdiğimiz Muharrem ayı oruç lokmalarımızı bu yıl pandemi nedeniyle maalesef gerçekleştiremiyoruz. Amacımız, pandemiyle sosyal mesafe kurallarını gözeterek mücadele etmek ve bir an önce bu salgından kurtulmaktır. Bu sebepten ötürüdür ki, kalabalık bir ortama olanak sağlamamak, hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek amacıyla içimiz buruk olarak orucumuzu evlerimizde açıyoruz. Ülkemizin ve dünyamızın bir an önce bu salgından kurtulmasını, insanın insanca değer görmesini, bir daha başka Kerbelalar yaşanmamasını umut eder, tüm canlarımızın Yas-ı Matemlerinin Hakk katında kabul edilmesini Hakk’tan niyaz ederiz…”
Yoruma kapalı.