PİRHA -Sakine Dervişcemaloğlu adlı Alevi yurttaş, zorunlu din derslerine tepkisini PİRHA’sa dile getirdi. 2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zorunlu din derslerinin kaldırılmasını hükmetmesini hatırlatan Dervişcemaloğlu, “Laik bir ülke olduğumuzu söylüyorsak eğer, zorunlu din derslerinin olmaması lazım, seçmeli olması gerekir” dedi.
AHİM, 16 Eylül 2014 yılında okullarda okutulan zorunlu din dersinin kaldırılmasına karar vermişti. Bu karara rağmen Türkiye’de zorunlu din derslerinin ohala devam etmesine Alevilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Alevi yurttaş Sakine Dervişcemaloğlu zorunlu din derslerine tepkisini PİRHA’da dile getirdi.
Zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Dervişcemaloğlu, “Bir Alevi ailesi olarak, benim de iki çocuğum var, biri dördüncü sınıfta diğeri de altıncı sınıfta. İki çocuğum da bu zorunlu din derslerini görüyorlar, çok zorlanıyorlar” dedi.
“DİYANETE BÜTÇE AYRILIYOR, EŞİT HAKLARA SAHİP DEĞİLİZ”
Alevilerin bu ülkede vergi verdiklerini ama hizmet almadıklarını söyleyen Dervişcemaloğlu, “Hizmet sadece Diyanet’e veriliyor. Bütçe ayrılıyor. Eşit bir ülkede yaşamıyoruz, eşit haklara da sahip değiliz” diye vurguladı.
Cemaloğlu, devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini de belirtiyor.
“DİN DERSİ ZORUNLU DEĞİL, SEÇMELİ OLMALI”
Zorunlu din derslerinin seçmeli olması gerektiğini vurgulayan Sakine Dervişcemaoloğlu, “Laik bir ülke olduğumuzu söylüyorsak eğer, zorunlu din derslerinin olmaması lazım, seçmeli olması gerekir” diye konuştu.
Bizim gücümüz bir olmazsa bir yere varamayız. Alevisi, Çerkezi, Kürt, Türk, Lazı, Avşarı olmaz” diyen Dervişcemaloğlu, inançta birleşmemiz lazım. Zorunlu din dersleri kesinlikle kaldırılmalı” ifadelerini kullandı.
AİHM NE DEMİŞTİ?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de zorunlu din dersi uygulamasına derhal son verilmesini istedi. Kararın emsal teşkil ettiği belirtildi. AİHM, eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı Ankara’dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011’de açtığı davada kararını açıkladı.
AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlaline hükmetti. Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda, Türk hükümetinden “zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini” istedi.
Kararda, Türkiye’de din ve ahlak kültürü kitaplarının içeriğinde yapılan son değişikliklerin “yetersiz” olduğu belirtilip devletin dini konularla ilgili düzenlemelerde “yansız ve tarafsız olma yükümlülüğü” hatırlatıldı. AİHM, din ve ahlak kültürü kitaplarında Türkiye’de çoğunluğun ait olduğu Sünni İslama daha fazla yer ayrılmasının “beyin yıkamak” olmadığını belirtmekle birlikte, Alevi inancının özellikleri dikkate alındığında, ebeveynlerin çocuklarında okul ile kendilerine has değerler arasında bir “bağlılık çatışması” yaratabileceğini düşünmekte haksız olmadıklarına kanaat getirdi.
Haberin Videosu
Yoruma kapalı.