PİRHA – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi’nin 408. hafta basın açıklamasında Bodrum S Tipi Hapishanesi’nde tutulan Adem Amaç ve Suphi İsmail’in durumuna dikkat çekilerek “Acil tahliye” çağrısı yapıldı.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 408. hafta basın açıklaması için bir kez daha sokağa çıkarak durumu ağır olan hasta tutukluların durumuna dikkat çekti.
Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasını Nuray Çevirmen okudu. İnsan Hakları Derneği’nin tespit edebildiği 651’ü ağır, 1517 hasta mahpus olduğunu söyleyen Çevirmen, “İçerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer, kalp ve kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek kadar hasta olanlar, ATK tarafından cezaevlerinde kalamayacağı rapor edilmelerine rağmen mahpuslar, cezaevlerinde ısrarla tutulmaya devam edilmekte” dedi.
BİRÇOK AMELİYATA RAĞMEN KARNINDA 3 AÇIK YARA VAR!
Nuray Çevirmen, Yeni İnfaz Yasası ile hasta mahpusların bir kısmının siyasi olmalarından kaynaklı kapsam dışı tutularak serbest bırakılmadıklarını da hatırlatarak “Anayasal olarak güvence altına alınmış olan eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir. Bu ayrımcılık ne hukuka, ne de vicdanlara sığmaktadır. BM ve CPT’nin ısrarla mahpusların yaşam hakkının korunması için tahliye edilmelerini istemesine rağmen devlet buna kulağını kapatmış durumdadır” şeklinde konuştu.
Çevirmen, yüksek güvenlikli cezaevleri ve S Tipi cezaevlerindeki mahpusların koşullarına özellikle dikkat çekerek Bodrum S Tipi Cezaevi’nde tutulan Adem Amaç ve Suphi İsmail’in durumunu şu sözlerle aktardı:
“Suphi İsmail Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden, Bodrum S Tipine Mayıs 2022’de ayında sevk edildi. Suphi İsmail’in bir bacağı, kasık kısmından itibaren kesiktir ve koltuk değneği kullanmaktadır. Tek başına banyo yapamıyor, temizliğini yapamıyor, tek ayağının üzerinde yemeklerini almakta sorun yaşıyor. Tekirdağ’da ve daha önce kaldığı cezaevlerinde iken arkadaşlarının yanında kalmasına rağmen, Bodrum S Tipine geldiği günden bu yana tekli yerde tutulmaktadır. Tek başına kalamaz raporu olmasına rağmen tekli yerden alınmamış ve en son olarak da raporunun iptal edildiği ve tekrar hastaneye sevk edileceği söylenmiştir. Gittiği günden bu yana eşyaları verilmemiş, sıcak ve nemli bir yerde olmasına rağmen zor koşullarda tutulmaya devam edilmektedir.
Adem Amaç, Osmaniye 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 26 Aralık 2019 tarihinde yeni açılan Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne 4 kişiyle birlikte ring aracı ile sevk edilmişti. Afyon’dan da Mayıs 2022’de Bodrum S Tipi Kapalı Hapishanesine sürgün edilmiştir. 2007 yılından bu yana cezaevinde bulunmaktadır. 15 yıl önce ciddi bir yaralanma sonucunda karın içi organlarda ve karın duvarında, kas yapısını tamamen ortadan kaldıran ciddi bir hasar meydana gelmiştir. Tedavi amacıyla ile kolostomi, daha sonra uç uça gnastamoz, karın duvarında kas yapısı yerine protestik yama konulması ameliyatları olmuştur. Ayrıca bu ağır ameliyatlardan sonra gelişen enfeksiyon ve apselerden dolayı belli tarihlerde toplam 12 kez ayrı ayrı ameliyatlar geçirmiştir. Ancak geçirmiş olduğu tüm ağır ameliyatlara rağmen tedavisi tamamlanamamıştır. Şu anda karın duvarında zayıflık, hassasiyet ve şişlik şikayetleri devam etmektedir. Oturma, kalkma ve diğer tüm hareketlerinde sorunlar ve kısıtlılıklar yaşamaktadır.
Özellikle 2010-2011 yılları arasında Adana Numune Hastanesinde karın ön kısmına, kasların yerine koydukları protestik yama yapmak için ciddi bir ameliyat geçirmiştir. Bu ameliyat sonucunda oluşan enfeksiyon ile karnındaki ameliyat yerinde 2 tane delik açılmıştır. Belirtiği bu deliklerden uzun yıllardır sürekli iltihap aktığı için yaraları bir türlü kapanmamaktadır. Kalan ameliyatlarının dışarda ailesinin yanında yapılması için infaz ertelemesi taleplerinde bulunmasına rağmen bu haklı talebine karşılık olumlu bir sonuç alamamıştır. Karnında 3 açık yaranın olduğunu ve bunlardan sürekli olarak kan iltihap aktığını, ameliyat olması gerektiğini ancak defalarca hastanelere gitmesine rağmen ameliyatının yapılmadığını ifade etmiştir.
Adem Amaç’ın karnındaki yaralar ve geçirmiş olduğu ameliyatlardan kaynaklı olarak yaşamı risk altındadır. Yapılması gereken ameliyatları geciktirilmeden yapılmalı, tüm tetkik ve tedavileri eksiksiz bir şekilde tamamlanmalı ve bu süre zarfında da yaşam hakkının korunması amacıyla ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması amacıyla infazının ertelenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.”
PİRHA / ANKARA
Yoruma kapalı.