PİRHA – Karma eğitimin kaldırılmasına tepki gösteren Eğitim-Sen üyesi, eğitimci Ersoy Balcı, eğitim sistemini değerlendirdi. Ersoy, kız- erkek çocukların yan yana oturtulması gerektiğini vurgulayarak, kırtasiye malzemesindeki artışın eğitim-öğretim hayatını etkilediğinin de altını çizdi.
2018-2019 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte eğitim sorunları da tartışılıyor.
Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte yapılan değişikliklerle Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim yapılması şartını kaldırdı.
“KIZ VE ERKEK ÇOCUKLAR YAN YANA OTURTULMALI”
Eğitim-Sen üyesi Ersoy Balcı, karma eğitimin kaldırılmasını ve eğitim sistemini değerlendirdi. Karma eğitimin kaldırılmasını istemediğini söyleyen Balcı, “Biz okulda hiçbir şekilde cinsiyet ayrımı yapmamaya çalışıyoruz” dedi.
Okullarda bir kız bir erkek öğrencinin yan yana oturtulması gerektiğini söyleyen Balcı, “Hayatım boyunca hep bunu yaptım ve çok faydasını gördüm. Çocuk yanındaki kız çocuğuyla ya da kız çocuğu yanındaki erkek çocuğuyla daha iyi iletişim kuruyor. Daha sıcak ilişkiler kuruyor. O toplumda gördüğümüz o tacizlerin hiçbiri böyle yaklaşıldığı zaman hiçbiri olmayacaktır. Bir kız öğrenci bir erkek öğrenciden ne kadar uzaklaştırılırsa o kadar sorunun derinleşeceğini düşünüyorum. Karma eğitimin kaldırılmasına karşıyım, beraber olmalı” şeklinde konuştu.
“EĞİTİM SİSTEMİYLE ÇOK OYNANIYOR”
Eğitim sisteminde sürekli değişikliklerin yapıldığını kaydeden Ersoy Balcı, verdiği örnekle konuyu şöyle açıkladı:
“Daha önce birinci sınıfı aldığımda el yazısıyla çalışıyorduk, birinci sınıfın ortalarına doğru Milli Eğitim Bakanı Twitterdan ‘El yazısını kaldıracağız’ dedi. Biz apar topar düz yazıya geçtik. Çocuklarımızın şu an ki yazısı ne el yazısına benziyor ne düz yazıya benziyor. Karma karışık bir yazı ortaya çıktı. Bu basit bir örnek. Çok oynandığı için bu tür sorunlar ortaya çıkıyor.”
“KALİTELİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRİLMİYOR”
Balcı, nitelikli öğretmenin de yetiştirilmediğini belirterek, “Bizim üniversitede aldığımız eğitim asla ve asla bu okullarda öğretmenlik yapmaya yetmiyor. Biz öğretmenliği meslekte görüyoruz. Yıllar geçtikçe, tecrübede anlıyoruz. Öyle olgunlaşıyoruz. Bir çok üniversitede verilen eğitimin yeterli olmadığını düşünüyorum” dedi.
“KIRTASİYEDEKİ ZAMLAR EĞİTİM ÖĞRETİM HAYATINI ETKİLİYOR”
Öte yandan dövizdeki yükseliş kırtasiyecileri etkilediği gibi öğretmenlerin aldığı kaynak kitapların fiyatını da etkiledi.
Okullarda aldıkları kaynak kitapları geçen sene 45 ile 50 liraya aldıklarını ancak şu anda 90 lira olduğunu belirten Balcı, “Bazı kitapçılar okula gelip ürünlerini sergiliyor, o fiyatlara baktığımızda kitaplar 90 liraya kadar çıkmış durumda. Daha önce tek kitaplar 5-6 liraya en fazla 10 liraya bulduğumuz kitapları şu an 15-20 liradan aşağıya bulamıyoruz” dedi.
Son kırtasiye zamlarının öğrencileri de öğretmenleri de etkilediğini söyleyen Balcı, öğretmenlerin etkinlik yapmaya korktuklarını çünkü kırtasiye malzemelerinin pahalı olduğunu belirtti.
Yoksul ailelerin alacak güçleri olmadığı için masraf olmasını istemediklerini belirten Balcı, kırtasiyedeki zamların eğitim öğretim hayatını etkilediğini vurguladı.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.