PİRHA- Talama, hayvandan yeni sağılmış süte ham incirden elde edilen süt katılarak, sütün kesilmesinden oluşturulan peynirimsi bir besin. Leverkusen Alevi Dergahı’nda eskiden çobanların sıkça yaptığı “talama” yaptık.
Haberin Videosu
Kürtçesi “Talama.” Daha doğrusu Maraş’ta bu isimle biliniyor. Talama, hayvandan yeni sağılmış süte ham incirden elde edilen süt katılarak, sütün kesilmesinden oluşturulan peynirimsi bir besin. Daha çok çobanların tercih ettiği bu besini, genelde eski nesil biliyor.
Leverkusen Alevi Dergahı’ndayız. Her ay düzenlenen geleneksel kahvaltıda bu kez, artık kimsenin hatırlamadığı “talamayı” yaptık. Bunun için hayvandan yeni sağılmış süt, ham incirin sütü, incir dalı ve pamuk sert beyaz bir bez gerekiyor.
HAM İNCİR SÜTÜ, HAYVAN SÜTÜ İLE BULUŞUYOR…
İmam Ökmen bütün malzemeleri hazırlayarak başlıyor anlatmaya:
“Eskiden memlekette biz çobanlık yaparken talamayı çok sık yapıyorduk. Bu da bizim milli yemeğimiz gibiydi. Bu yemeği yaptığın zaman kendinle yük taşıman gerekmiyordu. Gerekli malzemeler dağda vardı zaten.”
Talamanın iki çeşit yapıldığını belirtiyor Ökmen. Birincisi ham incirlerle. Ham incirleri ikiye bölerek hayvandan yeni sağılmış süte karıştırıyorsun. Bir de incir ağacından bir dal alarak karıştırıyorsun. Bu tarz yapılan talamanın daha çabuk sonuç verdiğini söylüyor Ökmen. Sonra diğer yapımından bahsediyor. Zira çobanların ham inciri her yerde bulması mümkün değil.
İNCİR DALININ MAHARETİ…
Tek tek anlatıyor Ökmen:
“Kalın pamuk bir kumaşa incir sütü sürülür. Güneşte kurutulur. Çobanlar bunu cebine koyardı. Nerede talama yapmak isterse bezden bir parça keserek, incir dalına yerleştirdiği bezle karıştırarak talama yapardı.”
Talama yapmak göründüğü kadar kolay değil. Ham incirle yapılan şekli ise daha çabuk sonuç veriyormuş.
Bizim de denediğimiz talamanın tutması epey vakit alıyor. Bütün dikkatle sütün dönüşmesini bekliyoruz. Emekler çoğalsın diye bir kaç kişi karıştırmada rol alıyoruz.
Tam istediğimiz gibi olmasa da sonunda sonuç alıyoruz…
Elif SONZAMANCI/LEVERKUSEN
Yoruma kapalı.