PİRHA – Balıkesir İvrindi ilçesine bağlı Alevi köyü Soğanbükü o bölgedeki diğer Alevi köyleri gibi AKP’ye oy vermediklerinden dolayı hizmet alamıyor. Soğanbükü Köyü Cemevi Yaptırma ve Yaşatma Kültür Derneği Eski Başkanı Himmet Uçar, “Biz köyün cemevini kendi imkanlarımız ile yaptık. Seçimde AKP’ye oy çıkmadığı için bizim köye hiçbir yardım ve hizmet gelmiyor. Bu iş Adem’den ve Kerbela’dan beri böyle” dedi.
Balıkesir İvrindi’ye bağlı 500 haneli, 2000 nüfuslu Alevi köyü olan Soğanbükü inancından ve AKP’ye oy verdiğinden dolayı hizmet alamıyor. 1938’de Dersim Katliamı sürecinde sürgün edilenlerin yerleştirildiği Soğanbükü’nde yaşayan Aleviler yıllarca inançlarını ve ibadetlerini baskılardan dolayı gizli yaşamak zorunda kalmışlar. Bugün ise siyasal iktidarın ayrımcı ve ötekileştirici tutumu ile karşı karşıyalar. Köyün geçim kaynağı ise hayvancılık ve tarım.
Soğanbükü Köyü Cemevi Yaptırma ve Yaşatma Kültür Derneği Eski Başkanı Himmet Uçar, “Biz köyün cemevini kendi imkanlarımız ile yaptık. Bizlere devlet tarafından hiçbir yardım yok. Seçimde AKP’ye oy çıkmadığı için bizim köye hiçbir yardım ve hizmet gelmiyor. Bu iş Adem’den ve Kerbela’dan beri böyle. Biz eziliriz, ölürüz, yaralanırız ama kimseyi incitmeyiz. Bizim inancımızda eline, beline, diline sahip çıkma ve incinsen de incitme var. İvrindi kazasında tek Alevi köyü bizim köydür” diye konuştu.
“BİZ OY DA VERMİYORUZ HİZMET DE İSTEMİYORUZ”
“Yollarımız köyün okuluna kadar bile gelmiyor” diyen Uçar şöyle devam etti:
“Belediye bizden bol bol para alıyor. Arsalarımız vardı belediye 20-30’a sattı. Ama arsaları Alevi mi Sünni mi kim aldı bilmiyoruz. Köyümüzün arsa satışı köyümüzün muhtarlığından İvrindi Belediyesi’ne geçti. Bu köyde 800’e yakın oy var. Bunlara AKP’ye oy verin diyemeyiz. Cahil insanlar değil. Ama oy versek hizmet getirecekler. Önce oy sonra hizmet diyorlar. Biz oy da vermiyoruz hizmet de istemiyoruz.”
“DÜNYADA EN ZOR İBADET ALEVİ İBADETİDİR”
Eskiden köylerine ocak dedelerinin de gelemediğini belirten Uçar, “Eskiden köyde cem yapmak da yasaktı. Gidip evlerde gizli gizli cem ve ibadet yapıyorduk. Dünyada en zor ibadet Alevi ibadetidir. Dünyada hiçbir ibadet Alevi ibadeti kadar zor değil. Zor derken yılda bir defa kurban keser cem yapar ve kime borcun, derdin varsa oradan ödersin” dedi.
Alevilerin kadın erkek birlikte ibadet ettiklerini dile getiren Uçar, “Bizde kadın da aynı erkek de aynı. Komşu köylerde cami ve benzeri şeyler yaptığında en çok yardımı bizim köy yapıyordu. Ancak bizim köy cemevi yaptığında hiçbir köy yardım etmedi” diye konuştu.
“ESKİDEN CEM YAPTIĞIMIZ İÇİN TEHDİT EDİLİYORDUK”
Eskiden cem yaptıklarında tehdit edilip şikayet edildiklerini belirten Uçar şunları ifade etti:
“80’den sonra cem yapmak daha serbest oldu. Ama ondan önce gidip şikayet ederiz diye bizi tehdit ediyorlardı. En zor inanç Aleviliktir. Çünkü Alevilerin ölüsü de yargılanır. Örneğin ben öldüm ama sana borçlu ve kırgın olarak gittim. Yani bir hata yaptım. Vefat eden kişi darda kalmasın diye dara çekeriz. Bugüne kadar hiçbir Alevi bir Sünni vatandaşa bir zarar vermemiştir. Ama hep yanan da yakılan da bizler olmuşuz. Biz yine isyan etmiyoruz. Çünkü bizde Allah inancı var.”
“Zorunlu din derslerine tepki gösteren ben Aleviysem çocuğum Alevi inancına yönelik ders alsın çünkü Alevilik bir yoldur” diyen Soğanbükü Köyü Cemevi Yaptırma ve Yaşatma Kültür Derneği Eski Başkanı Himmet Uçar son olarak şunları kaydetti:
“Geçimimizi hayvancılık ve tarımcılık ile yapıyoruz. Eskiden pamuk ve tütün ekiyorduk ancak artık yapamıyoruz. Çünkü her şey bitti. Eskiden zeytin toplamaya giderdik artık tente işi çıktı köyde ancak 20-30 kişi gidebiliyor.”
İsmet SEFER – Sevim KAHRAMAN / BALIKESİR
Yoruma kapalı.