PİRHA – ‘Anadolu’nun Kadim Topraklarında Mama Hatun Keçe Sanatı’ isimli sergi, İstanbullu sanatseverlerin beğenisini topladı. Sergide kadın sanatçılar tarafından keçe ile işlenen resim, kıyafet, çanta ve birbirinden güzel bibloları görmek mümkün.
Erzincan 24 Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Derneği ile Kartal Belediyesi işbirliğinde, keçe sanatı kapsamında üretim yapan kadınların eserleri, belediye fuaye alanında sergilendi.
28 Nisan’da açılan sergide, resimden çantaya, oyuncaktan elbiseye kadar birçok üretimin yapıldığı keçeden eserleri görmek mümkün. 7 Mayıs’a kadar açık olacak sergide, 15 kadın sanatçıya ait karma tablo ve tekstil çalışmaları yer alıyor.
BİNLERCE YILLIK GELENEĞİN SÜRDÜRÜCÜLERİ!
Serginin detaylarına dair Keçe sanatçısı Gülay Bilge ile konuştuk. Keçe geleneğinin milattan önce 4000’li yıllara dek uzandığını söyleyen Bilge, keçenin işlenmesine dair ise şu bilgileri paylaştı:
“Keçe, yünün; yani hayvan kıllarının su ve sabunla basınç altında sıkıştırılarak kumaşa dönüştürülmesidir. Bizim Orta Asya’dan bu yana gelen bir geleneğimiz. Keçeden halı, çadır, çizme gibi ihtiyaçtan doğan ürünler yapılmıştır ama bugün biz, giyim kuşam olarak daha kullanılabilir, sürdürülebilir sağlıklı ürünler yapmaktayız.”
İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALI ÜRÜN!
Keçe sanatçısı Zeynep Çiçek Ayrılmaz da sergide çalışmaları yer alan isimlerden birisi. Emekli olduktan sonra keçe uğraşına başlayan Ayrılmaz, “Süreç içerisinde keçeyi çok sevdim ve geleneksel bir sanat olması nedeniyle dokunulması, devam ettirilmesi gereken bir sanat olduğunu düşündüm. Keçenin aynı zamanda insan sağlığına ve doğaya da faydası olduğunu öğrenince daha sıkı sarıldım. Usta öğrencilik belgesi aldıktan sonra eğitmenlik yapmaya başladım. Bu sergiye de öğrencilerimle birlikte dahil olduk” diye konuştu.
DERSİM’İN SİMGELERİNİ KEÇE İLE BULUŞTURDU!
Keçe sanatçısı Zeynep Çiçek Ayrılmaz, çalışmalarında özellikle memleketi olan Dersim’in nenelerini konu edindiğini belirtti. Ayrılmaz, keçe çalışmalarını Dersim’de de sergilemeyi düşündüğünü söyleyerek şöyle devam etti:
“Dersimli nenelerimizi çalışmalarımda daha çok yaşatmak istedim. Bu zamana kadar yaklaşık 10 adet Dersimli nene çalışmam var. ‘Dersim’in tanrıçaları’ diyerek nenelerimizle ilgili bir sergi yapmayı da planlıyorum.
Benim amacım, Dersim’de özellikle kadınların yapıp sattığı yerel ürünlerden sadece birkaç parça var, istiyorum ki Dersim’deki kadınlarımız, özellikle sürece dahil olup el emeğinin değeri arttırsın. Kadınlarımızla keçeyi buluşturup; işte tablolar, kıyafetler ya da Dersimli bebek oyuncaklar yaptım, bunun gibi ürünler daha çok ilgi uyandıracak, kültürümüz yayılacaktır. Kadınlarımıza destek olmak amaçlı orada olmak istiyorum. Dersimdeki kültürlerimizden; geyiklerimiz, ters lalemiz, yani bizi simgeleyen bütün her şeyi keçeye yansıtmayı çok isterim.”
Eren GÜVEN/İSTANBUL
Yoruma kapalı.