Alevi Haber Ajansi

Bingöl Gözeler Köyü’nde en büyük sorun: İşsizlik

PİRHA-Bingöl’ün Gözeler (İbrayman) Köyü’nde yaşayan Dilek Keser ve Gamze Morsümbül köydeki yaşamlarını, sorunlarını ve seçimden beklentilerini PİRHA’ya anlattı. Köyde en başta gelen sorunlardan birinin işsizlik olduğunu belirten Dilek Keser, seçimlerden sonra işsizliğin biraz olsun azalmasını umduğunu söyledi.

Gözeler Köyü Bingöl merkeze bağlı bir Alevi köyü. Köyde yaşayan gençler iş olanağı bulamadıklarından yakınıyorlar. OHAL sürecinde halkın tepki verememesinden kaynaklı köyde bir HES projesi başlatılmış ve köylüler de evlerine ekmek götürebilmek için orada çalışmak zorunda bırakılmış.

Köyde yaşayan Dilek Keser ve Gamze Morsümbül, yaşadıkları sıkıntıları ve seçimden beklentilerini anlattı.

“KİMLİĞİMDEN VE DÜŞÜNCELERİMDEN DOLAYI DEVLET MEMURU OLAMIYORUM”

24 yaşındaki Dilek Keser, Bingöl’ün Gözeler Köyü’nde yaşıyor. 2016 yılında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden mezun olan Keser, şu anda işsiz. Hükümetin Aleviler üzerindeki baskısından dolayı iş imkanı bulamadığını söyleyen Keser, “Devlet memuru olamıyorum kimliğimden ve düşüncelerimden kaynaklı olsa gerek. Devlet bizi beğenmiyor ne yazık ki” diye konuştu. Masalları psikoloji ile harmanlamak istediğini söyleyen Keser, “Değerlerimiz üzerine bir şeyler yapmak istiyorum. Masallar bizim kültürümüz sonuçta. Ama şu an için biraz zamanı var hazır hissetmiyorum kendimi süreçten kaynaklı olsa gerek” diyor. Köyünde ortaokul ve lise bulunmaması sebebiyle öğrencilerin şehir merkezlerindeki yurtlarda kalmak zorunda kaldıklarını ifade eden Keser, aile bağlarının sıkı olması nedeniyle orta okul ve liseyi okurken çok zorlandıklarını da ekledi.

Bulundukları yerde etnik ve inanç konularında farklılık olduğu için zorlandıklarını kaydeden Keser, bir kadın olarak çok rahat hareket edemediğini, inanç yönünde üzerlerinde baskılar olduğunu belirtti.

SEÇİMDEN BEKLENTİLER

Seçim öncesi beklentilerini de dile getiren Keser, şöyle konuştu: “Düşüncelerimizden dolayı yargılanmak istemiyoruz, sahip olduğumuz düşünceler doğrultusunda işsiz kalmak istemiyoruz. Düşünce özgürlüğü var deniliyor ama biz sahip olduğumuz düşünceler nedeniyle işsiz kalıyoruz, diplomalı işsizler olarak kalıyoruz. İş imkanlarının arttırılmasını istiyoruz. Bakınca da Bingöl’de pek iş olanağı yok zaten. Okulda bize ithamlarda bulunurlardı Aleviyiz diye, Sünni Alevi ayrımı vardı. Seçimden tek umudumuz iş olanaklarının arttırılması, düşünce özgürlüğünün getirilmesi, ayrımların yapılmaması.”

“DÜŞÜNCELERİMİZİ İFADE ETMEKTEN KORKAR OLDUK”

OHAL ilan edildiğinden beri köylerinde HES projesinin başladığını ve köylülerin OHAL’den kaynaklı bir tepki veremediklerini kaydeden Keser, işsizlikten dolayı köy halkının gidip orada çalışmak zorunda kaldığını belirterek şöyle devam etti: “Böyle bir talanın katliamın bence iş olanağı olarak görülmesi saçmalık ben bu doğanın talan edilmesini istemem ama OHAL çerçevesi içerisinde böyle bir şeyin talep edilmesi bile mümkün değil. Çok fazla haksızlıklar oluyor mesela yetkili bir merciye başvuruyorsun ama dönüş olmuyor. OHAL’de insanlar çok tedirgin yolda rahat yürüyemiyorsun, her iki adımda bir polislerle karşılaşıyorsun. Her yerde silahlı polisler görüyorsun korkar olduk artık. Şuan da yaptığımız konuşmalardan bile tedirgin oluyoruz yarın bir gün bizi de alırlar mı diye düşüncelerimizi ifade etmekten korkar olduk.”

“OYLARIMIZA SAHİP ÇIKAMAYACAĞIZ”

Keser, tüm bu olumsuz koşullara rağmen oyunu istediği gibi kullanacağını ifade ederek “Biz düşüncemizden vazgeçmiyoruz ama mührü bastıktan sonra gerisi sanki onlara kalıyormuş gibi. Ne çıkacağını bilmiyoruz. Yani bunu referandumda da gördük İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde Hayır oranı yüksekken bir baktık ki Evet oyu çoğunluktaydı” dedi. Bölge illerinde seçim sandıklarının taşınmasına da değinen Keser, “Oylarımıza sahip çıkamayacağız, tanımadığımız bilmediğimiz kişiler oylarımıza sahip çıkacak nasıl güvenebiliriz. Bu OHAL koşullarında pek güvenilir değil yani” şeklinde ifade etti. 

“SUSTURULUYORUZ, BASTIRILIYORUZ”

Gözeler Köyü’nde yaşayan Gamze Morsümbül de Erzincan’da Sosyal Hizmetler Bölümü okumuş. 2 yıl boyunca Tercan’a gidip gelmiş. Tercan’da çok sıkıntılar yaşadığını söyleyen Morsümbül, çektiği sıkıntılardan bazılarını şöyle anlatıyor: “İlk gittiğim sene terörist diye şikayet ettiler. Hoca tarafından derslerden bırakıldık, dönemimiz uzadı. Kürt arkadaşlar dövüldü, yerlerinden edildi. Devlet ellerinde olduğu için normal bakılıyor, bir şey diyemiyoruz susturuluyoruz, bastırılıyoruz.”

“İŞ OLANAĞI YOK”

Bingöl’de var olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde sosyal hizmet uzmanlarının olması gerektiğini ancak sadece sosyologların olduğunu belirten Morsümbül, zaten Bingöl’de kendi alanında iş olanağı olmadığını ve bu yüzden atanmayı düşünmediğini de ekledi.

PİRHA/BİNGÖL

Bunları da beğenebilirsin
3 Yorumlar
  1. Kerem diyor

    Bingöl gibi yerde hala Alevi sunni ayrımi yapılıyorsa bu Bingöl için bir kayıptır , hiç bir insan kendi inancından veya düşüncesinde dolayı otekileştirilmemesi diye düşünüyorum sonuçta hepimiz insanız bende o yörenin insaniyim kalmadım orda ama özuldum bir arada yaşamanın insanı koşulları varken …. saygılarımla

    1. İlhami Kirboğa diyor

      Ben ilhami kirboğa bingöl merkez bağlı gözeler köyü’den böyle bir şey olamaz böyle şeyler söylenmek bana göre ayıp tır böyle bir alevi veya suni denk gelmedim çok üzüldüm

  2. Ferhat Çağlar diyor

    Selamlar, Bu videoyu Geç izledim çekim yapıldıktan 1 yıl kadar sonra. bize Psikoloji Danışmanı gerekli. Dilek hanım hala işsizse CV sini (ferhatcaglar5758@gmail.com) bu mail adresine atarsanız. Değerlendiririz; anlaşırsak birlikte çalışabiliriz.

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak