PİRHA – Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığına çağrı yaparak “Aydın Adalet Sarayı yeni binası fay zonu üzerine inşa ediliyor” uyarısında bulundu.
Maraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından kamu idaresinin yapı denetimi konusundaki umursamazlığı sürüyor. Bilim insanları, uyarılarını yapsa da idareciler, söylenenleri dikkate almıyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Aydın’da inşa edilen yeni Adalet Sarayı binasının usule aykırı olduğunu belirterek, tehlikelere dikkat çekti.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan JMO, “Aydın Cumhuriyet Başsavcılığını göreve davet ediyoruz” diyerek “Aydın Adalet Sarayı yeni binası fay zonu üzerine inşa ediliyor” uyarısını yaptı.
“KURUMLARIN GEREKLİ DERSİ ALMADIĞI ANLAŞILMAKTADIR”
Aydın Adalet Sarayı yeni binasının temel görüntülerini de paylaşan JMO, şu açıklamayı paylaştı:
“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak uzun yıllardır “Fay Üzerine Oturan Kentlerimizin” yatırım süreçlerinde dikkatli olmaları, mevcut fay zonlarının sakınım bantları ile birlikte imar planlarına işleyerek bu alanlar da bina ve bina türü yapıların yapılmasına sınırlama getirilmesi gerektiği yönündeki uyarımız Aydın’da da dikkate alınmadı.
Odamız, 25.01.2021 tarih ve 285/503 sayılı yazı ile Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesini uyarmasına rağmen geçen süre içerisinde hiç bir tedbirin alınmadığı, hatta bırakınız tedbir almayı, olası bir deprem sonrası servis hizmeti vermesi gereken ve ülkenin milyarlarca lira kaynak aktararak yaptırdığı Aydın Adalet Sarayı Yeni Binasının da fay zonu üzerine oturtulduğu, bu durum bina kazı kesitlerinde (kazı şev aynalarında) açık bir şekilde görülmesine rağmen inşa edilme çalışmalarının devam ettiği tespit edilmiştir.
“SORUŞTURMA AÇILMALI”
İkinci defa yüksek bir bedelle Diymar inşaat firmasına ihale edildiği bugün birçok basın yayın kuruluşunda yer alan Aydın Adalet Sarayı Yeni Binası İnşaatı işinin acilen durdurulmasını, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde de görüldüğü üzere fay zonu üzerine oturan çok sayıdaki kamu binasının yıkıldığı da göz alındığında, açılan kazı kesitlerinde aktif fay zonu üzerine oturan binanın bu durumu göz önüne almadan yeni ihale sürecini başlatan ve yapan Adalet Bakanlığı yetkilileri hakkında Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmasını ve sonucu hakkında kamuoyuna bilgi verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Sonuç olarak, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş depremlerinde 50.000’den fazla insanımız yaşamını yitirmesine rağmen, beton lobilerin talepleri çerçevesinde afet riski yüksek alanlarının, fay zonlarının üstünün yağma ve talan anlayışı ile yapı üretim süreçlerine açılmasının devam edildiği, gerçekte Kahramanmaraş depremlerinden yöneticilerimizin ve ilgili kurumların gerekli dersi almadığı anlaşılmaktadır. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak kamu yararı çerçevesinde ülke insanımızın olası depremler karşısında can ve ekonomik kayıplarının önlenmesi konusundaki uyarılarımıza devam edeceğiz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.