PİRHA-BES, Meclis’te görüşülen Bütçe Kanunu Tasarısı’na ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, “Gelir dağılımında adaletin sağlanması, emekçilerin insanca bir yaşam sürdürebilmelerine yetecek ücret verilmesi, vergide adalet sağlanması, temel kamu hizmetlerinin ücretsiz olması, ek ödemelerin emekli aylığına esas kazanca dahil edilmesi, kamusal emeklilikte tasfiyenin durdurulması gibi talepler emekçilerin öncelikli talepleridir” dedi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), TBMM’ye sevk edilen 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’na ilişkin açıklama yaptı. BES Genel Merkezi’nde yapılan açıklamayı BES Genel Başkanı Serpil Akpınar okudu.
“EK ZAM TALEP EDİYORUZ”
Akpınar, hükümetle, Memur-Sen arasında imzalanan ve 2018/2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşme sürecinde mutabakata varılan yüzdelik zamların gerçeklikten uzakta olduğu belirtilerek, “Ocak ayında verilecek yüzde 4’lük zamlar daha ele geçmeden erimiş, Temmuz’da yapılacak yüzde 3.5’lik zam ise vergi dilimi vasıtasıyla geri alınmıştır. İmzalanan toplu sözleşme, zammı bir tarafa bırakın, 2017 yılı kayıplarımızı dahi karşılaması için yeterli değildir. Açıklanan enflasyon rakamları, hükümetin koyduğu vergi artışları, akaryakıt ve temek tüketim mallarına gelen zamlar dikkate alındığında, maaşlarımız 2017 başına gerilemiştir. Bu nedenle Bütçe Kanunu’na eklenecek bir madde ile ek zam talep ediyoruz” diye belirtti.
“VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ”
“Vergi dilimi ucubesine takılarak gelir kaybı yaşamak istemiyoruz, biz de vergi indiriminden yararlanmak istiyoruz” diyen Akpınar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Emekçinin vergileri peşinen kesilirken, sermayenin vergi ödememek için;“Alınan vergiler halka yol, su, elektrik olarak dönüyor” söyleminin geçerliliği kalmamıştır. Devletin halktan aldığı vergilerle karşılaması zorunlu tüm hizmetler paralı hale getirilmiş, önemli bölümü özel şirketlere devredilmiştir. Nitelikli sağlık hizmeti, eğitim hizmeti gibi temel hizmetler bile parası olanların yararlandığı ayrıcalıklı hizmetler haline gelmiştir. Türkiye’de dünyanın en yüksek oranlı ÖTV’sini ödeyen vatandaşlar attığı her adımda ek vergilerle karşılaşmaktadır. Geçse de geçmese de hazine garantisi verilen köprüler, gitse de gitmese de parasını ödediği şehir hastaneleri gibi çılgın projelerin maliyeti yine vatandaştan alınan vergiler ile karşılanmaktadır.”
“NEDEN GSM ŞİRKETLERİNİN DEVLET ALACAKLARINA AF GETİRDİNİZ?”
“Geçmediğimiz köprünün, gitmediğimiz hastanenin parasını ödemek istemiyoruz” diye tepki gösteren Akpınar, “Maliye Bakanı, Orta Vadeli Program ve Bütçe ile ilgili açıklamalarda bulunurken, vergi artışlarını ve zamları, jeopolitik nedenlerle ve savunma giderlerinin arttırılma ihtiyacıyla açıklamış, dışarıdan borçlanma yerine vergi ve zamlarla Bütçe Açığını kapatma yoluna gideceklerini belirtmişti. Ancak Mecliste görüşülmekte olan Torba tasarıya eklenen bir madde ile GSM şirketlerinin cezaları silinmektedir, devlet alacaklarından vaz geçilmektedir.O zaman soruyoruz: Madem vergilerle bütçe açığını kapatacaksınız; neden GSM Şirketlerinden 5 milyarı bulan ceza ve devlet alacaklarına torba tasarıda af getiriyorsunuz?” diye sordu.
“DEMOKRATİK, EŞİTLİKÇİ, HALKÇI BİR BÜTÇE İSTİYORUZ”
Akpınar son olarak şunları dile getirdi:
“Görüşmeleri devam eden 2018 savaş, rant, ve yağma bütçesi karşısında, başta insanca yaşayabileceğimiz bir ücret olmak üzere, 2017 kayıplarımızı da karşılayacak ek zam, vergide adalet, gelir dağılımında eşitlik, çalışanlara iş ve ücret güvencesi sağlayacak düzenlemeler, emekten yana demokratik, eşitlikçi, halkçı bir bütçe istiyoruz ”
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.