PİRHA-Maraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman Yaylakonak (Balyan) Köyü’nü ziyaret eden ADO Başkanı Doğan Bermek, hazırladıkları raporda, “Bölgenin gerçekten çok yardıma ihtiyacı var. Bölgede hukuk, ekonomi, üretim adeta durmuş durumda. Bölgede çok miktarda hak ihlali var, genç bir avukatlar grubu ile hak ihlallerini de takip etmeye gayret edeceğiz” dedi.
6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından yıkılan kentlerden biri de Adıyaman. Alevi Düşünce Ocağı (ADO) Başkanı Doğan Bermek, 5-6 Nisan 2023 tarihlerinde Adıyaman’a gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin bir rapor yayımladı.
Halı dokuma uzmanı Mustafa Kazar ve Ozan Turgut ile birlikte Adıyaman’a gittiklerini belirten Bermek raporda, depremlerde 108 kişinin hayatını kaybettiği 2000 nüfuslu Yaylakonak’ı (Balyan) ziyaretini paylaştı.
“YAYLAKONAK’IN 500 YILLIK BİR GEÇMİŞİ VAR”
Bermek, raporda şu gözlemlerini paylaştı:
“Halı dokuma uzmanı Mustafa Kazar ve Ozan Turgut ile birlikte 5 Nisan 2023’te Adıyaman’a gittik. Yönetim kurulu üyemiz Seyho Saya ile birlikte kentte kısa bir gözlem, ardından şehrin temiz su kaynaklarına dökülen enkaz alanını gördük, çekimler yaptık ve Yaylakonak’a gittik. Belediye başkanı ve meclis üyeleri ile tanıştık, oldukça sıcak görüşmeler oldu, hızla bir yerel kooperatif kurulması karar altına alındı. Yaşama dönüş projesinin sorumlusu olarak aynı zamanda belediye görevlisi olan Hacı Yusuf Turhal tayin edildi. Yaylakonak 2000 nüfuslu ve depremde 108 can kaybına uğramış merkeze 20 km mesafede bir dağ köyleri grubu. 500 yıllık geçmişi, çevresinde dört adet ziyareti var, beldenin eski adı Balyan, 1949’da değişmiş.
“ACI VE DEPREM ŞOKU ÇOK YÜKSEK”
Hayvancılık ve tarım ile geçinen bir bölge, depremde epeyi telefat olmuş, yaşamın sürmesi için hayvana çok ihtiyaç var, tabii hayvanların ağıl ve bakım olanaklarının da hazırlanması gerek. Arazi çok dağlık, depremden sonra uzunca bir zaman kar da olduğu için gitmek isteyen araçlar dahi gidememiş, çok çile çekilmiş, nerede ise tüm kurtarma işleri aileler tarafından yapılmış. tabii her evden birkaç can kaybedildiği için acı ve deprem şoku gerçekten çok yüksek.
“ZOR ŞARTLARDA YAŞIYORLAR; 100 KG YÜN GÖTÜRDÜK”
Zor şartlarda yaşam sürdürmeye çalışılıyor, bir yandan enkaz kaldırmaya uğraşıyorlar, bir yandan da yaralarını sarmaya gayret ediyorlar. Ozan arkadaşımız video çekimleri yaptı onları da sizlere ayrıca sunacağız. Kadınlarımıza 80 adet teşyi (öreke-Kirman-İğ da deniyor) götürdük, 100 kg yıkanmış ve taranmış yün götürmüştük. Bölge insanı bu işi zaten biliyor, elleri işe yatkın, Şimdi bu yünleri eğirmeye başladılar, mayıs ayında eldeki hayvanların kırkılmasından sonra da yünlerini alacağız, yıkayıp-tarayıp onları de eğirmemiz gerek.
“GENÇ AVUKATLAR GRUBUYLA BÖLGEDEKİ HAK İHLALLERİNİ TAKİP EDECEĞİZ”
Bölgenin gerçekten çok yardıma ihtiyacı var, aklınıza gelen konuları irdelemek de isteriz. Bu ziyarette Yaylakonak Belediye Başkanı ve Adıyaman Tic. Ve San. Odası Başkanı ile çok verimli toplantılar yaptık, umarız önümüzdeki günlerde bu toplantılardan olumlu sonuçlar da elde edeceğiz. Bölgede hukuk, ekonomi, üretim adeta durmuş durumda, bu alanlarda yapılması gereken sayısız iş var, maddi ve manevi her türlü desteğe çok ihtiyaç olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Bölgede çok miktarda hak ihlali var, genç bir avukatlar grubu ile hak ihlallerini de takip etmeye gayret edeceğiz.”
PİRHA/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.