PİRHA – Ankara Batıkent’e bağlı 9 mahallenin 7’sini yöneten kadın muhtarlar, “Artık kadınların da, gençlerin de muhtar olabileceğine inanıyoruz” dediler.
Ankara Batıkent’e bağlı 9 mahallenin 7’sini yöneten kadın muhtarlar mahallelerindeki sorunlara ve çalışmalara ilişkin PİRHA’ya konuştu.
5 yıldır Anlara Batıkent Ergazi Muhtarlığını yapan Emine Yıldız, “Muhtar denildiği zaman kafalardaki profil aynı olduğu için beni gördükleri zaman gerçekten siz misiniz? diyenler var. Tabii ki bu profili değiştirmek lazım. Artık kadınların da, gençlerin de muhtar olabileceğine inanıyorum. Muhtarlığı severek yapıyorum. Mahallenin sakini değil, sahibiyim. Bütün sorunlara anında müdahale ediyorum” diye konuştu.
“MAHALLE MECLİSLERİ OLUŞTURDUK”
Ankara Batıkent’te İlk Yerleşim Mahallesi Muhtarı Fecire Yazan ise, “Muhtar seçilmeden önce mahallemizde hem siyaseten hem de mahalle sorunlarına duyarlı insanlarla bir takım çalışmalar yürüten bir ekiptik. Mahalle meclisleri oluşturduk. Gezi sürecinden sonra özellikle ben o sürecin sonunda aday olmuştum ve aday gösterilmiştim. Bu ekiple çalışmalarımızı sürdürdük ve seçimlerde muhtar seçildim. Bundan dolayı ayrıca gurur ve onur duyuyorum” dedi.
“SORUNLARI BİLİKTE TARTIŞIP ÇÖZÜM ARADIK”
Mahallenin birçok sorun ve sıkıntısını mahalle halkının katılımı ve desteği ile çözdüklerini belirten Yazan yaptıkları çalışma ve etkinlikleri şöyle aktardı:
“Mahallemize, yaşadığımız yere sahip çıkma adına sorunları birlikte tartışıp birlikte çözüm aradık. Bu şekilde çözdüğümüz bir takım sorunlar oldu. Örneğin gerilim hattının yer altına alınması yönünde ciddi bir imza çalışması yürüttük. Bunun sonucunda kısmen başarılı olduk. Mahallemizin bir bölgesinde ulaşım sorunu vardı birlikte toplantılar yapıp ne yapacağımıza birlikle karar verdik. Bununla ilgili imzalar toplayıp bu imzaları birleştirdik ilgili kamu birimiyle görüştük. Bu kadar yoğun bir çaba doğal olarak olumlu sonuç verdi. Otobüs hattının düzenlenmesi sağlandı. Bütün sorunlara yaklaşımımız bu şekilde. Onun ötesinde sosyal faaliyetler ve etkinliklerimiz oluyor. Mahallede ekonomik durumu iyi olmayan komşularımıza zaman zaman eşya ve giysi konusunda destek oluyoruz. Gıda yardımı alınmasında önayak oluyoruz. Ayrıca belirli günlerde kaynaştırıcı etkinlikler düzenliyoruz.”
30 yıl kamuda çalışıp emekli olduktan sonra muhtar olmaya karar veren Ankara Batıkent Turgut Özal Mahallesi Muhtarı Suna Sezer ise, “Zor mu? Zor değil. Önemli olan görevini isteyerek severek ve sorumluluklarını yerine getirmektir diye düşünüyorum. Kadın olduğum için hiçbir zorluk yaşamadım. Belki de Batıkent bölgesinin olmasının bir ayrıcalığı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“YETMEDİĞİMİZ YETİŞEMEDİĞİMİZ YERLER OLUYOR”
Batıkent bölgesinde 9 mahalle muhtarlığı var. 7 tanesinde kadın, 2 tanesinde erkek arkadaşımız var” diyen Sezer, yaşadıkları sorunlara ve yaptıkları çalışmalara ilişkin şunları aktardı:
“Batıkent’te bizim mahallemizin yeni olması sebebiyle sorunlarımız çok mu çok fazla. Bunu genelde yerel yönetimlerle özellikle de ilçe belediyesi ile daha çok çözmeye çalıştım. İki dönemde Yenimahalle belediyesinin desteğini gördüm. Bire bir beraber çalıştık diyebilirim. Bununla beraber aşamadığımız yerlerde dayanışma olarak arkadaşlarımızdan, site yöneticilerinden, mahalle meclislerinden imza olsun ya da başka bir şey olsun istiyoruz. Sonuçta muhtarız mührümüz var çok önemli diyoruz, ama yetmediğimiz, yetişemediğimiz yerler oluyor. Bunu en çokta Büyükşehir Belediyesinde yaşıyoruz. Bu sıkıntılar hala devam ediyor. Ben muhtar olduğumda mahallemizde hiçbir okulumuz, sağlık ocağımız ve parkımız yoktu. Ama şu an 8 tane devlet okuluna, 3 tane sağlık ocağına, 27 tane de parka sahip olduk. Bunların içerisinde sadece 1 tanesi Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan bir park.”
“70 BİN KİŞİYİ TEMSİL EDİYORUM”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin muharrem ayı dolayısı ile düzenlediği aşure gününe katılan Sezer, son olarak şunları kaydetti:
“PSAKD düzenlediği aşure gününde elimizden geldiğince bu tür derneklere destek vermeye çalışıyoruz. Siyasi görüş, bakış ve duruş olarak aynı çizgide olmamız sebebiyle ve her şeyden önce insan olmamız nedeni ile buralara destek veriyoruz. Her zaman yanlarındayız. Beraber olduğumuzu her fırsatta dile getirmeye çalışıyoruz. En kötü zamanımızda olsun, ihtiyaç olduğu zaman yanlarında olmaya çalışıyoruz. Bence bu çok önemli. Önemsenmesi gereken bir şey çünkü. Ben Muhtar olarak 70 bin kişiyi temsil ediyorum.”
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.