PİRHA- İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde dere ıslah ve peyzaj çalışması nedeniyle evi yıkılan ve barakada yaşamak zorunda bırakılan Suna Duman, “907 gündür hak mücadelesi veriyorum ve adalet arıyorum” dedi. Duman, ayrıca Alevi ve Kürt olmalarından kaynaklı ayrımcılığa tabi kaldıklarına dikkat çekti.
İstanbul, Çekmeköy deresi ıslah çalışması projesi kapsamında birçok aile mağdur edilmiş durumda.
Üç senedir yapılan haksızlığa, evinin yıkılması üzerine direnmeye çalışanlardan Dersimli Suna Duman, 2 Ağustos 2018 yılından bu yana 6 metrekarelik barakada adalet nöbeti tutuyor.
Dere ıslah çalışması nedeniyle evlerinin yıkılmasının ardından yerine başka evlerin yapılıyor olmasına tepki gösteren Duman, “Dere ıslah çalışması yapılırken sesimi bir şekilde duyurdum. Birileri durdurdukça onlar korsan bir şekilde çalışmaya devam ettiler. Artık bunun görülmesini istiyorum” diye konuştu.
Evi yıkılan Suna Duman, evlerden 3’ünün 4 Nisan 2018’de yıkıldığını belirterek, Çekmeköy Belediyesi Başkanı Ahmet Poyraz’ın yıkımın baş sorumlusu olduğunu kaydetti. İlk yıkımla birlikte adli mercilere başvurduklarını aktaran Duman, yıkımın İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından bir hafta sonra durdurulduğunu dile getirdi. Söz konusu hafta içerisinde sokaktaki 3 hanenin yerle bir edildiğini söyleyen Duman, mahkeme kararı sonrası birkaç ay boyunca diğer evlerin yıkılmadığını kaydetti.
“HUKUKSUZ, KORSAN ŞEKİLDE EVLERİMİZİ YIKTILAR”
2017 yılında bir tebligatla evlerinin boşaltılması istenen Farabi Sokak sakinlerinden biri olan Suna Duman, 2018 Ağustos ayında zorla kapıları pencereleri kırılarak, polis zoruyla evlerinden çıkarıldıklarını söyledi.
Duman, süreci şöyle anlattı:
“Evlerimiz yıkıldıktan sonra iki buçuk ay havalı çadırda yaşadım. Çünkü direnmeye başladım. Haksız yere evlerimizin yıkıldığını biliyordum. Biz imar barışından faydalanmıştık ve davamız bu süreçte devam ediyordu. Hukuksuz, korsan bir şekilde evlerimizi yıktılar. Sonrasında çadırımı kaldırdılar ve ailemle birlikte konteyner da yaşamaya başladım. 27 gün sonra usulsüzlükle konteyneri de kaldırdılar.”
“TACİZLERE, HAKARETLERE MARUZ KALDIM”
Duman, evinin yıkılmasının ardından, önce yaşadığı çadırın daha sonra yaşadığı konteynerin de arazileri sahibi kişiler tarafından kaldırıldığını belirtti. 907 gündür direndiğini ifade eden Duman, “Sonrasında şu an içinde yaşadığım kulübeyi yaptım. Çadırı, kulübeyi, konteyneri kaldırmam için tacize, hakarete ve birçok şeye maruz kaldım. Bir kadın olarak her şeye maruz kaldım. Şiddet gördüm, her gün bir şiddet yaşadım. Korktum, kendimi koruyabilmek için geceleri uyumadım. Artık sesimin duyulmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
İMAMOĞLU’NA ÇAĞRI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu seçilmesinden sonra sesini ulaştırmak için birçok girişimde bulunduğunu ancak bir türlü ulaşamadığını dile getiren Duman, “Yetkililere özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na sesleniyorum. Bu size son çağrım. Gelin ve Farabi sokakta yapılan yolsuzluğu, usulsüzlüğü kendi gözünüzle görün artık” çağrısında bulundu.
Diren SATI/İSTANBUL
Yoruma kapalı.