PİRHA- Maraş merkezli deprem felaketinde Adıyaman’ın Balyan beldesinde onlarca yurttaş yaşamını yitirirken, yüzlercesinin de evleri ya yıkıldı ya da oturulamaz halde. Depremde yaşadıklarını ve sonrasını anlatan depremzedeler ölüme terk edildiklerini vurgularken, Mersin’de yaşayan Balyanlılar da devletin yardım etmek yerine seyirci kaldığını, buna karşın yurttaşların büyük bir özveriyle depremzedelere yardım ettiğini söyledi.
Maraş ve Hatay merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı resmi açıklamalara göre 50 bin’e yaklaşırken, deprem bölgesinde yurttaşların çadır ve gıda ihtiyacı devam ediyor. Deprem felaketinde yüzbinlerce yurttaş başta Mersin olmak üzere ülkenin çeşitli illerine göç etti. Cemevleri, demokratik kitle örgütleri, sendikalar göç eden yurttaşların eksikliklerini gidermek için yoğun bir çaba içinde.
Deprem felaketinin yaşandığı yerlerden bir de Adıyaman. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde çocuklara para dağıtıp, “Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz çalışmayı yürütemedik. Helallik istiyorum” diyerek, yetersizliklerini kabul etse de, yurttaşlar paylaştıkları mesajlarda, sorumluların hesap vermesini ve yaşanan kayıpların telafisini mümkün olmadığını ifade ettiler.
Depremin ilk saatlerinden itibaren yalnız bırakılan onbinlerce Adıyamanlıya çevre illerden yurttaşlar dayanışma gösterdi. Mersin Balyanlılar Derneği de depremin yaşandığı andan itibaren depremzedeler için seferber oldu.
“HEPSİ GİTTİ! KİMSE KALMADI”
“Duyar duymaz biz dernek olarak beş tır malzeme gönderdik” diyen Balyanlılar Dernek Başkanı Ali Döndaş, aynı zamanda deprem bölgesinden 1000’e yakın yurttaşı Mersin’e yerleştirdiklerini ifade etti.
Depremde yıkıntılar arasında kalan bir kadın yurttaş ise, depremde kaybettiklerinin acısını yaşıyor. “Hepsi gitti! Kimse kalmadı. Üzgünüz. Artık biz kafayı yiyeceğiz” diyerek acısını özetleyen kadın, sahipsiz kaldıklarını, akrabalarının ve gönüllülerin sayesinde ayakta kaldığını aktardı.
Günlerce ayakları çıplak halde soğukta beklediklerini belirten bir depremzede de, köye yardıma gelen gönüllüler sayesinde kurtulduklarını, yoksa komşuları gibi enkazın altında kalarak ya da donarak öleceklerini vurguladı.
Balyanlar Derneği’nin önceki dönem başkanlarından Şeho Bozan, deprem felaketinin yaşandığı her alanda yankılanan “Ne devlet var, ne hükümet var, ne Kızılay var. Hiç kimse yok” sözlerini dile getirip, insanların “kaderine” terk edildiğini, dernek olarak depremzedelerin yaralarını sarmak için çaba içinde olduklarını paylaştı.
Depremin felakete dönüşmesinde devletin büyük sorumluluğuna dikkat çeken yurttaşlar, liyakatsizliğin sonucu insanların donarak ve çığlıklar atarak yaşamını yitirdiğini ifade ettiler.
DEVLET NEREDE?
Balyanlı bir yurttaş da, şunları dile getirdi:
“Kırk yılın başı bir gün bize devlet lazım ve o gün de devlet yok. Yani böyle bir anlayış olmaz. Cizre’de ekmek gönderen analara Hakkari’de battaniye gönderen ninelere teşekkür ediyoruz. Karın kaşın içinde bu battaniyeler bize yetişti ama devlet yetişemedi.
Yetkililerden de kimse yoktu. Merkeze 25 kilometre uzaklıkta olan bir köyden bahsediyoruz. İnisiyatif kullanılmadı. Kullanmadığı için de bana göre çok can kaybı oldu.”
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.