PİRHA- HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun, Haziran ayında zorunlu din dersine ilişkin verdiği soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan cevap geldi. Ancak Kenanoğlu, “Cevap aslında laf olsun diye yazılmış. Bu, sorunu çözmez” diyerek tepki gösterdi.
Haber videosu
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Haziran ayında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunmuştu.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, soru önergesine yanıt verdi. Ancak HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu bakanın yanıtını yeterli bulmadı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bir dizi soru sorduklarını ve bu soruların Türkiye’deki okullarda okutulan zorunlu din dersleri ile ilgili olduğunu belirten Kenanoğlu, zorunlu din dersine karşı açılan davaları hatırlattı ve “Bakanlıktan gelen cevap aslında laf olsun diye yazılmış bir cevap” dedi.
Kenanoğlu şunları dile getirdi:
“Din Kültürü ve Ahlak bilgisi adı altında zorunlu olarak verilen dersler Alevi çocukları başta olmak üzere birçok aile tarafından dava edilmişti. Bu davalar önce iç hukukta kazanıldı. Kazanılmayan davalar ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) götürülmüştü. AİHM’de açılan bu davalar ailelerin lehinde sonuçlandı ve bakanlık bu konuda her seferinde mahkum edildi. Biz de bunun üzerine AİHM kararları ve Danıştay kararları ortadayken bu konularda bir adım atmayı düşünüyor musunuz? Zorunlu din derslerini müfredatta çıkarmayı düşünüyor musunuz? şeklindeki soruları yönelttik. Daha sonra ise ‘Din kültürü dersini bir kültür dersine dönüştürmeyi düşünüyor musunuz? Bunun ile ilgili ne yapıyorsunuz ve bunun ile ilgili bir eylem planından bahsedilmişti bunu yerine getiriyor musunuz?’ dedik.
“OYALAYICI YANITLAR SORUNU ÇÖZMEZ”
Bakanlıktan bize bir cevap geldi. Cevap aslında laf olsun diye yazılmış bir cevap. Bu soruların hiçbirisine değinmeden sadece genel politik anlamda bir hitabi dil ile bu işlerde ne yaptıklarını ne ettiklerini aslında din kültür dersini güncellediklerini, çoğulcu bir yapıya kavuşturduklarını ifade ediyorlar. Oysa gerçek böyle değil. Ailelerin itirazları ve davaları halen devam ediyor. Çünkü okullarda Sünni İslam eğitimi veriliyor. Bunların duaları ezberletiliyor. Abdest nasıl alınır, namaz nasıl kılınır? gibi eğitimler veriliyor. Oysa din kültürü dersi böyle değildir. Dinler üzerinde kültürel amaçlı verilen derslerdir. Dinler tarihi ve dinler kültürü gibi. Netice itibarı ile bizim bakandan beklediğimiz bu değildir. Bizim sorularımıza böyle oyalayıcı cevaplar vermeniz bu sorunu çözmez. Tam tersine bu sorunları daha da kangren haline getirecektir. Dolayısı ile siz bu AİHM’in ve Danıştay’ın verdiği kararların gereğini yerine getirin. Bu dersleri öncelikle zorunlu olmaktan çıkarın seçmeli dersler haline dönüştürün. Daha sonra ise onları bir kültür dersi haline dönüştürmenizi size hatırlatıyoruz. Ve bunun gereğini bekliyoruz.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.