Aynı inancın ayrı coğrafyalardaki toplulukları olan Kakailer (Yaresanlar) ve Aleviler komşu farklı ulus devletlerin topraklarında yasamak zorunda kalmaktan dolayı yaşadıkları kopukluğu ve iletişimsizliği aşma yolunda girişimlerde bulunuyor.
Mamoste Ako Şavayiz, yüzyıllar süren ayrılıktan sonra yeniden kardeşleri olan Alevilerle olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ediyor.
“ACILARIMIZ BİR”
Mamoste Şavayiz, Alevilerle inançsal ortaklıklarını kimi tarihsel örnekler vererek şöyle anlatıyor:
“Kakailerin önemli yazılı kaynaklarından olan Serencam’da ismi geçen Hacı Bektaş Veli yedi pirden sayılır. Serencam’a göre Anadolu’da Aleviliği yaymak için gönderilmiştir. Yine Şahkulu da Yaresanlılar arasından Anadolu’ya gelmiş ortak inanç önderlerindedir.”
MUSAHİPLİK: BRAYİ YARÎ
Türkiye’de Alevilerin yaşadıklarını bildiklerini ama sınırlardan engellerden dolayı inançlarını kültürlerini nasıl yaşadıkları hakkında pek bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren Şavayiz, “Yaresan cemleriyle Alevi cemleri birbirine çok benziyor. Bizde de cem civat yapılır. Pirimiz taliplerimiz gelir. Musahipliğin bir başka versiyonu olan ‘brayi yarî’ var. Kakailer’de ‘ahiret kardeşliği’ , Yaresanlar’da ‘kardes yarısı’dır.” diye anlatıyor.
“TÜRKİYE’DEKİ ALEVİLERİ YAKINDAN TANIMA FIRSATI BULDUK”
Türkiye’de İstanbul, Dersim, Diyarbakır, Hacı Bektaş ve Maraş gibi kimi şehirlerde Alevi merkezlerini ziyaret ederek Alevilerle bir arada bulduklarını belirten Şavayiz, “Buralarda gördük ki Aleviler inançlarını yaşamak için mücadele etmiş kurumlarını oluşturmuş. Bu sevindirici tabi. Meclis’te siyaseten temsiliyet kazanmaları da elbette Türkiye demokrasisi için bir gelişme olacaktır.” diyor.
“KAKAİLİK AYRI BİR İNANÇTIR”
Şavayiz, Irak’taki Kakailerin de Türkiye’dekine benzer bir asimilasyon sürecine özellikle de Saddam döneminde uğradıklarını ifade ediyor. Irak’ta da Kakailerin ve Yaresanların inancını Müslüman içi yorumlayanlar olduğunu ama kendilerinin buna hiç onay vermediğini vurgulayan Mamoste Şavayiz, “Bu aslında Irak hükümetiyle ilişkili olan bir yaklaşımdı. Bir projeydi. Fakat biz bunu kabul etmedik. Yaresanlık ve Kakailik ayrı bir inançtır konusunda ısrar ettik.” diyor.
“ALEVİLERDE DEVLET BASKISI SONUCU ASİMİLASYON HİSSEDİLİYOR”
Fayag, Türkiye’ye gerçekleştirdikleri bu ziyarette Aleviler ile çok fazla benzerliklerinin olduğunu görmüş. Özellikle bu ziyarette devletin baskı ve asimilasyonu sonucu Alevilerin ibadet şekillerinde Alevilik konusundaki yaklaşımlarında bir farklılık hissettiklerini de ekliyor.
Alevi cemlerindeki zakirlikle kendi zakirliklerinin aynı olduğunu, çaldığı tamburun 3 telli ve kutsal olduğunu dile getiren Fayag, kadın zakirlerin de olduğunu fakat kutsal cemlerde kadın zakirlerin yer almadığını da sözlerine ekliyor.
SADDAM ÖNCESİ VE SONRASI
Saddam öncesi ve Saddam döneminde Türkiye’de de 90’lı yıllarda olduğu gibi cemlerini gizli yaptıklarını da söylüyor. Saddam sonrası baskılardan kurtulup kısmi de olsa kimi özgürlüklere kavuştuklarını belirten Fayag, “Özellikle Kürdistan bölgesi ve Kürdistan parlamentosunda yasalarda Kakailer isimlendiriliyor, tanınıyor. Şu anda Kakailer üzerinde ciddi bir baskı söz konusu değil.” diyor.
Söyleşinin ardından zakir Fayag kutsal olarak gördükleri 3 telli tamburu ile deyiş söylüyor.
Sevim KAHRAMAN/Suay ABAK
İSTANBUL
Yoruma kapalı.