PİRHA- Anayasa Mahkemesi, Mersin’de İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı yapılan eylemlerde kadınlara kesilen ve tahsil edilen para cezalarının iade edilmesine karar verdi. Bunu bir kazanım olarak yorumlayan Mersin Kadın Platformu üyesi Avukat Ezgi Özkan, “Böyle bir kararın verilmesi bizlere umut ışığı oldu” dedi.
2020-2021 yılları arasında İstanbul Sözleşmesi’ne dönük saldırılara ve kadın cinayetlerine karşı sokağa çıkarak tepki gösteren Mersin Kadın Platformu, kent genelinde birçok kez eylem gerçekleştirdiği için 200 bin TL’yi aşan para cezaları almıştı. Hem Kabahatler Kanunu’ndan hem de pandemi sürecinde olunduğu için Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde sistematik bir şekilde kesilen para cezaları için platform üyesi avukatlar, cezaların iptaline yönelik başvuruda bulunmuştu.
Anayasa Mahkemesi (AYM) 2022 yılında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği yönünde emsal bir karara imza atarak cezaları iptal etti. 2023 yılının nisan ayında ise hukuki süreç devam ettiği sırada para cezasını ödemiş kişilere para iadesi yapılması yönünde karar aldı.
PARASIYLA EYLEM YAPAN KADINLAR
Hukuki süreç devam ettiği sırada Mersin Kadın Platformu eylemlerini sürdürdü bir yandan. Yaptıkları her eylem sonrası para cezası alan kadınlar, bunu ekonomik şiddet olarak tanımlayıp cezaları ifşa etmekten geri durmadı. İlk kez kesilen para cezalarının ertesi gününde sokağa çıkan platform üyeleri, “Paramızla eylem yapıyoruz” yazılı dövizi taşıyarak cezaları protesto etti.
Yeni cezalar gelirken kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak için 10 hafta sürecek Çarşamba Nöbetlerini başlattı. Bu nöbet eylemlerde 200 bin TL’yi aşan para cezası karar tutanaklarından sergi yapılarak, “Paramızla eylem yapıp rekora doğru koşuyoruz” ironisiyle tepkilerini dile getirdiler.
YASA DEĞİŞİKLİĞİ, KADINLARIN LEHİNE BİR KARAR DOĞURDU
Hukuki süreç, Mersin Kadın Platformu içerisinde bulunan bir grup bağımsız feminist avukatlar tarafından yürütüldü. O avukatlardan biri olan ve başından bu yana süreci takip eden Avukat Ezgi Özkan, pandemi sürecinde kesilen para cezalarının tahsil edilmesine ilişkin yasa değişikliği yapılması sebebiyle kazanım elde ettiklerini belirtti.
Özkan, “Salgın döneminde kesilen para cezalarının tahsil edilmeyeceği yönünde bir geçici madde eklenmişti kanuna. Bu kanun çerçevesinde ödenen para cezalarının iade edilmeyeceğine yönelik bir hüküm var. AYM tarafından 2023 yılının Nisan ayında bu hüküm iptal edildi. Para cezasını ödemiş kadınlar, bu yasa değişikliği sebebiyle ilgili kamu birimlerine 31 Aralık 2024 tarihine kadar başvurmaları halinde para iadesi alabilecek” diye konuştu.
“UMUT VERİCİ BİR GELİŞME”
Ezgi Özkan, “Böyle bir yasa değişikliğinin Meclis tarafından ciddiye alınarak yeni bir yasa maddesiyle Anayasa’ya aykırılığı ortadan kaldıracak hükümler getirmesi noktasında bize bir umut ışığı oldu aslında” dedi.
Mersin’de hakları için direnen kadınlara üst üste kesilen para cezalarının Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Özkan, bunu ekonomik şiddet olarak tanımlayıp sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kolluk kuvvetlerinin, Valiliğin yıldırma caydırma olarak düşündüğü ekonomik şiddetinin direnişi kırmadığını görüyoruz. Bu cezalar kadınların ve LGBTİ+’ların geri çekilmesine sebep olmadı. Bu süreç dayanışmayı da büyüttü bir yandan. Yapılan itirazların ekonomik kısmının karşılanması için birçok kadın kurumu ve aktivistler ortak bir havuz oluşturdu ve ciddi anlamda katkı sundular. Bu para cezaları eylemcileri geriye düşürmek yerine birkaç adım ileriye taşıdığını görmüş olduk.”
Fatoş SARIKAYA/ MERSİN
İLGİLİ HABERLER:
>Mersin Kadın Platformu: İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz!
>Mersin Kadın Platformu: İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz
>Kadınlar Mersin’den seslendi: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz
>Kadınlar Mersin’den seslendi: 6284’ü ve İstanbul sözleşmesini uygula
>‘Birimiz hepimiz, hepimiz İstanbul Sözleşmesi için nöbetteyiz’
>Kadınlar Mersin’den seslendi: Sözde kararınızı tanımıyoruz
Yoruma kapalı.