PİRHA- Avusturya Alevi Kadın Birlikleri (AAKB) St.Pöltenli Aleviler ile dayanışma adına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) İkinci Başkanı Dr. Zeynep Arslan, “Öğretinin Can ilkesi doğrultusunda cinsiyetlerin ve insanların eşitliğinin pratik yaşamda da uygulanılmasının Alevi inancının bir gerekliliği olduğunu” söyledi.
Avusturya Alevi Kadın Birlikleri AAKB düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne iyi bir katılım sağlandı. St.Pöltenli Alevi Kadınlar AAKB Başkanı Ülker Sinci ve St.Pöltenli kadınların ev sahipliğinde hazırlanılan renkli bir program ile karşılandılar.
Aşağı Avusturya İçişler Odası Başkan Yardımcısı (AK NÖ Vizepräsidentin) Gerda Schilcher, Aşağı Avusturya Eyalet Milletvekili Kathrin Schindele, İşçi Odası temsilcisi Sultan Özseçkin ve Eyalet müsteşarı Ali Fırat kısa sunumlar yaptılar. Konuşmacılar arasında ayrıca Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) İkinci Başkanı Dr. Zeynep Arslan da bulundu.
Gerda Schilcher ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün Avusturyalı Sosyal Demokrat kadınların (SPÖ) mücadelesinin sayesinde Avusturya’da önemli bir yer edinmiştir’ derken, ‘kadın direnişinin geçmişte olduğu gibi bugün de devam etmesi gerektiği’nin altını çizdi. Kathrin Schindele ‘mevcut hükümetin işçi sınıfı karşıtı politika ve uygulamalarından ötürü İşçi Odasının ehemmiyetinin giderek daha da önem teşkil ettiğini ve iş dünyasında sorunlar ile ilgili daima işçi odasına başvurulması gerektiğini’ söyledi. Ek olarak, işçi odasında Almanca danışmanlığın yanında 16 farklı dünya dillerinde de danışmanlık yapıldığını vurguladı.
Ali Fırat daha çok mevcut hükümetin işçi ve kadın politikalarında ‘gayrı insani ve şuursuz’ davranışlar içinde olduğunu ifade ederek, son süreçte yaşanılan bazı örnekleri anlattı. Buradan itibaren ‘sağcı bu hükümetin siyasetinin Avusturya genel toplumunun selametine değil alehine bir rotada olduğunu ve bugüne dek kazanılmış haklara saldırıları yükselttiğini’ çeşitli örneklendirmelerle anlattı.
“CİNSİYET EŞİTLİĞİ ALEVİ İNANCININ GEREKLİLİĞİDİR”
Dr. Zeynep Arslan sunumunda dünya kadın hareketleri ve bunun Türkiye’ye yansımalarının kısa bir özetini çıkarttıktan sonra, ‘Alevi Kadınının profilini tartışmaya açtı. Alevi öğretisinin “kadıncıl bir inanç” olduğu fikrini dinleyicilerle paylaşan Arslan, ‘öğretinin Can ilkesi’ doğrultusunda ‘cinsiyetlerin ve insanların eşitliğinin pratik yaşamda da uygulanılmasının Alevi inancının bir gerekliliği’ olduğunu anlattı. Arslan, özellikle kadınların eşitlik haklarını talep etme noktasında bilinç ve farkındalık geliştirmek ve öz güvenlerini yükseltmek adına kurumlar içinde eğitim programlarını düzenlemeleri gerektiğini vurguladı. Çocuk eğitimi konusuna da değinen Arslan, ‘çocukların Anne-Babaların nasihat ve telkinlerinden daha çok Anne-Babaların yaptıkları ve yapmadıklarını örnek aldıklarını’, dolayısıyla Anne-Babanın öncelikle kendilerini eğitmeleri gerektiğini ve de ‘sevginin bir kültür olduğunun altını çizerek, bu ‘kültürün önce evden başladığını söyledi.
Kaynak : WELG Medya
Yoruma kapalı.